Hoe verzorg je een kat

Er is niets zo gezellig als begroet te worden door een enthousiast snorrende pluizenbol als je thuiskomt na het werk, of terwijl je gewoon thuis bent. Katten zijn de koning in en van het huis, maar willen deze rol best met je delen als je thuiskomt, of je in ieder geval het idee geven als je ze maar eten geeft. Maar je bent er niet alleen met het openscheuren van een pakje eten of het openzetten van de tuindeur.  Ook al zijn katten minder veeleisend in het onderhoud dan bijvoorbeeld een hond, bij de verzorging van een kat komt nog wel het een en ander kijken. 

Keuze in een kat

Wanneer je zelf nog geen kat in huis hebt, maar wel het idee hebt opgevat er een aan te schaffen, loont het ook de moeite een bezoek te brengen aan een asiel. De asielen zitten tegenwoordig vol met allerlei katten in soorten, maten en leeftijden. In lokale huis-aan-huis bladen worden er regelmatig katten in het zonnetje gezet waarbij er ook een ‘karakter-opzetje’ wordt meegegeven.

  • Voordelen kitten: lekker jong en speels, kan nog overal aan wennen, aandoenlijk,
  • Nadelen kitten: moeten alles nog leren en overal aan wennen, mogelijk nog niet zindelijk, ondeugend/ onderzoekend,  kosten aan 1e inentingen ed.
  • Voordelen asielkat: heeft al karakter en is al wat gewend, zindelijk, minder start kosten (aanschaf), je kunt de kat terugbrengen als het niet klikt
  • Nadelen asielkat: mogelijk probleemgedrag, al wat ouder, kan mogelijk niet meer wennen (weglopen),

Verzorging innerlijk: voeding

Zeker in de kittenfase moet een kat goed eten omdat het lijfje moet ontwikkelen en groeien. Het is belangrijk dat een kat beschikking heeft tot voer. Zo kun je bijvoorbeeld standaard een bakje brokjes neerzetten zodat hij kan eten wanneer hij trek heeft. Op de verpakking van de voeding staat vaak een advies voor wat betreft het aantal eetmomenten, ook voor oudere katten. Iedere kat is anders. De ene kat heeft meer trek dan de ander, vaak ook ingegeven door de mate van activiteit. Let er wel op dat je kat een gezond gewicht houdt en niet te dik wordt.

Hiernaast moet er ook voldoende vocht aangeboden worden zoals vers water. Jonge poesjes kunnen in de kittenfase nog wel bijgevoerd worden met speciale kittenmelk; stem dit af met een dierenwinkel. Vocht is essentieel.

In de kattenvoerbranche is er een enorme verscheidenheid aan voer waardoor je het overzicht snel kwijt bent. Een aantal factoren maken het onderscheid:

  • leeftijd van de kat

  • soort voeding (nat/droog: hangt ook van voorkeur kat af)

  • kosten (het ene (merk)voer is nu eenmaal prijziger dan het andere)

Leeftijd van de kat

In iedere leeftijdsfase heeft een kat andere behoeften. Op het product kun je zien voor welke levensfase van je kat dit het meest geschikt is. Je kunt je ook in de dierenspeciaalzaak goed laten voorlichten over de juiste voeding voor jouw kat.

Soort voeding

Ook al zou je dat mogelijk niet direct zeggen; maar katten zijn echte vleeseters, bij voorkeur  rauw. Vers vlees is dus eigenlijk het beste. Binnen de dierenvoeding is een gelijksoortige omslag gaande als in de reguliere voedingswereld; er komt meer nadruk op het gebruik en de consumptie van verse en natuurlijke producten. Katten zijn (fysiologisch) van oorsprong dieren die voortkwamen in een zeer droge omgeving en dit is van invloed op hun dorstreflex: het is dus belangrijk dat er genoeg vocht in het eten zit. Als niet voor vers/ rauw vlees wil kiezen, kun je je kat natvoer (blik of pakjes) geven. Ook hier is een enorm assortiment in. Je kat zal zelf aangeven wat hij lekker vindt. Katten staan bekend om hun kieskeurigheid. Het kan dan ook maar zo zijn dat jouw kat geen natvoer wil, maar alleen brokjes. Dan is het belangrijk dat je voldoende water neerzet.

Kosten

Er zijn veel verschillende merken voeding. Zo zijn er dierenspeciaalzaken die gespecialiseerd zijn in kattenvoer en die op ook op internet adverteren en duidelijk uiteenzetten wat er in hun product zit en wat het voor je dier doet. Uiteraard is er ook prima kattenvoer te vinden in de supermarkt in allerlei soorten en maten en (eigen) merken. Katten zijn vaak kieskeurig, je merkt gauw genoeg wat jouw kat blieft en wat niet!

De kosten zijn afhankelijk van het merk voer.

Verzorging uiterlijk   

Vacht

Een gezonde kat is prima in staat zijn eigen vacht te verzorgen door middel van likken en ‘het strijken langs ruwe oppervlakten’.  Na een tijdje ontstaat er een haarbaal in de maag die de kat dan weer uitbraakt. Niet zo fris, wel natuurlijk. Als je merkt dat je kat zichzelf niet meer schoonlikt of je veel klitten in de vacht krijgt, is het verstandig even consult aan te vragen bij de dierenarts. Wanneer je kat moeite heeft met het oprispen van haarballen kun je een struikje kattengras neerzetten. Dit kunnen ze eten zodat de reflex wordt opgewekt om de haarbal er beter uit te werken.

Als je een kat hebt met lang haar, is een investering in een kattenborstel geen overbodige luxe.  Dagelijks kammen voorkomt dat er klitten in de vacht ontstaan. Als je je kat er vanaf jongsafaan aan laat wennen, kan het een fijne beleving zijn voor zowel jezelf als voor de kat

Kattenbak

Katten zijn ook zeer kieskeurig op hun kattenbak. Zo moet deze op een rustige plek staan, niet te dicht bij de plek waar ze eten, maar ook weer niet te ver weg van alles. Ook als de kat naar buiten kan is een kattenbak binnen nodig.

Er zijn veel soorten kattenbakvulling. Kijk hierbij naar wat jezelf belangrijk vindt (biologisch afbreekbaar/ geurvretend etc) en wat de kat fijn vindt (zacht aan de pootjes). Haal iedere dag de losse uitwerpselen eruit en afhankelijk van wat de kat aan urine (en geur) produceert kun je de bak om de 2 a 4 dagen verschonen.

Gebit

Een kat kan zijn eigen tanden niet poetsen. Dit doet hij in de natuur ook niet, dus het gaat vaak goed, maar houd het gebit van je kat goed in de gaten. Doordat er soms etensresten en bacteriën in de mond achterblijven kan dit gaan ontsteken en tot nare gevolgen leiden. Check af en toe even de inhoud van de bek (stand van tanden en kiezen, kleur van tandvlees e.d) Slechte adem kan een indicatie zijn van ontstekingen.

Nagels

Een kat zet graag zijn nagels in zaken. Dit doen ze om de nagels kort te houden. Wanneer je liever niet hebt dat dit je favoriete stoel is, kun je de kat faciliteren met een krabpaal (verkrijgbaar bij Brekz.nl). Zo kunnen ze de energie kwijt en hun eigen nagels kort houden. Wanneer de kat dit zelf niet kan (of niet voldoende) kun je middels een nagelknipper zelf de nagels knippen. Let hierbij op dat je niet in het ‘leven’ knipt. Als je twijfelt: google dan goed op hoe je dit moet doen of ga langs de dierenarts.

Inentingen en parasieten

Net zoals mensen kunnen katten ook ingeënt worden tegen allerhande ziektes (niesziekte, kattenziekte, rabies ed). Stem dit af met de dierenarts. Dierenartsen adviseren bepaalde vaccinaties ieder jaar, ook wanneer je kat niet buitenkomt.

Een keer per 3 maanden moet een kat ontwormd worden, ook als ze niet buiten komen. De kat hoeft zelf niet per definitie ziek te worden van de wormen, maar de larven die mogelijk in de uitwerpselen zitten zijn slecht voor de mens en zeker voor kleine kinderen!

Vlooien kunnen tegengegaan worden middels speciale sprays/ halsbandjes of pilletjes.

Liefde en aandacht

Ook al zijn katten zeer zelfstandig en soms zelfs onverschillig richting mensen, zij verdienen ook aandacht en liefde. Koop een leuk speeltje en besteed iedere dag wat aandacht aan je huisdier!