Wat zijn de leukste voorjaarsbloeiers voor in huis
Inleiding
Nu de winter bijna voorbij is en de dagen beginnen te lengen, willen we ons huis van binnen weer opvrolijken. Dit kunnen we doen door planten in het huis te zetten of door andere accessoires neer te zetten, maar het kan ook met leuke voorjaarbloeiers.
Welke voorjaarbloeiers zijn verkrijgbaar en welke doen het goed binnenshuis?
De narcis
Eén van de leukste bolgewassen is de narcis. De vrolijke bloemen fleuren je huis meteen op. Ook in de tuin zelf doen narcissen het goed. Narcissen zijn echte voorjaarsbollen en hebben een koude rustperiode nodig. Meestal denk je bij een narcis aan een gele bloem, ze zijn echter verkrijgbaar in veel meer kleuren. Ze heb je roze, oranje, rode, witte en gevlekte bloemen. Ook de vorm kan wisselend zijn. Je hebt dubbelbloemige narcissen, met grote of kleine trompetten, en sommige soorten hebben zelfs hele bosjes bloemetjes. Als je de narcissen in huis hebt laten bloeien, kun je ze vervolgens in de tuin planten. Daar verwilderen en worden het er elk jaar meer. Narcissen kunnen zowel in de zon als in halfschaduw staan.
De krokus
De krokus is ook een echte voorjaarsbloeier en komt in verschillende kleuren voor. Meestal zijn dat de kleuren paars, geel en wit. Naast voorjaarsbloeiers zijn er van krokussen ook herfstbloeiers verkrijgbaar. Wil je de krokus in je tuin dan dien je de herfstbloeiers te planten vanaf eind juli en de voorjaarsbloeiers vanaf september. Doe dit het liefst op een zonnig plekje. Plant de voorjaarsbloeiers echter niet te vroeg, want dan komen ze op voor de eerste nachtvorst en sterven ze daarna af. Heb je krokussen binnenshuis, dan kun je ook deze bollen planten en komen ze vanzelf ieder jaar weer terug.
Het blauwe druifje
Eén van de meest vrolijke voorjaarsbloeiers voor in huis is het blauwe druifje. Blauwe druifjes zijn ook in het wit verkrijgbaar en heten dan vanzelfsprekend ook witte druifjes. De bloemetjes van blauwe druifjes staan dicht op elkaar en zijn bijna kogelvormig. Het blauwe druifje groeit ook in het wild in Nederland, vooral in graslanden en langs duingebieden. Het blauwe druifje heeft een lichte standplaats nodig, maar niet in de volle zon. Geef de bloem twee keer per week water.
De hyacint
De hyacint is misschien wel de bekendste voorjaarsbloeier van allemaal. Voordeel van de hyacint is dat één bloembol al voldoende is voor een mooi resultaat. Daarnaast geven hyacinten een echte voorjaarsgeur af. De hyacint heeft één van de grootste bloembollen, met een doorsnee van 3 tot 7 centimeter. Hyacinten zijn er in zeer veel verschillende kleuren. Zo kennen we witte, blauwe, rode, oranje, gele, roze en paarse hyacinten. Ook de hoeveelheid bloemen per bol is wisselend, dit ligt tussen de 40 en 100 bloemetjes per bol. Naast dat je de hyacint in aarde kunt planten, kun je de hyacint ook alleen op water laten bloeien. Hiervoor zijn speciale vaasjes ontwikkeld, waarbij de bol op een soort flessenhals rust en de wortels in het water hangen. Als je er een paar op een rij zet, geeft dit een heel leuk effect. De hyacint kan tot drie weken in bloei staan.
Verder lezen
Wil je meer weten over bananen? Lees dan verder in; Alles over bananen .
Wil je meer weten over mango's? Lees dan verder in; Alles over de mango .