De tien gezondste kamerplanten
Inleiding
Kamerplanten zijn terug van enige tijd weg geweest. Ze fleuren weer menig huiskamer op, en dat niet alleen. Kamerplanten zijn niet alleen decoratief, maar bovendien erg gezond dankzij hun luchtzuiverend vermogen. Wat zijn de tien gezondste kamerplanten die tegelijk ook kleur geven aan je interieur?
Dwergkamerplant (Chamaedorea elegans)
De chamaedorea maakt deel uit van de bij ons erg populaire palmenfamilie. Hij is immers weinig veeleisend is op het vlak van zijn verzorging en zorgt tevens voor een zeer hoge verdampingsgraad. Daardoor geeft hij heel wat vocht af aan zijn omgevingslucht. De dwergkamerpalm of de chamaedorea elegans is een veel gekweekte palmsoort met een opvallend kort en dun stammetje en donkergroene blaadjes. Deze palmsoort draagt kleine, gele bloemetjes die zich uitsluitend aan de grillig vertakte bloemstelen bevinden. Deze dwergkamerplant verkiest een plaatsje in de half schaduw en kan best in een donkere hoek van de huiskamer gekweekt worden. Hou deze dwergpalm zeker uit de volle zon, dan wordt hij geelachtig. Regelmatig gieten en zijn potgrond vochtig houden. Voor een lang leven dompel je de Chamaedorea iedere twee weken volledig onder water. Deze plant voelt zich niet goed in droge lucht, regelmatig benevelen is een must.
Goudpalm of Chrysalidocarpus of areca
Deze goudpalm is zonder twijfel de sierlijkste telg van de palmfamilie. Precies als zijn voorganger brengt ook deze populaire kamerplant heel wat vocht in de atmosfeer en zuivert hij de lucht van allerlei giftige stoffen. Schuwt het felle zonlicht, verkiest een hogere luchtvochtigheid en waardeert een minimum kamertemperatuur van 17 graden. Een niet al té koude badkamer is zijn favoriete standplaats, maar ook in je woonkamer heeft hij het best naar zijn zin. Deze goudpalm heeft een hekel aan natte voeten. Geef pas water wanneer de grond écht droog is. Je geeft hem best één keer veel water. Zorg er voor dat het water kan weglopen. Bij een té lang droge periode is de goudpalm gevoelig aan spint. Maandelijks wat extra voeding geven is ruimschoots voldoende. Regelmatig benevelen weet hij te waarderen. Hij zal op die manier ook veel vlugger nieuwe bladeren vormen.
Drakenbloedboem (Dravaena fragrans)
De drakenbloedboom is afkomstig uit Madagascar en valt met zijn lange en spitse bladeren zeker op. Hij verkiest een standplaats met een hogere luchtvochtigheid, anders vertonen de uiteinden van zijn bladeren al vlug ontsierende bruine punten. Hij voelt zich in slecht verlichte kamers best thuis, veel zon heeft hij niet nodig. Hou er dan wél rekening mee dat hij dan iets trager groeit. De drakenbloedboom verwijdert allerlei giftige stoffen uit de lucht en is weinig vatbaar voor ziekten en ongedierte. In de winter last hij een rustperiode in en dan heeft hij genoeg aan een kamertemperatuur van 13 graden. Houdt niet van een tochtige standplaats, te veel water doet zijn wortels vlug rotten. Dit kan je gemakkelijk voorkomen door een drainagelaag onder in de pot aan te brengen. Tussen twee gietbeurten moet de drakenbloedboom minstens drie dagen droog staan. Vraagt verder weinig verzorging. Oudere exemplaren wekelijks wat bijmesten, jonge exemplaren stellen zich tevreden met wat extra voeding om de twee weken.
Ficus binnendijkii
Het betreft een relatief nieuwe plant, behorend tot de rubberplanten. Deze ficus heeft lange, donkere decoratieve bladeren die passen in ieders interieur. Deze ficus binnendijkii is weinig veeleisend en heeft een hoog luchtzuiverend vermogen. Hij is bovendien bestand tegen allerlei insecten en groeit erg gemakkelijk, zeker met een plaatsje in de zon.
Rubberplant
Wij kennen de rubberplant uitsluitend als kamerplant. Is afkomstig uit landen als India en Indonesië waar hij tot maar liefst dertig meter hoog kan worden. Ook als kamerplant vraagt de rubberplant veel ruimte. Zijn stam is opvallend kort met een massa aan bladeren die je in de eerste plaats herkent aan zijn opvallende bladnerven, van waaruit erg dunne zij nerven vertrekken. De rubberplant draagt piepkleine bloempjes die eivormige, rode vruchten ontwikkelen. Het zijn de jonge exemplaren van de rubberplant die hier als kamerplant worden gehouden. Ook deze planten worden binnenshuis toch nog altijd twee meter hoog. Deze huiskamer versie stelt bitter weinig eisen, matig licht is een must. Bij een standplaats in volle zon zullen zijn bladeren vlug verbranden. De rubberplant verkiest een aangenaam klimaat, tussen de 15 en 22 graden. Zowel in de lente als in de zomer vraagt hij regelmatig water, minder in herfst en winter. Laat de grond uitdrogen voor hem terug water te geven. Te veel water veroorzaakt bladverlies. Extra bemesten tussen maart en september.
Klimop
Klimop staat bij ons vooral in de tuin, maar doet het ook in je huiskamer als hangplant bijzonder goed. Klimop heeft een hekel aan een standplaats in volle zon. Hij heeft het niet zo begrepen op hoge temperaturen.
Krulvaren
Valt vooral op door zijn lange, overhangende bladeren. Je plaatst de (krul) varen bij voorkeur als hangplant. Varens vragen regelmatig water, ook deze krulvaren. De bladeren van de krulvaren worden immers vlug bruin en vallen dan af. De krulvaren geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats. Regelmatig verpotten bevordert zijn groei. Hij verkiest een lemige en minder humusrijke potgrond. Zorg er voor dat zijn wortelkluit steeds vochtig is. De krulvaren trekt luizen aan, regelmatig broezen is een oplossing. Hij verkiest een constante temperatuur, liefst 18 graden. In de winter mag het iets koeler, maar nooit minder dan 10 graden.
Andere populaire en gezonde kamerplanten:
- Rhapis: lid van de palmenfamilie, is bijzonder sterk en vraagt weinig onderhoud. Kan tot twee meter groot worden. Goed bestand tegen allerlei insecten en bezit een groot luchtzuiverend vermogen. Verkiest een standplaats in half volle zon.
- Vaantjesplant: tropische, opvallend kleine maar oersterke plant met lange en brede bladeren. Heeft een dikke maar kleine stam en produceert decoratieve, fijne bloempjes. Plant met een hoge verdampingssnelheid, zijn luchtzuiverend vermogen is in verhouding. Ideale plant voor kantoor.
- Dadelpalm: afkomstig uit India. Ook deze opvallend sierlijke plant is met zijn twee meter een grote jongen. Is nochtans een traag groeier. Deze dadelpalm heeft nood aan een constante en hoge temperatuur boven de 16 graden en een hoge luchtvochtigheid.