Labradoodle, de hypoallergene wonderhond

Inleiding

Omdat President Barack Obama er eentje in het Witte Huis wilde vanwege de allergie van zijn dochter is er een rush ontstaan op honden van het Labradoodle-ras, net als ooit op de Dalmatiërs na het verschijnen van de Disneyfilm, 101 Dalmatiërs. De Labradoodle, die bij Nederlanders ook wel bekend staat als “labradoedel”, is een van oorsprong Australisch hondenras, ontstaan uit kruisingen van de Labrador en de Koningspoedel of Franse poedel. Het ras staat bekend vanwege zijn slimheid en geschiktheid voor mensen met een allergie. Tijdelijk stijgende populariteit van een hondenras brengt het gevaar met zich mee dat mensen persé dit bepaalde type hond willen “hebben”, als gril, en deze onbezonnen aanschaffen. Daarnaast bestaat het gevaar dat broodfokkers zich op het op dat moment zeer gewilde ras storten. Voordat u allemaal direct naar de "winkel" rent, dit type hond is niet geschikt voor ieder huishouden en bovendien is het niet het enige hypoallergene hondenras.

De Labradoodle

Het ras Labradoodle vindt zijn oorsprong in de zeventiger jaren, in Australië. Een blinde vrouw, die allergisch was voor honden, had behoefte aan een goede blindegeleidenhond zonder dat haar allergie zou verergeren. Vanuit die behoefte begon Wally Cochran met het kruizen van Labradors met Poedels, om tot een hondenras te komen dat als hulphond kon dienen voor mensen met astma of een allergische aandoening. De achterliggende gedachte was het samenbrengen van de goede eigenschappen van beide rassen, namelijk de zachtaardigheid en trainbaarheid van de Labrador met de intelligentie en de vachteigenschappen (o.a. weinig rui) van de Poedel.

Na een langdurig en serieus fokprogramma kwam men tot de Labradoodle, een hond met uitzonderlijke kwaliteiten. De twee belangrijkste die er uit springen zijn de hoge intelligentie, en daardoor de grote geschiktheid om te trainen als geleidehond, en een allergievriendelijke vacht. De honden die nu onder het ras Australische Labradoodle vallen komen voort uit meerdere generaties van Labradoodle lijnen en zijn niet meer te vergelijken met een simpele kruising tussen een labrador en een poedel. Men garandeert alleen de bovengenoemde bijzondere kwaliteiten wanneer het Multigen Australische Labradoodles betreft. Overigens staan er veel meer hondenrassen bekend om hun hypoallergene eigenschap.

De grondleggers van dit hondenras hebben in Australië speciale fok- en onderzoekscentra opgezet waarbij men zichzelf behoorlijk strenge regels heeft opgelegd voor wat betreft ethiek, gezondheid en omgangsvormen. Één van die regels is onder andere dat alle pups jong gesteriliseerd of gecastreerd worden (“de-sexing”), nog voordat ze terecht komen bij de eigenaar. Hiermee probeert men zuivere bloedlijnen te waarborgen en illegale broodfok zo veel mogelijk te voorkomen. Bovendien zitten er ook gezondheidsvoordelen aan jong steriliseren of castreren van pups.

Het ras is niet erkend door de FCI, de Fédération Cynologique Internationale, een samenwerkingsverband van internationale kennelklubs, waar ook de Nederlandse Raad van Beheer bij aangesloten is.

Bijzondere kwaliteiten

1. De Labradoodles staan te boek als een hypoallergeen ras. Dit betekent dat we gereduceerde allergische reacties zien bij mensen die hier juist aan leiden, dus minder symptomen. Men claimt een vermindering van tot wel 98%. Hierbij hebben we het dan wel over de “echte” multigeneratie Labradoodles. Dit ras zou een uitkomst zijn voor mensen die graag een hond willen maar leiden aan astma, CARA, cystische fibrose ('taaislijmziekte') of mensen die gevoelig zijn voor allergenen. Men adviseert mensen met allergische aandoeningen wel om eerst tijd door te brengen met deze honden voordat ze er een kopen, en hun medicijnen gewoon te blijven gebruiken.

Helemaal niet-allergeen is dit ras niet, allergeen-vrije honden bestaan niet, zelfs haarloze honden zijn niet “niet-allergeen”. Dit komt omdat allergische reacties vooral opgewekt worden door huidschilfers en niet door lengte of de hoeveelheid van de haren van de vacht. Haren spelen wel een rol bij allergieën omdat in de haren pollen, stof en schimmels kunnen blijven hangen.

  1. Daarnaast zijn deze honden zeer geschikt als hulphond, zowel voor mensen met een visuele of andere handicap als voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen. Labradoodles worden ingezet als hulphond voor kinderen met ASS (het hele spectrum aan autistische stoornissen), met ADHD, of bij problemen met rouwverwerking.

Eigenschappen

De eigenschappen van een hondenras bepalen de mate van geschiktheid van dit ras voor de eigenaar. Dit hangt samen met de levensstijl en de gezinssamenstelling van de eigenaar, de hoeveelheid tijd en energie die een eigenaar voor zijn of haar hond ter beschikking heeft en het verwachtingspatroon dat de eigenaar van zijn of haar hond heeft. Er moet een goede match aanwezig zijn om beide partijen gelukkig te maken.

De meest kenmerkende eigenschappen van de Labradoodle zijn de volgende:

  • Een uitzonderlijk hoog intuïtief vermogen:

Deze honden voelen zeer goed emoties aan, ze zoeken oogcontact en proberen je òf op te vrolijken òf te troosten. Daarbij zijn ze ook nog eens zeer intelligent en zeer goed te trainen.Vandaar dat ze bij uitstek geschikt zijn als therapiehond, hulphond of (blinde)geleidehond. Ze verkeren graag in gezelschap van mensen, zijn dol op kinderen en zijn daarom goede gezinshonden. De keerzijde van deze eigenschap is dat het houden van dit type hond veel tijd en aandacht vereist. Het meest wrede wat u dit type hond aan kan doen is het aan zijn lot overlaten. Hun slimheid zorgt er ook voor dat ze net zo vlot ongewenst als gewenst gedrag aanleren, daarom is training essentieel. Deze honden zijn snel slimmer dan hun eigenaren. Wanneer u niet bereid bent om de eerste 12 maanden tijd te investeren in puppytraining, kunt u beter een ander ras kiezen.

  • Hypo-allergeen ras:

Omdat deze honden haren hebben, die zo dicht op elkaar zitten, dat er bijna geen plek is voor huidschilfers, en omdat ze niet tot nauwelijks verharen staan ze bekend als allergie-vriendelijk en niet-astma-opwekkend. Andere voordelige eigenschappen van hun vachttype is dat ze niet ruiken en dat vlooien minder kans hebben. De keerzijde van deze eigenschap is de zorg die u aan vachtverzorging moet besteden in de overgangsfase van pup naar volwassenheid. Tussen de leeftijd van 10 tot 14 of 15 maanden oud verwisselt de puppyvacht naar het volwassen haartype, echter ook nu valt dit haar niet uit. Dit betekent dat simpelweg borstelen van de vacht in deze periode niet voldoet maar dat u met professionele trimmersmaterialen aan de slag moet om dode haren te verwijderen. Doet u dit niet dan gaat de vacht matten en moet u de hond uiteindelijk kaalscheren.

  • Gek op water:

Zien deze honden water dan willen ze er in springen. Zo gauw ze de kans krijgen om met water te spelen, waar dan ook, dan zullen ze dit ook doen. Dat betekent dat ze er van houden om met hun waterbak te spelen, onder tuinsproeiers te duiken en in modderpoelen rond te darren.

  • Honden met humor:

Het zijn honden met een neiging tot gek doen, om u aan het lachen te maken of uw aandacht te trekken. Wanneer u ze te lang negeert of geen tijd of aandacht voor ze heeft, worden ze baldadig en kunnen ze met voorwerpen gaan slepen omdat ze willen spelen. Dat is niet slecht bedoeld maar voor sommige mensen kan dit een irritante eigenschap zijn.

  • Sterk apporteer instinct:

Ze houden van het weggooien en ophalen van voorwerpen. Dit is een hardstikke leuke eigenschap om uw kinderen mee bezig te houden, maar het maakt deze honden ook uitermate geschikt voor het oppikken van sleutels e.d. voor gehandicapten. Het betekent echter ook dat ze u snel met de mond (weliswaar met een “zachte mond”) willen beetpakken om u ergens mee naar toe te leiden. Onervaren hondeneigenaren zouden dit als een vorm van “bijten” kunnen ervaren.

  • Twee typen temperamenten:

Er zijn binnen dit ras honden die actief zijn of juist wat rustiger van aard. Overleg met uw fokker naar welk type hond u op zoek bent. In het algemeen zijn Labradoodles opgewekte en energieke honden maar met een goed trainingsprogramma krijgt u een rustige en goed luisterende hond.

Uiterlijke kenmerken

  • Er bestaan twee vachttypes, krullend (curly of wool) of open (wavy of fleece). In hetzelfde nest kunnen beide typen vacht voorkomen. De krullende vacht moet u regelmatig kammen en moet twee tot drie maal per jaar getrimd worden. Het open vachttype heeft iets minder verzorging nodig maar kan ook wat meer rui of haarverlies vertonen waardoor hij minder geschikt is voor mensen met een allergie. Beide soorten dient u regelmatig te knippen.
  • De labradoodle bestaat in een diversiteit aan kleuren, gebroken wit, crème, abricot, rood, café au lait, chocoladebruin, zilver, goud, zwart, blauw, maar het is wel telkens één kleur tegelijk.
  • Ook de afmetingen van Labradoodles kunnen zeer verschillend zijn. Men gaat wel uit van 3 maten: De standaard maat, dit is de grootste, dan medium en vervolgens miniatuur.

Praktisch

Mocht u besluiten dat dit het type en ras hond is dat u graag in uw gezin wilt opnemen dan zijn er inmiddels op internet een stuk of 6 fokkers in Nederland te vinden. Laat u goed informeren, ga indien nodig meerdere malen op bezoek. Een aantal van hen heeft goede informatieve websites en organiseert open dagen. Een Labradoodle pup kost ongeveer tussen de 1500 en 1800 Euro.

Links