Chow Chow, de enige hond met een blauwe tong
Algemeen
Legende van de tong
Zoals eerder beschreven is de Chow Chow het enige hondenras ter wereld waarvan de tong, lippen, tandvlees en mondholte een blauwe kleur hebben. Hoe deze kleur ooit is ontstaan is, is tot op heden nog niet ontdekt. Wel is er een leuke legende aan de blauwe tong verbonden:
Toen God de wereld maakte en de hemel in zijn blauwe kleur schilderde, werden er een paar druppels blauwe verf gemorst. Het was de Chow Chow die deze druppels oplikte. Vanaf dit moment gaat de hond met een blauwe tong door het leven.
De Chow Chow
De Chow Chow, en andere honden en katten werden, vanwege voedselproblemen en de veiligheid van de volksgezondheid, in China verboden ongeveer rond 1950. De Chow Chow was al sinds halverwege de 19e eeuw bekend in Engeland en in Nederland.
Uiterlijk van de hond
- Vrij breed hoofd
- Brede afgeronde snuit
- Diepliggende amandelvormige ogen, die altijd in gedachten lijken te zijn
- Spitse afgeronde oren
- Bijna volledig rechte achterpoten (de zogenaamde spronggewichten mogen niet naar voren uitsteken)
- De staart staat als een grote harige krul op de rug
- Een korte rug, maar recht en wel sterk
- Gespierde schouders
- Een brede en diepe borst
- De vacht is eigenlijk altijd uni van kleur; rood, zwart, blauw, crème, wit
- De schofthoogte van de hond varieert van 46 tot 56 cm
- Het gewicht van de Chow Chow ligt tussen de 20 en 37 kg
Aard van de hond
Een Chow Chow kan wel opschieten met kinderen, maar met vreemden kan de hond nogal afstandelijk worden. De hond heeft weinig beweging nodig, maar wel een heel koele plaats in de zomer, hij kan namelijk niet goed tegen de warmte.
Gezondheidsproblemen
- Het naar binnen krullen van het ooglid of een deel daarvan. Door deze aandoening kan het gebeuren dat de vacht de oogbol beschadigd. Een pijnlijke aandoening die tot blindheid kan leiden, wanneer er geen behandeling plaatsvindt. Deze aandoening was al bekend in China. Tot op heden heeft men dit nog steeds niet weg kunnen fokken.
- Kruisbandproblemen. Ook al heel lang een bekend probleem bij dit ras. Bewezen is inmiddels dat dit niet wordt veroorzaakt door de steile achterhand.