Hoe verhuis ik een kat
Inleiding
Verhuizen op zich is al spannend genoeg, voor alle leden van het gezin. Al weken van te voren moet er van alles geregeld worden, de verhuisdag zelf is hectisch, en het uitpakken en gesettled raken in het nieuwe huis duurt ook nog een tijdje. Voor katten is dit hele gebeuren ook een nogal stressvolle toestand.
In dit artikel vind je tips om verhuizen voor je kat zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Het territorium van een kat
Katten zijn erg gehecht aan hun eigen territorium, veel meer dan honden. Het is hun privé-gebied, waar ze zich veilig en thuis voelen. Dit territorium bakenen ze af met hun geurklieren, aanwezig achter hun oren, op hun kin, lippen, slapen, staartwortel en voetzooltjes.
Het territorium van een kat is in tweeën op te delen:
- Een kernterritorium: de ruimte waar een kat slaapt, speelt en eet.
- De wijdere omgeving daar om heen: waar de kat jaagt en zijn grenzen afbakent. Of je nu een binnen- of buitenkat hebt, dat maakt geen verschil voor deze verdeling.
Het plotseling verplaatsen van een kat kan veel stress met zich mee brengen omdat een kat zich erg aan zijn woonomgeving hecht. Het is dan ook belangrijk niet alleen je eigen verhuizing voor te bereiden, maar ook de verhuizing van je kat.
Hoe pak ik het verhuizen van een kat aan
Iedere kat heeft zijn eigen karakter, sommige katten hebben meer problemen met verhuizen dan andere. Desalniettemin is het verstandig je kat langzaam voor te bereiden en te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving.
1) Voor het verhuizen: Meestal ben je al dozen aan het inpakken en is de vertrouwde omgeving van de kat behoorlijk aan het veranderen. Zorg in deze periode dat de kat een stabiele eigen plek heeft, met een slaapplaats, kattebak en etensbakjes, waar zijn eigen geur aan zit. Het liefst in een kamertje dat je kunt afsluiten op de dag van de verhuizing en waar niet al te veel meer uitgehaald moet worden. Wen je kat een tijdje van te voren aan het opgesloten zitten in deze kamer. Heb je meerdere katten, zorg dan dat de kamer niet te klein is, dit kan stress en vechten opleveren omdat hun territorium te klein is om zich van elkaar terug te trekken. Katten zitten graag hoog, geef ze die mogelijkheid.
2) Op de verhuisdag zelf: Sluit de kat op in de bewuste kamer en doe de deur op slot. Je zal niet de eerste zijn waarbij de verhuizers per ongeluk de kat alsnog laten ontsnappen. Vertel eventuele verhuizers dat ze onder geen beding de kamer mogen openen. Wanneer alles verhuist is, en het huis vrijwel leeg, alle vreemde mensen weg zijn en alle deuren naar buiten op slot, stop dan je kat of katten in een goed afsluitbaar kattenmandje, waarin je hun eigen dekentje of een handdoek met hun geur legt, en neem je kat of katten mee naar het nieuwe huis. Mocht er onverhoopt toch nog eentje ontsnappen, dan kun je deze gemakkelijk terugvinden in een leeg huis met dichte deuren.
3) Na de verhuizing in het nieuwe huis: Volg dezelfde procedure. De kat moet geleidelijk wennen aan zijn nieuwe omgeving, aan de nieuwe luchtjes en de geluiden. Zet je de kat in een eigen, rustige kamer met haar eigen mand of deken, een kattebak, voedsel en water. Het liefst een kamer waar niet iedereen de hele tijd in en uit hoeft te lopen.
In de 1e week na het verhuizen zet je de deur van deze kamer open (zorg wel dat alle ramen en deuren van je huis op slot zijn!) en laat je je kat zelf bepalen hoe en wanneer hij op onderzoek gaat. Dwing een kat vooral nergens toe, dat werkt averechts. Je kat zal zelf het huis gaan verkennen en haar geursporen opnieuw gaan aanbrengen om een nieuw territorium af te bakenen.
In de tweede week na het verhuizen kun je de kat naar buiten laten gaan. Zorg dat je zelf in de buurt bent èn blijft, en dat je kat honger heeft. Op die manier kun je hem of haar gemakkelijk weer naar binnen lokken. Laat de deur open zodat je kat ook zelf weer naar binnen kan vluchten als het allemaal wat te eng wordt. Je kunt ook een rondje maken door de omgeving met je kat in een tuigje en aan een riempje. Laat je kat echter nooit ergens vastgebonden in een tuigje alleen achter, katten kunnen zichzelf hieraan ophangen.
Maak de tijd buitenshuis iedere dag iets langer en de kat zal vanzelf zijn territorium buiten uitbreiden. Wil je je kat niet kwijtraken, laat hem dan chippen door een dierenarts.
Met een onderhuidse chip kun je als eigenaar altijd worden teruggevonden, mits je adres en telefoonnummer nog kloppend zijn in de database. Was je kat al gechipt, denk dan bij verhuizen ook het wijzigen van je adres dat bij de chip hoort.
In de regel houdt men aan katten na verhuizen twee weken binnen te houden.Uit eigen ervaring weet ik dat dit per kat heel verschillend kan zijn. Op dit moment heb ik een uiterst schuwe kat, die enorm bang is voor iedereen behalve voor mij, en zij is reeds 5 keer samen met mij verhuist en liep in de regel een half uur na de verhuizing al door de omgeving te banjeren. Weliswaar wel met behoorlijke honger, zodat ze binnen no time op het getik van brokjes in haar etensbakje weer terug kwam rennen.
Desalniettemin is het verstandig om zoveel mogelijk rust te creeëren rondom een verhuizing, daar heeft niet alleen de kat maar ook het hele gezin baat bij.