Waar moet ik bij mijn hond op letten bij warm weer

Inleiding

De zomer staat weer voor de deur en de temperaturen stijgen. Nederland gaat massaal naar buiten om van het goede weer te genieten. Lekker wandelen met de hond, een terrasje pakken in de volle zon. Wij mensen kunnen de warmte van de zon goed kwijt, maar honden kunnen hun warmte niet zo goed kwijt. Warm weer kan voor honden daarom gevaarlijk zijn, er bestaat namelijk kans dat de hond oververhit raakt. Tijdens het warme weer verdienen honden daarom extra aandacht. Waar moet je op letten bij je hond als het warm weer is? Wat is oververhitting bij honden? Hoe herken je het? Wat moet je doen bij oververhitting bij je hond? Welke honden vormen de risicogroep?

Het voorkomen van oververhitting

Als het lekker weer is buiten, staat de deur meestal de hele dag open. Daardoor kunnen honden ook de hele dag buiten zijn. Als je niet wilt dat je hond oververhit raakt, laat hem dan niet in de volle zon liggen, maar zorg voor een fijn plekje in de schaduw. Sommige honden kunnen het zelf goed reguleren, zij gaan op tijd uit de zon en zoeken zelf een plekje op, maar veel honden kunnen dit niet. Het is belangrijk dat je je hond daarom goed in de gaten houdt. Leg hem op tijd in de schaduw, of laat hem gewoon helemaal niet in de zon komen.

Laat de hond zwemmen als hij dat wil, water is een prima manier om af te koelen. Vermijdt ook het lopen op asfalt. Warm asfalt is niet prettig om op te lopen (probeer het zelf maar eens!) en de kussentjes op de poten van de hond kunnen hiermee afslijten, met alle gevolgen van dien.

Houd je hond verder gewoon goed in de gaten. Loopt hij heel erg te hijgen of denk je dat hij zich te druk gedraagt? Zet dan de rem er even op. Honden kunnen voor zichzelf niet bepalen of ze te druk zijn, want waarschijnlijk gaan ze gewoon door. Dit geldt ook met wandelen: is het heel warm? Maak dan geen grote wandelingen, of las wat vaker een pauze in op een schaduwrijke plek.

Laat de hond ook geen grote inspanningen verrichten, zoals continu achter een bal aan rennen of een hele tijd spelen. Ook hierdoor kan een hond ziek worden, hij wordt dan slomer en kan gaan braken. Laat je hond ook niet fietsen in dit warme weer, maar daardoor kunnen ook, zoals hierboven beschreven, de voetzooltjes van de hond afslijten of ernstig beschadigd raken door het langdurig rennen/draven op asfalt. Als de hond een goede conditie heeft, hij het fietsen gewend is en je hem onderweg vaak genoeg kunt laten afkoelen, dan kun je op een zomerse dag met de hond gaan fietsen. Doe dit dan echter niet op het heetst van de dag (de middag), maar fiets een stukje in de ochtend of avond. Maak de afstanden met dit warme weer nooit te lang.

Oververhit, wat nu?

De normale lichaamstemperatuur van honden ligt iets hoger dan die van mensen, namelijk rond de 38 en 39 graden Celsius. Als een hond oververhit raakt, loopt deze temperatuur echter snel op. De hond wordt slomer, reageert niet goed meer en wil het liefst niet meer opstaan. Je kunt aan de binnenkant van zijn oren of aan de binnenkant van zijn lippen voelen of de hond oververhit is, dan voelen deze gebieden namelijk heel warm aan.

Oververhitting is gevaarlijk, wanneer er niets aan gedaan wordt en de temperatuur langzaam blijft oplopen, kan een oververhitting zelfs fataal zijn. Zodra de lichaamstemperatuur van de hond de 42 graden Celsius bereikt, gaan eiwitten in het bloed stollen, waardoor het bloed stroperig en dik wordt. Het hart van de hond kan daardoor het bloed niet goed meer rondpompen met coma tot gevolg. Een hond die door oververhitting in coma raakt, zal bijna altijd sterven.

Voorkomen is altijd nog beter dan genezen, dus probeer het niet zo ver te laten komen. Maar wat moet je doen als je hond wel oververhit raakt en je er nog op tijd achter komt? Haal de hond ten eerste onmiddellijk uit de zon en leg deze op een schaduwrijke, koele plek. Koel vervolgens het lichaam van de hond met natte doeken, die je om de 5 á 10 minuten steeds verwisselt en ververst. Schakel vervolgens meteen een dierenarts in. Probeer je hond ook kleine beetjes water te laten drinken, zodat hij niet uitdroogt. De hond is in levensgevaar en moet meteen naar een dierenarts toe. Gooi overigens nooit zomaar koud water over de hond heen! Dit kan leiden tot een shockreactie of een hartstilstand. Het water mag nooit te koud (ijskoud) zijn. 

Honden in de auto

Een andere levensgevaarlijke situatie bij dit warme weer is een hond in de auto achter laten. Wanneer de zon op een auto staat, lopen de temperaturen in de auto al snel op tot 40 á 50 graden. Dit kan binnen een paar minuten gebeurt zijn. De hond wordt dus letterlijk gekookt in de auto. Zelfs wanneer er raampjes open staan is de temperatuur te hoog en zal de hond binnen korte tijd bezwijken aan de warmte. Laat je hond daarom nooit alleen achter in de auto!

Wanneer je ziet dat een hond opgesloten is in een auto is het nodig om snel te handelen. Volgens juridische wetten is het niet strafbaar om een ruit van een auto in te slaan als zich daar een hond in bevindt, mits de eigenaar van de auto of van de hond niet in de buurt is. Bel meteen de politie of dierenambulance, want de hond is waarschijnlijk in levensgevaar. Probeer de hond, nadat je hem uit de auto hebt bevrijd, zo veel mogelijk te koelen op dezelfde manier als hierboven beschreven. 

Risicogroepen

Er zijn een aantal groepen honden die in de zomer een grotere kans lopen op oververhitting:

  • Oudere en jonge honden. Net zoals bij mensen, lopen bij honden de oudere en erg jonge honden een grotere kans om oververhit te raken. Mocht je hond daarom heel oud, of juist heel jong zijn, houdt deze dan extra goed in de gaten, want oververhitting zit in een klein hoekje.
  • Honden met een donkere vacht. Honden met een zwarte of enigszins donkere vacht absorberen meer zonlicht dan honden met een lichte vacht. Deze honden houden hierdoor meer warmte vast en lopen eerder kans op oververhitting.
  • Honden met korte neuzen. Honden met een korte neus, zoals een Bulldog, een mopshondje of een Boxer lopen ook nog eens extra risico om oververhit te raken. Door kun korte snoet kunnen zij de warmte niet zo goed kwijt.

Conclusie

Bij warm weer moet je extra goed op je hond letten. Zorg ervoor dat hij ergens in de schaduw kan liggen op een koel plekje en houd hem zo veel mogelijk uit de zon. Laat de hond niet al te grote inspanningen uitvoeren. Als de hond oververhit raakt (sloom, braken, niet op willen staan, heel warm aanvoelen) bel dan meteen de dierenarts of dierenambulance en probeer de hond zo veel mogelijk te koelen met koude, natte handdoeken. Als je een hond in een auto ziet zitten, twijfel dan niet en onderneem gelijk actie. Volgens de wet is het op zo’n moment niet verboden om de ruit van de auto in te tikken. De risicogroepen bij oververhitting zijn jonge honden, honden op leeftijd, honden met een donkere vacht en honden met een korte neus. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Oliver Herold