Hoe leer je een hond op commando staan

Inleiding

Voor veel honden is het rechtop staan op 4 poten een hele normale zaak. Maar wist je dat je het staan ook als oefening aan kan leren? Je leert de hond dan dat hij op jouw commando rechtop gaat staan. Dit kan handig zijn in verschillende situaties. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de dierenarts. Zodra de dierenarts je hond wil onderzoeken, laat jij hem staan, waardoor het onderzoek makkelijker gaat. Bij veel hondenscholen is het staan ook een van de commando’s die gebruikt wordt bij gedrag en gehoorzaamheid. Maar hoe leer je een hond eigenlijk staan?

Stap 1

In de eerste stap leer je de hond omhoog komen. Dit doe je door de hond links naast je te laten zitten. In je rechterhand doe je een beloning. Houd de beloning voor de neus van de hond en beweeg het snoepje langzaam naar voren toe, totdat de hond er net niet bij kan. De hond zal in beweging komen en achter het snoepje aan gaan, hierdoor komt hij met zijn achterpoten omhoog. Beloon de hond wanneer zijn achterpoten helemaal gestrekt zijn. Het is de bedoeling dat de hond bij het omhoogkomen nauwelijks loopt. Als je de beloning te snel naar  voren beweegt, heb je kans dat de hond zelf ook gaat lopen. Het is slimmer als je de beloning dan wat langzamer naar boven haalt. Als de hond vlot omhoog komt, ga je door met stap 2.

Wat te doen wanneer je hond niet omhoog komt. Sommige honden schuiven zittend achter het snoepje aan. Vaak houd je het snoepje dan te laag: de hond kan er wanneer hij zit goed bij, of je houdt het veel te hoog, waardoor de hond blijft zitten om erbij te kunnen. Probeer eerst te wisselen van hoogte. Mocht dit niet lukken is het verstandig om de snelheid wat aan te passen, of moedig de hond aan om op te staan. Wanneer geen van deze dingen succes hebben, kan je de hond ook met je hand of voet helpen om op te staan, door bijvoorbeeld zacht tegen de achterpoten te tikken. 

Stap 2

Nu is het de bedoeling dat je de tijd van het staan op gaat bouwen. Dit kan je doen door het snoepje tussen je middelvinger en ringvinger te stoppen, zodat de hond moeite moet doen om het uit je hand te halen. Houd een gestrekte handpalm met de vingers naar beneden gericht voor de hond en haal hem voorzichtig naar voren. Laat hem 5 seconde staan en beloon hem. Als dit goed gaat voor een paar dagen, probeer je 10 seconde. Mocht dit ook een tijdje goed gaan, probeer je 15 seconde enzovoorts. Probeer de tijd niet te snel op te bouwen, want dan heb je kans dat de hond op een gegeven moment uit zichzelf weer gaat zitten. Dat is niet de bedoeling. Wanneer de hond ruim 30 seconde goed kan blijven staan, is het tijd om een commando aan de oefening te koppelen. Kijk daarvoor bij stap 3.

Stap 3

Nu is het tijd om een commando aan het staan te koppelen. Het commando dat er het meest voor gebruikt wordt is ‘staan’, maar je mag er zelf ook een eigen commando aan geven. Als je het commando maar consequent gebruikt. Het handgebaar dat bij deze oefening wordt gebruikt is een vlakke hand met de vingertoppen naar beneden wijzend. Dit is handig bij het aanleren, omdat je een beloning tussen je vingers kan stoppen.

Om het commando aan te leren haal je de hond naar voren en zeg je, terwijl hij de beweging maakt om omhoog te komen duidelijk ‘staan’. Herhaal dit net zo lang totdat de hond doorheeft dat hij moet gaan staan. Vergis je niet: dit kan weken tot maanden duren. Staan is een moeilijke oefening. Wanneer de hond doorheeft dat hij bij het commando ‘staan’ moet gaan staan, kan je het commando ook op afstand gebruiken. Als de hond dan gaat staan, weet je zeker dat hij het snapt. 

Wat je kan doen wanneer het niet lukt

Iedere  hond kan staan, dus ook iedere hond kan je het commando staan leren. Bij de ene hond gaat het echter wat makkelijker dan bij de andere hond. Zo hebben bijvoorbeeld border collies vaak erg veel moeite bij het staan. Ze gaan namelijk meteen weer zitten zodra ze een paar seconden hebben gestaan. Gelukkig zijn er hiervoor een paar middeltjes die je toe kan passen om de hond wel te laten staan.

  • Kriebel de hond in zijn lies of flank zodra de hond overeind komt. Veel honden vinden dit fijn en blijven dan ook graag staan. Stop met kriebelen en beloon de hond meteen als hij nog staat. De hond zal op een gegeven moment door krijgen dat het de bedoeling is dat hij langer rechtop blijft staan, zo kan je de oefening alsnog aanleren.
  • Voor honden die echt niet begrijpen wat er van hen verlangd wordt, is het nodig om het handgebaar een beetje aan te passen. Bij sommige honden wil het nog wel eens helpen als je in het begin je hand onder zijn buik houdt, zodat de hond met geen mogelijkheid kan gaan zitten. Deze handeling bouw je uiteindelijk af naar een klein tikje onder de buik, zodat de hond weet dat hij niet meer mag gaan zitten. Gebruik ook altijd het handgebaar zoals dat hierboven bij de stappen staat uitgelegd. Dit zal het afbouwen van het tikje onder de buik makkelijker maken.

Conclusie

Staan is een moeilijke oefening om aan te leren, maar de oefening kan handig zijn bij bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts. In het beginis het vooral belangrijk om de duur van de oefening op te bouwen, voordat je er een commando aan gaat plakken. Het gebruik van een snoepje bouw je pas op het laatste moment af. Als de oefening niet gemakkelijk aangeleerd krijgt, zijn er nog een aantal methodes die je toe kan passen om het voor de hond aangenamer of makkelijker te maken om te staan, zoals het in de lies/flank kriebelen en een hand onder zijn buik houden. Veel succes! Wil je meer lezen over het aanleren van een hondentrucje? Hoe leer ik hondentrucjes aan