Hoe een muis verzorgen als huisdier
Inleiding
Veel mensen vinden het leuk om een huisdier te hebben. Je kunt er onder andere voor kiezen om een muis te nemen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit een zeer geschikt huisdier is, ook voor beginners. Maar als je een muis neemt, moet je er ook goed voor zorgen. Dus op welke dingen moet je letten wanneer je een muis in huis neemt?
De inrichting en plaats van de kooi
De kooi is de plek waar de muis het grootste deel van de tijd in doorbrengt. Het is erg belangrijk dat dit een ruime en speelse plaats is. 40x30x20 cm zijn de minimale afmetingen voor een kooi voor één muis. Voor 2 muizen moet de kooi minimaal dubbel zo lang en breed zijn. De hoogte maakt niet heel veel uit. Je wilt natuurlijk niet dat je muis uit de kooi ontsnapt, dus de afstand tussen de tralies moet maximaal 7mm zijn. Deze afstand moet zo klein zijn omdat de schedel van een muis erg flexibel is. De schedel kan een stukje in elkaar gedrukt worden waardoor de muis door zulke kleine openingen kan kruipen.
De inrichting van de kooi is erg belangrijk. Laten we beginnen met de vulling van de kooi, daar slaapt de muis hoogstwaarschijnlijk in. Het is heel belangrijk dat je of stro en/of krantenpapier gebruikt als vulling. Houtvezel raad ik af. Houtvezel vangt namelijk veel stof en muizenlongen zijn heel erg gevoelig voor stof. De laag moet minimaal een vingerlengte hoog zijn. In de kooi moet minimaal één verdieping zitten, een waterflesje, voederbak en een plek waar de muis zich terug kan trekken, bijvoorbeeld een huisje.
Het is ook logisch dat je niet de hele dag met je muis kunt spelen, dus moet je ervoor zorgen dat een muis zichzelf kan vermaken. Leuke speeltjes voor een muis zijn wc-rolletjes, een kapotte bloempot of een looprad. Met wc-rolletjes en karton kun je erg veel variëren. Zo kun je met karton extra verdiepingen in de kooi bouwen of je kunt een gangenstelsel van wc-rolletjes door de kooi leiden. Veel mensen denken dat een plastic bal ook een leuk speeltje is voor een muis. Je zet hierbij de muis in een plastic bal en laat hem daarin over de grond lopen. Dit speeltje is echter erg stressvol voor een muis en het gebruik hiervan raad ik af.
Als laatste is de plaats van de kooi belangrijk. De kooi moet niet in de tocht staan. Een muis wordt namelijk snel verkouden. Verder moet de kooi niet op een te stoffige plek staan of bijvoorbeeld de hele dag zon op zich hebben schijnen. Je moet de kooi minimaal één keer per week goed verschonen. Ververs het stro, maar doe een klein beetje van het oude stro weer terug in de verschoonde kooi. Hiermee voorkom je dat de muis extra veel gaat plassen om de kooi zijn geur te geven en je voorkomt dus dat de kooi binnen de kortste keren weer gaat stinken. Met dit kleine beetje vertrouwde geur neemt hij al snel genoegen.
Het voer en drinken
Wat je je muis te eten geeft is ook erg belangrijk. Het makkelijkste en verstandigste om je muis te geven, is een zak muizenvoer uit de dierenwinkel. Het voer hierin is zo samengesteld dat het alle vitamines bevat die je muis nodig heeft. Een nadeel aan dit soort muizenvoer is dat je muis niet alles even lekker kan vinden en bepaalde korreltjes kan laten liggen. Hierdoor krijgt je muis niet alle vitamines binnen. Het is dus slim om de korreltjes die hij laat liggen te verzamelen en een keer alleen die korreltjes in zijn voederbak te stoppen zodat hij ze toch opeet en al zijn vitamines binnenkrijgt.
Variatie is ook erg belangrijk in het voedselpatroon. Geef je muis daarom niet alleen maar dit soort muizenvoer. Een paar keer per week kun je de muis een walnoot geven of een klein stukje fruit of groente. Een goede verdeling tussen het ‘’standaard’’ en ‘’speciale’’ voer is 70-30.
Om een muis zowel fysiek als mentaal actief bezig te houden, is het verstandig om het voer op een uitdagende plek te verstoppen. Hang het bijvoorbeeld in de lucht of verstop het achter een laagje karton dat de muis eerst kapot moet bijten voordat hij bij het voedsel kan. Zoals gezegd blijft je muis hierdoor fysiek en mentaal gezond.
Je mag je muis alleen maar water geven als drinken. Je moet het water iedere dag verversen.
Gezelschap en aandacht
Een vraagstuk waar je tegenaan kunt lopen is: hoeveel muizen neem ik? Muizen zijn groepsdieren, daarom is het leuk om minimaal 2 muizen te kopen. Twee muizen van een ander geslacht natuurlijk, als je niet met tientallen babymuisjes wilt komen te zitten. Vrouwenmuizen zijn makkelijker te houden, zij stinken minder dan mannetjes. Ook willen mannetjes nog wel eens met elkaar vechten de eerste periode dat ze bij elkaar zijn. In deze periode wordt bepaald wie het dominante mannetje is en wie het onderdanige.
Toch hoeft het geen probleem te zijn om slechts één muis te nemen. Wanneer je muis maar genoeg te doen heeft en je hem genoeg aandacht geeft, kan hij prima alleen leven. Met genoeg aandacht geven bedoel ik: minimaal eens per dag een kwartiertje met de muis spelen of hem bijvoorbeeld in een doos laten spelen. Dan is hij even zijn kooi uit en kan hij nieuwe situaties ontdekken.
De eerste week
Nu heb je de kooi gereed gemaakt voor gebruik en is het grote moment aangebroken: het kopen van de muis. Nadat je de muis gekocht hebt, moet je hem gelijk in de kooi zetten en hem de eerste paar uur aan de nieuwe omgeving laten wennen. Laat hem die periode dus alleen. Daarna kun je hem aan je laten wennen en de muis tam maken. Dit proces bestaat uit verschillende stappen:
● Steek je hand in de kooi. De muis komt dan, zo nieuwsgierig als hij is, naar je hand toe en begint er aan te ruiken en te snuffelen. Geur is erg belangrijk voor een muis en hij moet dus eerst aan je geur wennen. Het kan gebeuren dat je muis je bijt. Belangrijk is dat je hier niet bang van wordt, je muis heeft al snel genoeg door dat je geen voer bent en zal er dus gauw mee ophouden!
● Raak de muis aan. Aai de muis of laat hem door je vingers kruipen. Je muis went hierdoor aan je beweging. Je moet hierbij wel rustig blijven, dan zal de muis dat ook doen. Niks is zo belangrijk als een relaxte relatie met je muis. Ga jij stressvol met hem om, dan doet hij dat ook met jou. En dat wil niemand.
● Til de muis op. Na de vorige twee stappen goed te hebben doorlopen, kun je de muis optillen en er langzaamaan mee beginnen te spelen.
Meer over huisdieren
- Een chinchilla nemen
- Een rat nemen
- Een gerbil nemen
- Een dwergkonijn nemen
- Een cavia nemen
- Een woestijnrat nemen
Conclusie
Een muis is relatief gezien een makkelijk huisdier in de verzorging. Wanneer je de kooi goed hebt ingericht is de muis al gauw tevreden. Verder moet je er alleen nog op letten dat je de muis goed en vers voedsel en drinken geeft en dat hij genoeg aandacht krijgt.
Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Rasbak