Hoe herkennen en behandelen we onze hond met hartepijn

Inleiding

Hoe herkennen en behandelen we hartfalen bij onze hond? Wat zijn de symptomen van deze ziekte bij onze trouwe viervoeter en hoe behandelen we een hartaandoening bij ons lievelingshuisdier? En hoe is het eigenlijk gesteld met hartfalen bij onze andere populaire huisdieren?

Lekkende hartkleppen en té groot hart

Een hond met een hartprobleem is beslist géén uitzondering. Inderdaad, méér dan tien procent van ons lievelingshuisdier heeft met een of ander hartfalen af te rekenen. Volgens dierenartsen zijn sommige hondenrassen gevoeliger voor hartziekten dan andere soortgenoten. De cavalier king en de verschillende soorten terriërs hebben doorgaans sneller met hartproblemen af te rekenen als gevolg van lekkende hartkleppen. Grotere hondenrassen zoals bijvoorbeeld de dobberman, maar ook de boxer of de leonberger, hebben dan weer met hartproblemen van een ganse andere aard af te rekenen. Bij deze hondenrassen is hun hartziekte meestal het rechtstreekse gevolg van een té groot hart, met hun hartkleppen is meestal niets aan de hand. De meerderheid van de hartprobleem bij honden, zijn inderdaad het gevolg van slecht werkende hartkleppen. Deze hartkleppen  zorgen er voor dat er een goede scheiding is tussen de hartkamers. Gebeurt dat niet, dan gaat het hart lekken. Dat wordt bij onderzoek ontdekt door het hoorbare ruisen van het hondenhart.

Symptomen van hartfalen bij honden

Als hondenbaasje merk je aanvankelijk niet dat je vriend hartlijder is. In de beginfase van de ziekte is er nauwelijks iets van te merken. Dat komt omdat het hondenlichaam voorlopig nog het probleem van het hartfalen zélf kan compenseren.

Toch zijn er ook hier verschillende symptomen die kunnen wijzen op een hartfalen bij onze hond. Gaat de lichamelijke conditie van het dier er zienderogen op achteruit, krijgt hij geregeld flauwtes of begint hij vaak te hoesten zonder aanwijsbare reden, dan is er ongetwijfeld reden tot ongerustheid. Inderdaad, het hoesten van de zieke hond is immers meestal het gevolg van het feit dat het té grote hart op de luchtwegen van het dier drukt. In vele gevallen stapelt zich daar dan nog eens vocht op in de longen en dat resulteert dan op zijn beurt in een lelijke, vochtige hoest.

Hoe behandelen we dit hartfalen?

Honden met overgewicht zullen uiteraard vlugger in de problemen komen dan hun soortgenoten met een normaal gewicht. Met aangepaste voeding en medicatie is ook hier meestal erger te voorkomen. Het is dan ook van het allergrootste belang om als baasje de symptomen van een mogelijk hartfalen bij zijn trouwe viervoeter tijdig te herkennen. Hoe vlugger de diagnose gesteld, hoe vlugger men met een aangepaste behandeling kan starten, hetgeen de genezing ongetwijfeld positief in de hand werkt.

Wat met hartziekten bij andere huisdieren?

Hartproblemen komen verwonderlijk genoeg overwegend bij honden voor, maar ook katten, fretten en paarden kunnen met hartfalen te maken krijgen.

Katten: Bij katten zijn eventuele hartziekten nog veel minder snel waarneembaar dan bij honden. Katten lopen immers veel meer buiten zonder dat het baasje erbij is. Katten slapen ook meer dan honden, zodat je aanvankelijk niet meteen een verschil merkt. Als men bij een kat hartfalen vaststelt, is het dan ook meestal te laat.

Paarden: Paarden en pony's zijn wat men noemt "vluchtdieren", en die hebben meestal minder last van hartziekten. Zij kampen wél geregeld met hartritmestoornissen.

Fretten: Vanaf de leeftijd van drie jaar, krijgen veel fretten last van cardiomyopathie. Hun hartspier is op die leeftijd niet meer zo sterk en kan minder goed samentrekken, waardoor het bloed minder snel wordt rondgepompt. De dieren raken hierdoor snel moe, hebben een snelle ademhaling en zijn minder actief. Genezing is hier uitgesloten, maar met aangepaste geneesmiddelen kan men hartziekten bij fretten goed onder controle houden.