Een woestijnrat als huisdier
Waar kom ik vandaan
De meeste woestijnratten verkrijgbaar in de handel, deze zijn afkomstig van Mongolië. Deze diertjes werden gevangen in de jaren 1930 en verhuisden dan als huisdier naar Japan. Na Japan volgden Europa en Amerika, waar ze tot op heden nog steeds heel geliefd zijn. Men durft de woestijnrat ook wel eens gerbil te noemen. In dit artikel meer over een woestijnrat als huisdier.
Is een woestijnrat het juiste huisdier voor jou
Deze erg actieve en nieuwsgierige diertjes zijn heel geschikt als huisdier, voor kinderen vanaf de leeftijd van zes jaar. Deze soort rat is een woestijndier en produceert daardoor heel weinig uitwerpselen, ze bereiken ongeveer een leeftijd van drie tot zes jaar.
Verblijfplaats
De beste verblijfplaats voor een woestijnrat is dezelfde van een hamster. Het detail van de verblijfplaats vindt je terug op volgend artikel, een hamster als huisdier onder het kopje "Hun thuis". De bodem dekken we af met houtvezel of hennepstrooisel. Zorg er ook voor dat er genoeg stro voorhanden is, dit stro heeft de woestijnrat nodig om zijn bed te maken, we zorgen ook nog voor wat zand zodat hij zijn vacht kan schoonmaken. Dit mag hetzelfde zand zijn wat men aan een chinchilla geeft. Maak de kooi regelmatig schoon. Wat heel belangrijk is om weten: Door het feit dat de woestijnrat dertig centimeter hoog kan springen, maak je best de bovenkant van de kooi af met fijn gaas of eventueel glas, de mazen van de kooi zijn best ook niet te wijd, of onze kleine vriend wringt zich erdoor en je bent hem kwijt.
Zoals in de natuur
In de natuur vindt je de woestijnratten terug in konijnenholen. Dus wil je hen zo natuur getrouw mogelijk laten leven, dan kan je deze konijnenholen nabootsen. Je zou kunnen opteren voor een terrarium in plaats van een kooi, dan kan je eventueel deze vullen met een dikke laag stro van tien centimeter, er een paar stenen inleggen om er tunnelbouw mee te ondersteunen en daarna dek je het terrarium af met traliewerk. Wil je er zelf mee aan de slag om een terrarium te bouwen, dan is volgend artikel zeker de moeite om te lezen: Het bouwen van een terrarium. Om het geheel wat natuurlijker voor de woestijnrat te maken, kan je er bijvoorbeeld wat speelgoed in plaatsen, wc rolletjes, takjes, houtschors lenen zich daar perfect voor. Let wel: plaats nooit, maar da ook nooit een loopradje in het terrarium of kooi, een woestijnrat kan zich lelijk bezeren aan dergelijke toestelletjes.
Waar hem te plaatsen
De plaats van de kooi of terrarium verdient wel een beetje overleg, immers woestijnratjes zijn dag en nacht actief, dus in de buurt van een slaapkamer kan je best achterwege laten, ook de keuken waar er een hogere luchtvochtigheid heerst is niet geschikt. Een plaats waar veel luide muziek of lawaai is, ook niet goed met zijn gevoelige oortjes. Dus je ziet, je zal goed moeten nadenken over de plaats. De kooi moet natuurlijk ook altijd proper zijn, uitwerpselen en oud voedsel zijn niet aangenaam om in te leven en hebben een onwelriekende geur, ook voor de woestijnrat. Een woestijnrat zoekt zelf een plek om zijn dagelijkse behoefte te doen, eens je weet waar dat is kan je deze plek een beetje inrichten met bijvoorbeeld: een toilethoek te maken. Deze plaats moet dagelijks schoongemaakt worden, een is een heel stuk makkelijker mocht je een hamster toilet plaatsen.
Omgang met de woestijnrat
Laat je nieuwe vriend eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving voordat je hem begint te aaien. Geef hem de tijd die nodig is om je te leren vertrouwen. Laat hem vertrouwd raken met je stem en wennen aan je hand, het is natuurlijk interessanter voor je woestijnrat, als er in die hand een lekkernij ligt. Je zal zien, zijn schuchterheid zal snel verdwenen zijn. Belangrijk om weten is: als je hem mag aaien verzeker je ervan dat hij wel degelijk wakker is. Woestijnratjes kunnen een toeval krijgen als je hen zomaar optilt en aait, wanneer dit gebeurt leg je hem zo snel mogelijk terug in zijn terrarium of kooi. Eens tam mag je hem aaien en tillen zoveel je wil, hij zal er alleen maar van genieten.
Geef je hem nu wel of niet gezelschap
Deze diertjes zijn heel sociaal, in groep of met een partner worden woestijnratjes er alleen maar actiever op. Steek nooit oudere dieren samen, want die kunnen niet meer wennen aan elkaar. Stel een groep samen met jonge dieren, de maximale leeftijd bedraagt dan tien weken. Deze diertjes hebben de warmte, het lief zijn voor elkaar en de wilde achtervolgingen nodig.
Wat geef ik hem te eten
Woestijnratten eten acht keer per dag, dus er zal steeds voedsel moeten aanwezig zijn. In de handel is speciaal woestijnrattenvoeding te verkrijgen, ze houden erg van zonnebloempitten, ze halen dit dan ook altijd eerst uit hun voeding. Geef hen wel niet teveel zonnebloempitten, hun maag bederft ervan en ze worden veel te dik. Volgende groenten mogen wel gegeven worden:
- wortelen
- appels
- maiskolven
Zoutsteen en vitamines moeten regelmatig gegeven worden als een extra, ook dierlijke proteïne mag gegeven worden. Er moet altijd vers drinkwater ter beschikking staan, best gebruik je daarvoor een drinkfles. Volgende zaken mogen niet gegeven worden:
- fruit met een hoog zuurgehalte
- groenten die winderigheid veroorzaken
Voortplanting
- Vanaf de leeftijd van tien weken kan een wijfje al jongen krijgen.
- Een gemiddeld nest bestaat uit vier tot vijf jongen, alhoewel dit kan oplopen tot tien jongen.
- Een draagtijd van vierentwintig tot achtentwintig dagen.
- Men mag de jongen bij de moeder weghalen vanaf de leeftijd van vier tot vijf weken.
Hoe hou je me fit en gezond
De gezondheid van je woestijnrat kan je meten aan de activiteit, speelsheid en nieuwsgierigheid. Ook nog een zachte en glimmende vacht, grote open ogen, propere neus. Ziekte verschijnselen zijn makkelijk te herkennen aan zijn gebrek aan eetlust, slijm en korsten rond de ogen en neus, lusteloosheid, diarree. Merk je één van vernoemde ziekteverschijnselen op bij je woestijnrat, raadpleeg meteen een dierenarts. Wat nog belangrijk is om weten: sommige van die woestijnratjes gaan uit verveling overal gaan tegenaan schuren. Van al dat schuren krijgen ze soms wondjes, die wondjes krijgen soms de tijd niet om te genezen. Dit is meteen een alarmbel om die verveling aan te pakken door, verander het interieur van zijn kooi of terrarium en sla zijn gedrag gaande. Blijft hij schuren of wondjes krijgen, dan moet je er direct mee naar de dierenarts. Voor het gemak kan je een gezondheidschecklist raadplegen.
Wanneer is mijn woestijnrat gezond en wel:
- vlug en behendig bewegen
- een gezonde vacht rond de oren, mond en neus
- heeft een glanzende vacht zonder knopen
- geen geruis te horen bij het ademhalen
- geen wondjes of korstjes
- een eigen geur
Geheugensteuntje mocht je beslissen er ééntje aan te schaffen
- Grote kooi minimum 100 cm x 50 cm en 50 cm hoog, een hamsterkooi is ook heel geschikt of een terrarium
- slaaphuis
- zware voerbak
- drinkfles
- bodembedekking
- hamster toilet
- voeding voor een woestijnrat
- snackbal
- vitaminepreparaat
- takjes en twijgjes
- buizen en tunnels
- schoonmaakmiddel