Het gedrag van katten en hoe je er mee moet omgaan
De kat of huiskat is een van de meest geliefkoosde huisdieren van de mens. In dit onderstaande artikel kom je meer te weten over het gedrag van katten en hoe je er mee moet omgaan. Katten kunnen namelijk in vele opzichten verschillen.
Gedrag van katten
Jagen
Net zoals alle katachtigen zijn katten en zelfs gewone huiskatten jagers. Ze beschikken daarvoor over een grote sprintsnelheid, maar katten zijn slecht in uithoudingsvermogen. Katten sluipen daarom zo dicht mogelijk bij hun prooi zonder geluid te maken. Wanneer het moment dan aangebroken is, bespringt de kat haar prooi door gebruik te maken van haar sprintsnelheid. Bij het gevecht met haar prooi maakt de kat handig gebruik van haar tanden en haar scherpe klauwen. Deze drang om te jagen neemt na verloop van tijd wel af bij huiskatten. Dit komt door verschillende redenen; tandproblemen, ouderdom,... Maar katten houden hun nagels wel graag scherp om zich te kunnen verdedigen, wanneer er "indringer" komt. Het is daarom belangrijk dat je een krabpaal in huis neemt, tenzij je het niet erg vindt dat je kat aan je zetels en tapijten krabt.
Rust
Katten zijn ongelooflijk lui. Dit komt omdat katten vaak 's nachts gaan jagen en wanneer ze gegeten hebben ze tijd en rust nodig hebben om hun prooi of zelfs maar kattenvoer uit blik te verteren. Je zou dus kunnen stellen dat ze een trage maagvertering hebben. Deze twee karaktereigenschappen vind je zowat bij alle katten terug. Maar er kunnen ook verschillen zijn in het gedrag van de kat naar de mens toe:
Een mensvriendelijke of angstige kat?
Je hebt het ongetwijfeld al mee gemaakt dat sommige katten van je weg rennen wanneer je een beweging in haar richting doet, terwijl een andere kat helemaal geen angst voelt als je haar wil strelen. Ze laat het zelfs graag gebeuren. Het verschil tussen een mensvriendelijke kat een niet-mensvriendelijke of een sociale en asociale kat is iets waar je vaak weinig aan kunt doen. Dit kan komen omdat het genetisch bepaalt is, maar het is ook goed mogelijk dat het het gevolg is van een trauma of een slechte ervaring met mensen. De angstige kat zal na verloop van tijd wel aan jou wennen maar zal altijd mensenschuw blijven als er bezoek langskomt.
Communicatie met katten
Je kan ook communiceren met katten. Dit kan er ook voor zorgen dat een angstige kat je sneller vertrouwt. Zo kan je bijvoorbeeld zien dat een kat haar ogen sluit wanneer ze slaapt of wanneer ze ontspannen is. Dit is een teken dat ze denkt dat de omgeving veilig is. Zelf kan je dat signaal ook aan de kat geven door je ogen langzaam te sluiten op die manier zal de kat je sneller gaan vertrouwen. Een andere vorm van communicatie is blazen. Katten blazen zelf wanneer ze aan een andere kat of zelfs een mens duidelijk willen maken dat ze iets echt niet graag hebben. Maar deze techniek kan je ook zelf gebruiken, wanneer je kat zich misdraagt en je haar wilt duidelijk maken dat ze dat niet meer mag doen.