De trots van Groningen: Het Groninger paard
Inleiding
Eens heeft het ras goed in de moeilijkheden gezeten en kon in het jaar 1978 de laatste hengst net op het nippertje worden gered van de slacht, tegenwoordig gaat het gelukkig alweer een stuk beter met de ras en komen er elk jaar weer een aantal veulens erbij.
Geschiedenis
Het is allemaal begonnen met de Nederlandse noordelijke paard dat door de eeuwen heen is gefokt met een aantal andere rassen het begon met de Duitse en de Deense paardenrassen. Vanaf ongeveer 1870 werden ze gekruisd met de Oldenburger paard uit Oost-Friesland (Duitsland) is gelegen aan de groningse grens van Nederland. Ze werden toendertijd vooral gebruikt voor de transsport en voor op het land. In 1880 is er een stamboek ontstaan en werden de paarden ook over de rest van het land gebruikt. Doordat het eind jaren 60 steeds beter ging met de economie en de opkomst van de auto werd het Groninger paard steeds minder in gebruik genomen, ze hadden tenslotte opeens auto's voor het vervoeren en de landbouwvoertuigen werden beter en sneller dan een paard. Maar daar en tegen ontwikkelde zich wel de vraag naar een dressuur, spring, en recreatiepaard. Daardoor werd het Groninger paard weer gekruist met andere rassen zoals , Engelse volbloeden, om ze vervolgens weer te fokken met Franse en Duitse paarden. De gevolgen daarvan was dat eind 1970 zowat alle populatie van het originele ras verdwenen. De hengst genaamd Baldwin kon worden gered van de slager en daarbij begon de zoektocht naar raszuivere Groninger merries. Hierbij werden er maar een schammele 20 van gevonden.
Exterieur en karaktereigenschappen
Het Groninger paard kan omschreven worden als een warmbloed paard met een sterk ontwikkelde achterhand met een sprekende hoofd, met een vriendelijke en nieuwschierige uitstraling. Het heeft een gespierde hals dat over gaat op een duidelijke schoft. Het heeft een levendig temperament, het paard mag graag voor je werken en is sober in de onderhoud. En het heeft een uitstekend uithoudingsvermogen. De meest voorkomende kleuren in het ras zijn zwart en donker bruin, andere kleuren komen ook wel voor maar zijn minder populair.
Gebruiksmogelijkheden
Het is in verloop der tijd een veelzijdig paard geworden die voor veschillende doeleinden geschikt is en word gebruikt:
- Aangespannen: Het Groninger paard is uitermate geschikt voor de mensprot, dit heeft hij aan zijn betrouwbaarheid en aan zijn wil voor het werken te danken.
- Recreatie:Voor de ruiter die lekker vrij wil rijden is het Groninger paard ook geschikt, hij laat zich makkelijk trainen.
- Dressuur: Door zijn ruime gangen is hij ook geschikt voor de dressuursport, wereldwijd zijn er enkele Groningers die al op Grand Prix niveau lopen.
- Springen: Naast de dressuursport begint nu ook belangstelling te komen voor de springsport, er zijn al een aantal hengsten die springgenen hebben.[/LIST]