Een kat in huis nemen
Je wilt graag een kat hebben, of je hebt al een kat gevonden waar jij graag mee wilt samenleven. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden, voordat je de kat mee naar huis gaat nemen?
Een grote verantwoordelijkheid
Het houden van katten is een grote verantwoordelijkheid. Het is geen wegwerp-voorwerp, dat je wegdoet als je het niet leuk meer vindt. Een kat is een levend wezen en jij bent volgens de wet verplicht het dier de zorg te verlenen die het nodig heeft. Dit houdt onder andere in dat het dier altijd te eten krijgt en water heeft, dat het naar de kattenbak (of naar buiten) kan én dat jij als eigenaar opdraait voor de kosten van de dierenarts. Met de ene kat hoef je nooit naar de dierenarts, maar met de andere kat zit je er wekelijks, met hoge rekeningen als gevolg.
Het houden van een kat houdt dus niet alleen in dat je hem af en toe wat eten en vers water geeft. Een kat is een dier dat aandacht, verzorging en (eventueel) medische zorg nodig heeft. Dit moet jij hem als eigenaar kunnen bieden. Zit jij krap bij kas en kan jij je geen kattenvoer veroorloven, laat staan dat je de rekening van de dierenarts kunt betalen? Vraag jezelf dan even af of het wel verstandig is om zo'n dier in huis te nemen.
Wat je moet aanschaffen
Voordat je het kitten of de kat in huis haalt, zijn er een aantal dingen die je in huis moet halen. Zo ben je goed voorbereid op de komst van de kat en hoef je, als de kat er al is, niet hals over kop nog naar de dierenwinkel om dingen te kopen.
Zo moet je de volgende spullen in huis hebben, voordat de kat bij jou komt:
- Voerbakje en drinkbakje
- Kattenvoer
- Kattenbak + kattenbakgrit
- Speeltjes
- Reismandje
- Eventueel een lekker mandje of kussentje om te slapen
Als je kattenvoer gaat kopen, is het verstandig om de fokker of vorige eigenaar van de kat te vragen welk voer de kat bij hem kreeg. Een verhuizing is voor een kat al een schokkende ervaring (zeker voor een kitten), waardoor het belangrijk is om de eerste weken tot twee maanden nog het oude voer te blijven geven. Ben je tevreden over dit voer, hoef je niet over te schakelen op ander voer. Wil je dit wel, wacht hier dan mee tot de kat gewend is aan jouw huis en aan jouw persoonlijkheid. Schakel daarna langzaam over op het andere voer.
Een kattenbak en kattenbakgrit zijn zeer belangrijk om in huis te hebben. Ook als je van plan bent de kat voortaan altijd buiten zijn behoefte te laten doen, mag de kat in de eerste 3 á 4 weken niet naar buiten. De kat kent het huis en de omgeving nog niet en kan zo heel makkelijk de weg kwijtraken. Houdt de kat daarom in het begin altijd binnen, waar een kattenbak met schoon grit voor hem klaar staat.
Speeltjes zijn ook erg leuk voor de kat. Zeker als de kat het even moeilijk heeft, kan je hem met speeltjes wat afleiden.
Het hebben van een reismand is erg belangrijk. Ten eerste gebruik je deze om de kat op te halen bij de fokker of vorige eigenaar. Daarnaast kan je het reismandje gebruiken voor het geval dat je naar de dierenarts moet. Vervoer een kat nooit los in de auto. Als een kat schrikt, kan hij gevaarlijke capriolen uithalen en daarmee ongelukken veroorzaken.
Een lekker mandje om in te slapen mag, maar het hoeft niet. De ene kat ligt graag in mandjes of op dekentjes te slapen, de andere kat verkiest liever de bank, de vloer, de stoel of het bed. Vooral in het begin kan het fijn zijn een mandje of een dekentje te hebben waar de kat kan liggen, zodat hij toch een stukje veiligheid voelt in een vreemde omgeving en met vreemde huisgenoten.
Een vertrouwde geur
Voor een kat is een verhuizing een schokkende ervaring, zeker voor een kitten. Een kitten is voor het eerst gescheiden van zijn moeder, zijn broertjes en zusjes en kan zich erg alleen voelen. De warmte van zijn moeder en nestgenoten is verdwenen, evenals zijn maatjes om mee te spelen en te stoeien. Maar ook voor een volwassen kat kan de verhuizing erg eng zijn.
Voordat je de kat gaat ophalen, heb je hoogstwaarschijnlijk al bij de kat gekeken. Neem in die periode een handdoek, een doekje of een ander voorwerp van stof mee. Dit kan ook een knuffel zijn. Zodoende kan jouw toekomstige huisgenoot alvast aan de geur van jou en je huis wennen. Ook zal de geur van de kat zelf, het nest en het huis waar hij woont in de doek gaan zitten. Zodra je de kat mee naar huis neemt, neem je ook de handdoek mee, die je daar had neergelegd. Zo heeft de kat in het nieuwe huis toch nog een beetje vertrouwde omgeving om zich heen (de geur van het huis, van de andere katten en dergelijke). Dit kan de kat erg geruststellen, in de eerste dagen dat hij bij jou is. Je zal zien dat de kat in het begin erg aanhankelijk is aan het handdoekje, maar zodra hij langer bij jou is, zal hij minder gefocust zijn op het voorwerp.
Laat de kat wennen
Als de kat bij jou in huis is, is het belangrijk om hem de tijd te gunnen hem te laten wennen. Laat niet meteen alle kinderen uit de buurt bij jou in huis om naar de kat te kijken en mijdt zoveel mogelijk visite in de eerste week. Op deze manier kan de kat op zijn gemak wennen aan het huis, aan zijn nieuwe huisgenoten en de nieuwe geuren en regels die op hem afkomen.
Laat de kat bij aankomst direct zien waar de kattenbak is (neem eventueel wat kattenbakgrit van de vorige eigenaar mee, zodat 'zijn' geur er al in zit). Dan weet je kat precies waar de kattenbak is. Zet hem ook gelijk wat eten en water voor, zodat jij zijn vertrouwen kan winnen. Jij geeft hem immers eten, dus jij zal wel te vertrouwen zijn.