Een kip als huisdier
Cochin en Chabo
Wat is er nu leuker voor je kind dan een huisdier. Haal eens een kip in huis als huisdier, het is een heel gemakkelijk onderhoud en je hebt er zelfs nog eitjes van. Het zijn vooral de kleine kippen zoals de cochin of chabo die enorm populair zijn als huisdier. Maar wees wel voorbereid mocht je kind thuiskomen met een doos kuikens, want die moet je binnen opkweken in een grote open bak met kuikenvoeding en water.
Kuikens
Als men kuikens in huis haalt zal men die moeten opkweken in een verwarmde omgeving, men gebruikt daar best een open bak voor of een grote kartonnen doos, als bodemlaag kan men een dikke laag strooisel voorzien. Eten kunnen de kuikens wel zelf, men geeft meestal kuikenmeel en water. Wanneer ze een tweetal weken oud zijn mogen ze buiten geplaatst worden. Denk er wel aan dat een kuiken zowel een kip of haan kan zijn, heb je liever geen gekraai dan koop je best je kuikens bij een handelaar.
Raskippen
Wanneer kippen vrij kunnen rondlopen in de tuin zijn het best gezellige huisdieren en kan je ook wel veel plezier beleven aan hun gezelschap. Heb je een siertuin en liever geen gescharrel van de kippen dan kan je kiezen voor cochins of chabo's, deze twee soorten hebben heel korte pootjes en hebben het dus moeilijk om te scharrelen. Zo wordt er dus geen schade aangericht in je siertuin, ze leggen wel veel minder eieren. Wil je toch liever wat grotere kippen kies dan voor de brahma, deze kip is erg tam, vriendelijk, vliegt amper op en legt zo'n honderd tot honderdvijftig eieren per jaar. Wil je een superlegger kies dan voor de leghorns, deze komt al gauw aan tweehonderdvijfentwintig per jaar. Zelfs in de stad kan je kippen houden maar kies dan best niet voor een haan zo zal je burenruzie vermijden.
Kippen op stok
Wil je graag kippen op stok dan mag je rekenen op één vierkante meter binnenruimte en twee vierkante meter buitenruimte. Best kan je het kippenhok op poten plaatsen zodat het niet rechtstreeks tegen de grond staat, dit is meteen de beste manier om het hok droog te houden raap je makkelijker de eieren en kuis je ook makkelijker het hok. Zorg ervoor dat de kippen binnen kunnen via een loopplankje, ook een opvangbak voor de eieren is een must. Kippen slapen op een stok, zorg dus voor een afgeronde pannelat. Het hok op regelmatige tijden een grondige reiniging geven is geen overbodige luxe, gebruik daarvoor warm water. Voorzie de bodem van het hok altijd van een dikke laag strooisel, gebruik daarvoor bijvoorbeeld: houtkrullen. Nieuwe kippen hebben een soort van gewenning nodig, dus niet meteen loslaten in de kippenren maar zet ze zchtjes in het kippenhok. Ze verkennen dan zelf wel op hun eigen tempo hun nieuwe omgeving.
Vossen en marters
Uiteraard zal je uw kippen moeten beschermen tegen vossen en marters, dus elke avond het kippenhok afsluiten is gewenst, je kan dit zelfs automatisch laten gebeuren met een minirolluikje of een deurtje verbonden met een lichtsensor of timer. Een timer kan zelfs zodanig ingesteld worden dat het rekening houdt met het seizoen. In de zomer zal het dan later afsluiten en ook weer vroeger opengaan dan in de herfst of winter. Er is ook wel een alternatief voor de bescherming van uw kippen, men kan ervoor kiezen om een afsluiting te maken. Deze afsluiting moet dan minstens éénmetertachtig hoog zijn en zeker veertig centimeter diep in de grond ingegraven zijn rekening houdend met de graafeigenschappen van een vos. Marters daarentegen moeten op een andere manier buiten gehouden worden, dit zijn heel lenige smalle roofdieren die zich overal tussen wringen men zal erop moeten toezien dat de mazen van de afsluiting zeker niet groter zijn dan drie centimeter.
Eten voor de kip
Met een handvol graan komt een kip ruimschoots toe per dag, voor de kleine soorten kies je voor een mix van gebroken mais. Let er wel op dat een kip altijd vers water staan heeft, je mag rekenen dat in de zomer vier kippen makkelijk één liter water per dag drinken. Er zijn in de handel makkelijke voederbakken en drinkflessen te verkrijgen, deze zijn zodanig gemaakt dat er geen graan kan gemorst worden en dat er ook geen uitwerpselen in het water terecht komen. Kippen zijn echte afval containers, ze verwerken maar liefst vijftig kilo groenafval per jaar. Hun eens verwennen met keukenrestjes vinden ze leuk, maar geef hen wel beter geen dierlijk afval. Heb je legkippen, laat die in de winter eens los in uw tuin, voor hen is het dan een plezier om slakken en onkruidzaden op te smullen.
Tot slot: Een kip is geen dom kieken
Iedereen kent de uitspraak: zo dom als een kieken, niets is minder waar. Je zal opkijken van volgende weetjes.
- Moeder kip is een goede lerares, vanaf de eerste dag toont ze haar kuikens wat ze beter wel of niet eten.
- Kippen hebben ook een eigen taaltje, ze kunnen zo'n dertig verschillende geluiden maken waarmee ze met elkaar praten. Bij gevaar verwittigen ze ook elkaar.
- Het geklok van een broedse hen stimuleert andere hennen om ook broeds te worden.
- Mama kip praat al met haar kuikens voor die het ei uit zijn, ze laat geluiden los op haar eieren en de kuikens piepen zachtjes terug vanuit het ei.
- Een kip kan tot wel honderd gezichten onthouden, dus ja ze zal je herkennen.