Hoe kiezen we het juiste matras
Een bed kopen
Als we op zoek zijn naar een nieuw bed, besteden we veel aandacht aan het bedombouw. Hoe hoog is de achterwand, welke kleur bedombouw ga ik nemen en welke nachtkastjes wil ik hebben? Dit zou eigenlijk niet zo moeten zijn, want de matraskeuze is juist het belangrijkst!
Het juiste matras
Wil je fit en uitgerust aan de dag beginnen, dan is de kwaliteit van je nachtrust heel belangrijk. Door het matras te kiezen dat bij je past, slaap je beter en wordt je uitgerust wakker.
Er is tegenwoordig een enorme keus aan matrassen. Zoveel dat je geen idee hebt welk matras nu juist bij jou past!
Waar moet je allemaal op letten bij de aanschaf van een matras en welke type matrassen zijn er allemaal?
1 of 2 persoonsmatras?
Wil je één groot matras of twee kleinere matrassen die precies op maat zijn voor de persoon die er op ligt?
Bij een groot verschil in lichaamsgewicht tussen beide partners zijn twee matrassen een aanrader, dit is ook het geval bij een al dan niet elektrisch verstelbaar bed.
Nadeel van twee losse matrassen is de naad die ontstaat tussen de twee matrassen.
Dit kan worden opgelost door een brug voor geliefden (Pont d'Amour), die de naad opvult, of door te kiezen voor een extra oplegmatras (zie afbeelding 1), waardoor je de naad niet meer voelt.
Type matrassen
Er zijn meerdere typen matrassen verkrijgbaar, waarvan er niet één de beste is. De matraskeuze is erg persoonlijk en moet bij je eigen voorkeur passen.
Latex matras
Een latex matras heeft een kern van rubber, neemt geen vocht op en ademt weinig. Het is wel een warm matras, de levensduur ligt tussen de 5 en 7 jaar.
Wel biedt een latex matras veel comfort.
Traagschuim matras
Traagschuim heeft een hoog ligcomfort, omdat het zich aan de vorm van je lichaam aanpast als het warm wordt. Het matras neemt goed vocht op en er ontstaan geen kuilen in het matras omdat het weer terugveert in de oorspronkelijke vorm.
De levensduur is ongeveer 15 jaar.
Pocketvering matras
Een pocketvering matras bestaat uit veren in zakjes (zie afbeelding 2). Dit is handig want zo kan elke veer zich aanpassen aan de druk die erop komt, zonder dat hij verstrikt raakt met een andere veer. De kwaliteit van het matras wordt bepaald door het aantal veertjes per vierkante meter. Hoe meer veertjes hoe hoger de kwaliteit en comfort, want zo kan het matras beter reageren op de druk die er op ligt. De hoeveelheid veren ligt tussen de 150 en 500 per vierkante meter. Duurdere matrassen varieren in het aantal veren per vierkante meter en hebben zogenaamde comfortzones. Ter hoogte van de schouder en heupen bevinden zich dan minder veren, zodat het lichaam daar dieper in het matras zakt, ter bevordering van het rechthouden van de ruggegraat.
Pocketveringmatrassen zijn goed voor zware mensen die het snel warm hebben.
Het zijn stevige matrassen met een levensduur van 10 tot 15 jaar.
Polyether matras
Dit is een matras bestaand uit schuim. Het matras kan niet goed druk opnemen, waardoor er vrij snel kuilen ontstaan. Het matras neemt slecht vocht op en voelt warm aan. De levensduur van dit type matras ligt tussen de 3 en 5 jaar.
Voordeel is wel dat dit goedkope matrassen zijn.
Lucht matras
Een lucht matras heeft een kern van lucht, dat wordt omgeven door latex of koudschuim. Lucht past zich helemaal aan je lichaam aan, en biedt daardoor veel comfort. Bij sommige matrassen kun je zelf de hoeveelheid lucht aanpassen, waardoor je de hardheid van het matras zelf kunt bepalen. Nadeel is wel dat lucht zich aanpast aan temperatuur, waardoor de hardheid van het matras nogal kan fluctueren.
De levensduur is ongeveer 10 tot 12 jaar.
Koudschuim matras
Een koudschuim matras bestaat uit schuim dat tijdens de fabricage niet verwarmd wordt. Koudschuim ademt goed en neemt vocht op, voelt warm aan, en heeft weinig tot geen last van kuilvorming. Het matras biedt veel ondersteuning, en is daardoor erg comfortabel.
De levensduur van het matras ligt tussen de 15 en 20 jaar.
Onderhoud van het matras
Een matras vraagt weinig onderhoudt, maar met een paar kleine tips kun je de levensduur toch nog aanzienlijk verlengen.
- Draai het matras één keer per jaar 180 graden, alleen bij koudschuimmatrassen en matrassen met comfortzones hoeft dit niet.
- Stofzuig het matras vier keer per jaar.
- Gebruik een molton.
- Laat de gehele dag het dekbed teruggeslagen liggen, waardoor het matras goed kan luchten, dit remt de aanmaak van huisstofmijt.
Wanneer een matras kopen
Als je een matras gaat kopen, kun je dit het best op een dag doen dat je goed bent uitgerust.
Ga in de ochtend en niet laat in de middag, ieder matras voelt dan namelijk goed aan. Doe bij het testen van de matrassen je jas uit, anders voel je de warmte van het matras niet goed.
Verschillende prijsklassen
Matrassen zijn in allerlei prijsklassen verkrijgbaar.
De goedkoopste matrassen zijn rond de 200 euro voor een tweepersoonsmatras en de duurste gaan tot boven de 1500 euro per enkel matras.
Belangrijker dan de prijs is of je lekker slaapt en je rug goed ondersteunt wordt.
Het meeste comfort biedt doorgaans een koudschuim matras of een pocketvering matras.
Tot slot
Een matras is een aanschaf, waar je een lange tijd plezier aan kunt beleven.
Denk daarom goed na over welk type matras je wilt kopen en kijk niet teveel naar de prijs.
Je kunt de levensduur van het matras verlengen door bovenstaande tips te volgen.