Hoe leer je een hond te komen als je roept
Inleiding
De droom van iedere hondenbaas is een perfect luisterende hond. De hond moet los kunnen lopen en komen wanneer je hem roept. Het hier komen is dan ook een van de basisoefeningen die je je hond aanleert. Maar toch zijn er heel veel honden die niet meteen komen wanneer het baasje roept. Stel je voor dat je iedere keer achter je hond aan moet lopen als je hem aan wilt lijnen, dat is niet te doen. Ook is het erg gevaarlijk, wat doe je namelijk als er een auto aan komt en je hond wil niet bij je komen? Het hier leren komen is niet moeilijk, maar vergt er veel consequentheid. Hoe leer je een hond te komen als je roept? Wat moet je wel en wat moet je niet doen bij het roepen van je hond?
Belangrijk bij het aanleren
Bij veel puppycursussen is het hier komen een van de eerste oefeningen die je leert. Dit is niet voor niets zo. Een puppy is nog een beetje bang van de grote wereld en wil daarom graag bij zijn baasje blijven: de ultieme omstandigheid om een hond hier te leren komen. Het is dan ook fijn en verstandig als je de hond van pups af aan al leert bij je te komen wanneer je hem roept. Maar ook een oudere hond kun je nog leren hier te komen. Er is bij een oudere hond echter meer geduld nodig, omdat deze waarschijnlijk niet goed onder appél staat of niet weet wat je bedoelt.
Belangrijk bij het aanleren van het hier komen is de consequentheid waarmee je het aan leert. Als je je hond roept, moet hij komen. Als je de hond roept en hij komt niet, dan leer je de hond dat hij het commando ‘hier’ mag weigeren. Hij zal het commando na een aantal keer weigeren dan ook negeren, omdat het toch niet noodzakelijk is dat hij komt. Zorg dat de hond altijd komt als je hem roept. Als je weet dat de hond nog niet zo goed luistert of toch niet komt als je hem zou roepen, roep hem dan ook niet. Hij leert op deze manier namelijk ook weigeren.
Stap 1
Begin het aanleren van het hier komen in een afgesloten en rustige omgeving. De achtertuin is een ideale plek. Zodra je hond even met iets anders bezig is, zak je door je knieën. Je vraagt de aandacht van de hond door zijn naam te roepen en vervolgens zeg je duidelijk “hier!”. Omdat je door je knieën gezakt zit, zal de hond automatisch geneigd zijn om naar je toe te komen. Zodra de hond daadwerkelijk bij je is, beloon je hem uitbundig en geef je hem iets lekkers. De hond leert op deze manier, dat het leuk is om bij de baas te komen. Oefen dit een aantal keer. Als je merkt dat de hond vlot bij je komt, kun je de afstand iets proberen te vergroten, maar wordt niet te overmoedig. Het is belangrijker dat je hond het commando goed leert begrijpen dan dat je hond over een zo groot mogelijke afstand naar je toe komt. De afstand kun je in de loop der tijd nog wel opbouwen.
Komt je hond niet meteen als je hem roept? Laat dan zien dat je iets lekkers in je hand hebt of lok hem met zijn favoriete speeltje. Het is belangrijk dat je dit lokmiddel wel weer afbouwt, want mocht je hond op straat ineens uit zijn riem schieten, dan heb je waarschijnlijk geen speeltje of lokbeloning bij de hand!
Stap 2
Nu de hond het in een rustige omgeving goed naar je toe komt, is het tijd om het in een wat drukkere omgeving te proberen. Bijvoorbeeld een park waar kinderen spelen en andere honden lopen. Zorg wel dat het een omgeving is zonder drukke wegen in de buurt, veiligheid gaat immers boven alles. Het is begrijpelijk dat je de hond niet meteen los durft te doen, want wat als de hond niet luistert? Een goed alternatief is het gebruiken van een lange 10-meter-lijn. Laat de hond in een straal van 10 meter om je heen lopen (zodat je nog op de lijn kunt gaan staan als je hond weg wilt lopen) en roep hem. Beloon de hond vervolgens als hij bij je is gekomen.
Oefening baart kunst. Door het commando vaak te herhalen en altijd goed af te ronden, leert de hond het commando kennen en zal je steeds meer vooruitgang zien. Doe de oefening echter ook weer niet te vaak. Een hond moet immers ook vrij kunnen zijn.
Veelgemaakte fouten
Op zich kan iedere hond komen als je roept. Het probleem bij honden die niet luisteren ligt dan ook vaak bij de baasjes. Wat moet je bijvoorbeeld altijd doen wanneer je een hond roept en wat is echt uit den boze?
Wat moet je vooral wel doen?
- Beloon je hond altijd als hij naar je toe komt. Praat met een hoge stem en beloon de hond met iets lekkers. Zo leert hij dat het leuk is om bij jou te komen.
- Zak altijd door je knieën als je je hond roept. Als je op dezelfde hoogte bent als de hond zal deze eerder geneigd zijn om te komen.
- Roep je hond alleen bij je als je vermoedt dat hij komt, anders mislukt de oefening waarschijnlijk.
Wat moet je vooral niet doen?
- Veel baasjes worden boos of gefrustreerd als hun hond niet meteen komt. Ze schreeuwen en roepen heel hun keel schor, maar de hond komt toch niet. En als de hond dan eindelijk terug komt, zijn de baasjes vaak boos en krijgt de hond op zijn donder omdat hij niet terug kwam. Dit is niet goed, want het moet leuk zijn om bij het baasje te komen. Door de hond te straffen voor het niet meteen komen, straf je hem juist voor het komen bij je. Want hij is toch bij je terug gekomen? Waarom ben je dan niet blij?
- Iets anders wat je nooit moet doen is de hond achterna lopen als hij niet komt. Door dit te doen, zal de hond het hier komen als een spelletje gaan zien. Hij rent waarschijnlijk weg wanneer je hem achterna komt. Als de hond een spelletje met je gaat spelen, is hij de baas en dat wil je juist voorkomen.
Conclusie
Een van de basisoefeningen die je een hond aanleert, is het bij je komen wanneer je hem roept. Deze oefening is makkelijk aan te leren en iedere hond kan het, helaas worden er bij het aanleren veel fouten gemaakt. Zak door je knieën en roep de hond zijn naam, zodat hij je aandacht heeft. Zeg daarna duidelijk ‘hier’ en lok de hond eventueel met een beloning. Beloon de hond altijd als deze bij je komt, het moet immers leuk zijn om naar het baasje te komen. Veel mensen worden boos op hun hond, maar dat is niet de bedoeling. Je straft hem dan voor het bij je komen. Ook moet je de hond nooit achterna lopen, er bestaat dan namelijk een kans dat hij een spel met je gaat spelen.