Draversrassen in de drafwereld van de paarden
Inleiding
Iedereen kent ze haast wel de raspaard Draver, maar wist je bijvoorbeeld ook dat er meerdere rassen onder de Dravers zijn, en dat een Draver eigenlijk niet gewoon een Draver is? In dit artikel vertel ik iets over drie verschillende rassen onder de Dravers.
Ik vertel in het kort iets per rasomschrijving, de volgende rassen worden behandeld:
- Amerikaanse Draver (American Standardbred)
- Orlov Draver (Russische Draver)
- Franse Drave (Anglo-Normandische Draver)
Amerikaanse Draver (American Standardbred)
Wij noemen deze draver in Nederland de Amerikaanse Draver maar in Amerika staan ze bekend als de American Standardbred.
Herkomst:Amerika
Karakter
De Amerikaanse Draver is staat er bekend om dat hij een voortreffelijk spontaan karakter heeft, hij heeft veel uithoudingsvermogen en zal bij een goede opvoeding en behandeling voor je door het vuur gaan. Daarom hebben ze alleen al een voortreffelijk karakter.
Exterieur
De Amerikaanse Draver is een harmonisch gebouwd paard, maar omdat het doeleinde bij het fokken de snelheid is, zijn er nogal variaties mogelijk. Over het algemeen diend het paard klein en sportief gebouwd te zijn hij heeft niet al te lange voorbenen in verhouding met zijn achterbenen zijn die vaak iets langer. Hij heeft goed gevormde voeten en een onedel hoofd met lange oren. Doordat de kracht zo belangrijk is is heeft de ras een brede borst, sterke schouders en een krachtige achterhand(dit omdat de achterhand eigenlijk de zogenaamde aandrijfas is).
Stokmaat: 1.50 tot 1.65
Gebruiksmogelijkheden
Hij word voornamelijk gebruikt voor de sulky maar hij word ook gebruikt in de daverssport onder de tak onder het zadel rijden. Mocht de Amerikaanse Draver geen goede prestaties leveren op de baan dan wil het nog wel eens gebeuren dat hij door word verkocht als recreatiepaard.
Kleuren
Er zijn veel verschillende kleuren mogelijk namelijk: vos, lichtbruin, donkerbruin, zwart en vaal.
Orlov Draver (Russische Draver)
De Orlov Draver is een in Rusland gefokte draver, hij werd daar door de Russische graaf Alexei Grigorievich Orlov gefokt, hij had een Arabische hengst genaamd Smetanka in bezit. En jaar nadat hij hij hem in bezit had heeft hij er een Deense merrie mee laten fokken en uit die merrie is een hengst gekomen met de naam Polkan. En het ras Orlov Draver was geboren Polkan was de eerst geweldige Orlov Draver.
Karakter
De Orlov Draver staat er om bekend dat het een levendig temperament heeft met een uiterst vriendelijk karakter.
Exterieur
De Orlov Draver is een grootte Draversras, hij heeft een stokmaat van ongeveer 1.53 tot wel 1,73 cm. Hij heeft grootte expressieve ogen waar je op slag verliefd op kan worden. Er zijn nog veel invloeden van de Arabier in te vinden hierbij kun je met name de gebogen halslijn benoemen. Hij vertoond wel weinig schoft en heeft lange krachtige benen met grootte voeten.
Gebruiksmogelijkheden
Ook de Orlov Draver vind je veel terug in de Drafsport, er is tevens ook een bekende Orlov Draver die het ver in de dressuursport heeft gehaald (terwijl hij niet goed genoeg was voor de harddraverijen) Balagur was een Grand Prix paard en werd gereden door de Russische Amazone Alexandra Korelova.
Kleuren
Over het algemeen kom je ze zowat alleen maar in de kleur schimmel tegen maar ze zijn er ook in de kleuren licht bruin en zwart.
Franse Draver (Anglo-Normandische Draver)
De Franse Draver is gefokt met veel andere soorten rassen namelijk de Normandische paarden te fokken met de Engelse Volbloed. Nordfolk Roaster en de American Standardbred. Al met al best wel veel verschillende paardenrassen waaruit uiteindelijk de Franse Draver is ontstaan. Hij word tevens ook wel de Anglo-Normandische Draver genoemd.
Karakter
De Franse Draver heeft een energiek karakter, die tevens ook als temperamentvol kan worden omschreven. Het is een gewillig ras maar heeft een wat onevenwichtig karakter.
Exterieur
De Franse Draver is tevens ook een grootte ras onder de dravers, zijn stokmaat varieert van 1.60 tm 1.65. Hij heeft een krachtige rechte rug met een hoge schoft, tevens heeft hij ten op zichte van andere rassen en vaak wat rechterstaande schouders. Hij heeft een fijn gebouwd hoofd en lange benen met goede stevige voeten.
Gebruiksmogelijkheden
Ook deze Draversras word veel voor de drafsport gebruikt zowel voor de sulky als onder de zadel ( monté-courses ). Er word ook gezegt dat hij de draversras is om mee te springen.
Kleuren
Licht bruin, donker bruin, vos, zwart en schimmel.