Hoe verzorg je een hond
Inleiding
Bij een goede verzorging van honden is veel beweging essentieel. Een hond moet zeker vier keer per dag uitgelaten worden, waarvan minimaal een keer minstens een uur. Een enthousiast baasje dat het dier veel aandacht geeft, behoort tot de eerste levensbehoeften. Een hond is immers een roedeldier dat moeilijk alleen gelaten kan worden. Een hond moet zijn ingeënt tegen parvo en hondenziekte en regelmatig worden ontwormd. In huis moet een hond genoeg plekken hebben om zich terug te trekken. Een hond heeft graag een zachte slaapplaats, die een veilige, prettige plek voor hem vormt. Gebruik de hondenmand dus nooit als straf bij de verzorging van honden.
Alleen thuis
Honden zijn sociale dieren die veel aandacht nodig hebben van het baasje en de gezinsleden. Een gebrek aan gezelschap kan ervoor zorgen dat de dieren zich eenzaam voelen en zich gaan vervelen. Dat kan problemen opleveren, zoals blaffen, janken, het stukmaken van huisraad en onzindelijkheid. Om dat te voorkomen, kunt u bij dagelijkse afwezigheid kiezen voor dagopvang in een dierenpension of onderbrengen bij particulieren. Bent u maar af en toe even weg, dan kunt u de hond trainen in alleen zijn. Bouw dit langzaam op, door eerst in huis te oefenen en niet te grote stappen te zetten. Tegenover uw afwezigheid moet iets positiefs staan. Zo kunt u de hond bijvoorbeeld een voerbal geven als u de ruimte verlaat. Zodra u weer binnenkomt, neemt u de voerbal weer weg. Op die manier creëert u bij de verzorging van uw hond een positieve associatie met het alleen zijn. Stapje voor stapje verlengt u de tijd dat u het dier alleen laat met een paar minuten. Als dat goed gaat, kunt u de voordeur eens open en dicht doen. Tenslotte kunt u trainen met ook echt even de deur uit gaan. Gaat de hond in uw afwezigheid weer probleemgedrag vertonen, loop dan niet meteen naar hem toe. Daarmee beloont u de hond voor zijn gedrag. Wacht liever tot hij stopt en ga dan pas naar binnen.
Opvoeding
Het opvoeden van een hond is een heel karwei. Heeft u hier geen ervaring mee, dan is een gehoorzaamheidscursus bij een hondenschool aan te raden. Daar leert u leiding te geven aan de hond, die van nature behoefte heeft aan een roedelleider. Ervaart u problemen bij de opvoeding of verzorging van honden, dan kunt u terecht bij het HondenSpreekuur van de Sophia-Vereeniging.
Vachtverzorging
De verzorging van de vacht van honden verschilt per vachttype. Borstelen en kammen kunt u meestal zelf doen, plukken en knippen kunt u soms beter aan een trimsalon overlaten. Daar kunnen ze u ook prima voorlichten over de vachtverzorging en het soort kam of borstel dat u het beste kunt gebruiken voor de verzorging van uw hond. Bij langharige honden komt dit erg nauw, want een hond kan veel last krijgen van klitten en verviltingen. Zij moeten iedere dag gekamd worden om huidirritatie te voorkomen. Let daarbij goed op haargroei in en achter de oren, de oksels, op de achterpoten en tussen de tenen. Kortharige honden worden alleen in de ruiperiode geborsteld. Veel ruwharige honden moeten in die periode geplukt worden. Als u hier geen ervaring mee heeft, laat het dan doen bij een trimsalon. Langharige honden en honden die niet vies zijn van een modderpoel, moeten regelmatig gewassen worden. Gebruik daarvoor nooit zeep die bedoeld is voor mensen, maar gewoon water of een speciale hondenshampoo. Maak van het borstelen, wassen en de gang naar de trimsalon positieve ervaringen, door goed gedrag te belonen (met een aai of een brokje) en slecht gedrag te negeren. Schenkt u aandacht aan ongewenst gedrag, dan geeft u daarmee aan dat zulk gedrag succes oplevert.
Gebit
Laat het gebit van uw hond regelmatig controleren bij de dierenarts. Tandplak en ontstekingen veroorzaken een slechte adem, pijnlijk tandvlees, losse tanden en soms zelfs infecties elders in het lichaam. Bij de verzorging van honden kunnen de tanden gepoetst worden met speciale hondentandenborstels en hondentandpasta. Ook kan het gebit schoon gehouden worden door de hond veel te laten kauwen op kluiven en kauwspeeltjes.
Voeding
Een goede voeding hoort bij een goede verzorging van honden. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen zijn in de juiste verhoudingen noodzakelijk voor een goede gezondheid. Nat voer wordt door honden vaak goed gegeten omdat het sterk ruikt en dus aantrekkelijk is voor de gevoelige hondenneus. Een nadeel is dat het snel bederft en dat er veel van gevoerd moet worden omdat het voor 70 tot 90 procent uit water bestaat. Halfnat voer bederft ook redelijk snel, maar bevat minder water. Het is zeer geschikt als voerbeloning, omdat honden er graag voor werken. Droogvoer is lang houdbaar, maar honden zijn er lang niet altijd dol op. Iedere hond heeft een andere hoeveelheid en soort voer nodig. Dat is afhankelijk van onder andere het ras, de grootte, de leeftijd, en de hoeveelheid beweging. Op de verpakking van hondenvoer kunt u precies lezen voor welke honden het geschikt is. Let op dat u de hond niet te veel voer geeft; overgewicht is een veel voorkomend probleem bij de verzorging van honden. De kwaliteit van het voer is af te meten aan de hoeveelheid ontlasting: hoe meer, hoe minder goed het voedsel.
Hond kwijt
Om vermissingsdrama’s te voorkomen, is het verstandig uw hond te laten chippen. De chip heeft een unieke code die wordt geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Als uw hond gechipt is, is hij altijd te identificeren en terug te vinden door dierenartsen, dierenambulancepersoneel en asielen. Een chip kan de hond niet verliezen, een halsband met adreskokertje wel.