Hoe kan je besparen op verlichting met LED technologie
LED verlichting is een verlichtingstechnologie dat bekend staan om zijn energiezuinigheid. Ten opzichte van gloeilamp en halogeen technogie is LED verlichting goedkoper bij een gelijke lichtsterkte. Er kan hiermee behoorlijk worden bespaard en voor wie veel licht nodig heeft scheelt dat enorm op de jaarlijks energierekening.
De trots van Philips
Ooit was Nederland internationaal toonaangevend met verlichtingstechnologie. De gloeilamp van Philips heeft wereldwijd een ontelbare hoeveelheid bedrijven en huishoudens voorzien van licht. De lichtdivisie voor Philips was zelfs zo belangrijk dat een zeer groot deel van Eindhoven er werkzaam was. Miljarden gloeilampen hebben de fabrieken van Eindhoven verlaten. Niet voor niets wordt Eindhoven de lichtstad genoemd.
Met de komst van alternatieve technologieen voor verlichting is de lichtdivisie in de loop der jaren afgenomen in grootte. In het begin leek de gloeilamp onvervangbaar door de lichtintensiteit en de warmte van het licht. Zo werd de halogeen lamp nooit echt geaccepteerd als een vervang van de gloeilamp in de huishouding. Met de komst van LED verlichting is daar echter verandering in gekomen. Met de zeer kleine lichtjes kunnen vele kleuren worden nagebootst die een gloeilamp kunnen vervangen. Bovendien zijn ze goedkoper in energieverbruik. De gloeilamp had zijn beste tijd gehad. Philips is zich gaan richten op de spaarlampen.
De overheid en LED verlichting
Een overheid is gebaat bij een samenleving die minder energie verbruikt. Hoe meer energie er wordt verbruikt, hoe meer energie er moet worden opgewekt of worden ingekocht. Omdat onder andere de aardgaswinning in Nederland onder druk is komen te staan door de aardverschuivingen in Groningen en wij niet al te veel afhankelijk willen zijn van buitenlandse energie (lees: Russische energie) is er bij de Nederlandse overheid een beweging ontstaan die voor duurzaamheid gaat. Een energiezuinige huishouding hoort daarbij.
Om daad bij woord te zetten heeft de overheid na 2000 besloten de verkoop van gloeilampen te verbieden. De consument moest zich gaan toeleggen op energiezuinigere alternatieven zoals de halogeenlamp, de spaarlamp en led lampen. Sinds 2016 zijn echter ook de halogeen lampen in de ban gedaan. Het energieverbruik van een aantal typen was zo hoog dat ook op deze technologie een uitfasering in gang is gezet. De consumenten krijgt dus steeds minder technologieen tot zijn beschikking. Gelukkig zijn de nieuwste technologieen erg veelzijdig. Met LED verlichting zijn de mogelijkheden nagenoeg onbeperkt. Dat in tegenstelling tot de gloeilamp die als groot nadeel heeft dat het enorm warm wordt bij gebruik (net als de halogeen).
Toepassingen van LED verlichting
De toepassingen van LED zijn enorm toegenomen vanaf het moment dat ze de technologie van een hogere helderheid werd uitgevonden. Voor die tijd kon het nog niet echt serieus genomen worden als vervanger voor toepassingen in het dagelijks leven. Met een hogere helderheid kon het gloeilamp in huishoudens, industrieen en infrastructuur gaan vervangen. Omdat LED verlichting ook bekend staat om zijn duurzaamheid (het heeft een veel langere levensduur dan de gloeilamp) is de overgang een win-win situatie.
In- en om het huis zie je steeds meer vervangende toepassingen ontstaan. Voor vele voorbeelden kan je een kijkje nemen bij het gedeelte over LED verlichting van Elektroshop. Buitenlampen kunnen worden vervangen met LED verlichtingen zonder dat er een verschil in lichtintensiteit wordt gemerkt. Energieverschillende bouwlampen zijn verleden tijd. Binnenshuis worden halogeenspots vervangen met LED. Ook zijn er nieuwe mogelijkheden met LED verlichting. Zo zijn er panels van licht mogelijk die een natuurlijk effect van licht kunnen nabootsen. Of LED rails, strips, of slingers met kerstverlichting is mogelijk.
Conclusie
LED is goedkoper. Gedkoper door energiezuinigheid maar ook door de langere levensduur. Er gaat veel minder warmte verloren tijdens het gebruik wat de behoefte aan energie verkleint en bovendien de slijtage beperkt. Omdat de technologie ook gebruikt kan worden in hele kleine toepassingen, zijn de mogelijkheden enorm. Er breekt voor de consument een nieuw tijdperk aan met een ongelimiteerde keuze in de toepassing van licht in de leefomgeving.