Hoe leer je een hond trucjes aan

Inleiding

Veel mensen vinden het leuk om hun hond trucjes te leren. Maar een trucje aanleren gebeurt niet zomaar. Vaak duurt het erg lang voordat een hond door heeft wat hij moet doen. Dit proces kan je een beetje versnellen door te kijken hoe je een trucje aanleert. Zo is er een hulpmiddel bij het aanleren van trucjes, waardoor het sneller gaat: de clicker. Maar wat is een clicker eigenlijk? Waar moet je op letten als je een hond trucjes aanleert? 

De clicker

Het gebruik van een clicker bij het aanleren van hondentrucjes wordt steeds populairder. Een clicker is een hulpmiddel bij het leren van trucjes. De hond associeert het klikgeluidje met het goed doen van de oefening. Daardoor zal de hond sneller door hebben wat hij moet doen.

Als je geen clicker hebt, is dat geen probleem. Ook met je stem kan je honden iets leren. Beloon de hond als hij de oefening goed uitvoert met een vrolijke stem. Laat duidelijk merken dat je vrolijk ben. Als je enthousiast doet tegen de hond, zal de hond de oefening maar al te graag voor je uitvoeren.

Als je wel een clicker hebt, maar nog niet goed weet hoe je hem moet gebruiken, volgt hier een korte uitleg: Een clicker bestaat vaak uit een kastje dat door middel van een metalen tong een klikgeluidje kan maken. Natuurlijk associeert de hond het klikgeluidje niet meteen met een oefening. Het is daarom belangrijk dat je de hond eerst aan de clicker laat wennen. Dat gaat heel gemakkelijk: klik met de clicker en geef de hond meteen daarna een snoepje.

Het is belangrijk dat je dit een paar dagen herhaalt, zodat het goed in het geheugen van de hond geprent zit. Als je hond weet dat hij iets lekkers krijgt als hij de clicker hoort, kan je gewenst gedrag opwekken en versterken.

Geduld

Verder is het heel erg belangrijk om geduld te hebben met de oefeningen. De ene hond leert nou eenmaal sneller dan de andere hond. Je moet niet meteen boos worden op de hond als hij het niet goed doet. Hij weet namelijk nog niet wat de bedoeling van de oefening is. Het is belangrijker dat je heel enthousiast wordt als de hond het wél goed doet. Dit zal hij namelijk veel beter onthouden. Als je telkens boos wordt bij een oefening, loop je het risico dat de hond de oefening niet meer wil doen. Het moet wel leuk blijven! 

Veiligheid

Ook is het belangrijk dat je altijd de veiligheid en gezondheid van je hond in de gaten houdt. Lijkt je hond last te krijgen van zijn poten of rug, is het misschien slim om hem een andere oefening te leren. Sommige honden zijn heel wendbaar, anderen wat stijfjes. Probeer daar zoveel mogelijk rekening mee te houden! Stop meteen als je hond piept of aangeeft dat hij niet verder kan, sommige honden kunnen snel blessures oplopen. Denk bijvoorbeeld aan teckels met hun lange rug. Een teckel kan je niet zo goed leren om te rollen, want daarvoor is de rug te lang. Deze honden lopen bij het rollen risico op een rugblessure. Je kan deze oefening dus beter niet doen bij een teckel. 

Werk ook met voorwerpen waarmee een hond veilig kan omgaan. Zorg dat de voorwerpen van het juiste materiaal zijn. Een hond die graag dingen kapot knauwt krijgt al snel schadelijk materiaal binnen. Je kunt het beste speeltjes gebruiken die speciaal voor honden gemaakt zijn. Daarvan weet je namelijk bijna zeker dat ze veilig zijn.

Lichaamstaal

Het laatste, heel belangrijke punt waar je op moet letten is je eigen lichaamstaal. Als trainers en gedragsdeskundigen een baasje en zijn hond beoordelen, komt het vaak voor dat het baasje niet zegt wat hij eigenlijk bedoelt. Als je een hond een bepaald handgebaar aanleert, moet je ook dat handgebaar telkens weer gebruiken. Als je bijvoorbeeld aanleert dat een vlakke handpalm naar beneden gericht ‘liggen’ betekent, moet je je handpalm niet ineens naar boven richten. De hond raakt dan in verwarring en zal de oefening niet goed uitvoeren.

Verder is het belangrijk dat je op de toon van je stem let. Zoals eerder gezegd beloon je de hond met een vrolijke stem. De hond zal hierdoor echter wel vrolijk en speels worden. Als je langzame lage tonen gebruikt, kalmeer je de hond. Een boze toon zal ervoor zorgen dat de hond de oefening niet meer uit wil voeren, omdat hij bang is dat je boos wordt. Of hij vindt de oefening niet leuk meer. Als laatste is het heel belangrijk dat je alles maar één keer zegt. Als je een heel verhaal om een commando heen verzint, zal de hond je niet meer begrijpen. Ook als je heel vaak hetzelfde roept zal de hond in verwarring raken. De beste manier om een commando te geven, is door het één keer op een rustige toon te zeggen.

Conclusie

De clicker is een handig hulpmiddel bij het aanleren van trucjes. Je kunt er namelijk gedrag mee belonen en versterken. Verder moet je bij het aanleren van trucjes goed letten op je eigen lichaamstaal. Wat straal je uit naar je hond? Ook is het belangrijk dat je geduld hebt. Een trucje is immers niet in een dag geleerd. Tot slot: veiligheid gaat boven alles. Een trucje aanleren moet niet alleen leuk zijn, de hond moet er ook geen problemen aan over houden.