Hoe kies ik een hond die bij mij past
Inleiding
Wanneer je hebt besloten dat je een hond wil aanschaffen, zal je jezelf een aantal vragen moeten stellen om uiteindelijk een hond te vinden die bij je past. Er zijn een paar belangrijke aspecten waar je naar moet kijken als je een hondenras kiest. Voorbeelden zijn de grootte, rashond of kruising en het geslacht. In dit artikel worden de belangrijkste punten genoemd waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte hond, zodat je later zeker geen spijt krijgt van je aankoop!
Volwassen hond of pup?
De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden, is de vraag of je een volwassen hond of een pup wilt kopen. Voor beide keuzes zijn een hoop argumenten te verzinnen. Volwassen honden hoeven niet alles meer te leren, wat gemakkelijk kan zijn, je hoeft de hond bijvoorbeeld niet meer zindelijk te maken. Aan de andere kan het zo zijn, dat je probleemgedrag dat in het verleden is ontstaan, weg moet trainen. Hier gaat veel tijd en energie in zitten. Ook komt het vaak voor, dat je het verleden van de hond niet precies weet, wanneer je hem uit het asiel haalt. Je moet kunnen accepteren dat de hond in het verleden misschien slecht behandeld is en er voor gaan om de hond alsnog een fijn leven te geven.
Aan de andere kant moet een pup nog alles leren. Het opvoeden van een pup kost tijd en veel energie. Een voordeel hiervan is datje een pup nog zo kan ‘vormen’, dat hij aan je eisen voldoet. Maar wat je ook kiest, je zal altijd tijd en energie in je hond moeten steken en je zal consequent moeten zijn. Het is maar net waar jij als eigenaar je het prettigst bij voelt.
Rashond of kruising?
Vervolgens moet je na gaan denken of je een rashond wilt of een kruising. Een rashond is een hond die voldoet aan een rasstandaard. Een kruising is een hond die twee verschillende soorten ras als ouders heeft, dit type hond wordt ook wel een bastaard genoemd.
Deze keuze is vaak puur een kwestie van smaak. Maar het doel dat je met je hond voor ogen hebt is bij deze keuze ook van groot belang. Wil je een jachthond, dan zal je voor een ras kiezen dat geschikt is voor de jacht. Wanneer je het uiterlijk van een bepaalde soort hond leuk vindt, kun je ook beter voor een raszuivere hond kiezen. Een kruising zal vaak niet aan de uiterlijke eisen voldoen.
Kruisingen daarentegen hebben vaak een leuk, verrassend uiterlijk en een leuk karakter. Een voordeel van een kruising is dat zij vaak geen problemen hebben van allerlei (erfelijke) kwalen die rashonden vaak hebben. Deze rastypische kwalen, zoals ze vaak worden genoemd, veroorzaken niet alleen gedragsproblemen, maar ook problemen met de gezondheid. Veel rashonden worden gefokt naar uiterlijke kenmerken en daardoor kan het welzijn van de hond aangetast worden. Veel rashonden die te lang zijn doorgefokt hebben dan ook last van slecht zicht, slecht lopen en aangeboren ziektes op latere leeftijd.
Kleine of grote hond?
Dan komt de volgende vraag: kies je een grote of een kleine hond? Hiervoor moet je eerst kijken naar je eigen capaciteiten. Wanneer je klein bent, of niet verschrikkelijk sterk, is het verstandig om een niet al te groot ras te kiezen. Als je bijvoorbeeld een Deense Dog kiest, is de kans groot dat de hond in bepaalde situaties veel sterker is dan jij. Je kunt de hond niet de baas. Ook wanneer je last hebt van bepaalde lichamelijke klachten, is het verstandig om te kijken naar je eigen kracht, voordat je de grootte van de hond bepaalt.
Een andere zaak die belangrijk is bij het kiezen van de grootte, is het huis waarin je woont. Ga bij jezelf na hoeveel tijd je hebt om met je hond bezig te zijn, om hem genoeg lichaamsbeweging te geven. Wanneer je weet dat je vaak met de hond gaat wandelen, ruim 2 uur per dag, is de ruimte die de hond in huis heeft niet zo belangrijk meer. Wel moet hij thuis genoeg ruimte hebben om te lopen, liggen, spelen enzovoorts, maar hij hoeft geen honderden meters speelruimte te hebben. Als je een hond hebt waar je bijna nooit iets mee doet, maakt niet uit of de hond groot of klein is, heel vervelend hebben, hoeveel ruimte je in huis ook hebt. Het is een algemene regel dat een grote hond meer lichaamsbeweging nodig heeft dan een kleine hond, dit geldt echter niet voor iedere hond natuurlijk!
Reu of teef?
Tussen een reu (een mannetje) of een teef (een vrouwtje) zitten nogal wat verschillen. Ten eerste wil een reu vaak veel reukvlaggen uitzetten. Dit kan veel problemen opleveren. Denk er bijvoorbeeld aan dat de hond steeds tegen de planten van de buren aan plast. Daar komt bij dat de reu graag zijn mannetje staat, hij zal niet snel de confrontatie met andere reutjes uit de weg gaan. Een reu zal sneller het gevecht aan gaan. Dit zorgt ook voor rangordeproblemen in het gezin. De reu zal er over het algemeen meer energie in steken de baas van het gezin te worden dan een teef. Bij een reu is een consequente, strakke opvoeding nog belangrijker dan bij een teef, om te voorkomen dat hij de baas wordt in huis. Een teef veroorzaakt over het algemeen minder problemen in het contact met andere honden en mensen. Dit is een van de redenen waarom er vaker reuen in het asiel zitten dan teven.
Een reden waarom je niet voor een teef zou kiezen, is het feit dat een teef 2 keer per jaar loops wordt. Wanneer je geen voorzorgsmaatregelen neemt (zoals sterilisatie), is de kans groot dat je op een dag met een nestje pups zit. Een teef zal vanuit drift als ze loops is namelijk iedere mogelijkheid pakken om op zoek te gaan naar een reu. Natuurlijk is het ook vervelend dat een hond druppels bloed lekt op de vloer en meubels.
Een reu wordt weliswaar niet loops, maar wanneer er een loopse teef in de buurt is, zal je dat zeker merken. De reu wordt onrustig, begint te piepen en wil weglopen. Castratie kan hierbij een oplossing bieden, maar werkt niet altijd positief.
Langharig of kortharig?
Dan komt de vraag of je een langharige of kortharige hond wil. Ook dit is voornamelijk een kwestie van smaak, al zijn er een aantal dingen die je in je achterhoofd moet houden.
Een langharige hond zal regelmatig geborsteld moeten worden om te voorkomen dat zijn vacht gaat klitten. Ook zal een langharige hond vaker naar de trimmer moeten, wat kosten met zich mee brengt. Als het geregend heeft en de hond nat is, ruikt een langharige hond veel meer dan een kortharige hond.
Een kortharige hond is gemakkelijk wanneer je met de hond wilt gaan zwemmen. Een langharige hond daarentegen kan beter tegen het buitenleven en een buitenkennel dan een kortharige hond. Een hond met een dikke vacht heeft het immers minder snel koud. Toch geldt dit niet voor iedere hond, het hangt er ook vanaf of de vacht gewend is aan het soort leven dat de hond leidt. Als je een kortharige hond zijn hele leven buiten houdt, kan deze beter tegen het buiten zijn dan een langharige hond die zijn hele leven in een verwarmd huis heeft gewoond.
Actief of rustig?
Het laatste waar je over na moet denken is of je een rustige of een actieve hond wilt. Sommige rassen, zoals de border collie, lijken onvermoeibaar. Het is een hele actieve hond waar je veel tijd voor moet hebben. Andere hondenrassen, zoals de chihuahua, zijn al blij als je ze een uurtje per dag aandacht geeft. Denk er daarom goed over na of je een actieve of een rustige hond wilt. In een actieve hond moet je veel meer energie en aandacht steken dan een rustige hond. Natuurlijk moet je in iedere hond tijd en aandacht steken, vergis je daar niet in.
Conclusie
Bij het kiezen van een hond die bij je past moet je met een aantal dingen rekening houden. Wil je een volwassen hond of een pup? Een rashond of een kruising? Gaat je voorkeur uit naar een grote hond, of toch een kleine hond? Wil je een reu (mannetje) of een teef (vrouwtje)? Moet de vacht van de hond langharig zijn of kortharig? En tot slot: wil je een actieve of een rustige hond? Als je goed nadenkt over de bovenstaande punten, zal je waarschijnlijk uitkomen op een hondenras dat goed past bij jouw eisen. Er zijn natuurlijk ook nog andere aandachtspunten waar je op kan letten bij het kiezen van een hond, maar bovenstaande zijn over het algemeen wel het belangrijkste.