Vingerlezen maakt sleutels overbodig!

Vingers als sleutel

Biometrie is de tak van sport waarbij men lichaamsdelen inleest. Dat kan gaan om de iris van de ogen en vingerafdrukken. Dit laatste wordt vingerlezen genoemd. Dit gebeurt met een speciaal apparaat dat je vingerprints opslaat. Zo kun je altijd binnen. Sleutels zijn dan overbodig geworden. Makkelijk toch?
 

Principe vingerlezen

► Het inscannen of inlezen van bepaalde lichaamsonderdelen van een mens is gebaseerd op het principe dat de iris van het oog of vingerafdrukken uniek zijn bij elke persoon. Moeilijk om te bevatten maar onze vingerafdrukken zijn absoluut uniek: niemand heeft dezelfde vingerafdruk als jij! Vergelijk het met de strepen van een tijger in de dierenwereld: elk dier heeft een unieke streepjescodein zijn vacht.

► Biometrie is de wetenschap die ons hierbij helpt. Naast vingerafdrukken en iriskenmerken kan men ook een print nemen van het netvlies, van de aders in de hand of vingers (handgeometrie), van het gezicht (gezichtsherkenning: meer specifiek het bovenste deel van het gelaat), het warmtepatroon van het gelaat en onze spraak (spraakherkenning). Dank zij deze technieken zijn toegangspasjes, sleutels, wachtwoorden, allerlei codes en zelfs handtekeningen niet meer nodig. Althans in het ideale geval want vervalsingen zullen altijd om de hoek loeren. Of misbruik zoals in mijn fitnesscentrum: wie kan controleren of ik alleen of met een tweede persoon ga sporten? Een ander voorbeeld dat ik zelf heb ervaren: sinds enige tijd heb ik een gebit. Hierdoor is mijn spraak veranderd, met name het lispelen is toegenomen. Op basis van een spraaktoegangscode zou ik op dit ogenblik de nodige problemen hebben om in ons bedrijf binnen te geraken.

► Conclusie: ook biometrische technieken geven geen 100% zekerheid!

Sleutel verloren of vergeten?

  • Makkelijker kan niet: een vingerdruk op een lampje en de deur gaat open. Ik kwam een dergelijk systeem voor het eerst tegen in het fitnesscentrum in ons dorp. Erg gebruiksvriendelijk als je er eens mee vertrouwd bent. Bovendien, in het geval van de genoemde fitness: er hoeft dus niet constant een instructeur/personeelslid aanwezig te zijn.
  • Een andere geweldig pluspunt: de ouderen onder ons, meer bepaald als je geheugen je in de steek begint te laten: huissleutels vergeten of verliezen kan niet meer en je hoeft ook geen codes meer te onthouden…

Voor bedrijven

Bedrijfsmatig biedt vingerlezen een dubbele oplossing. De bedrijfsleiding kan het gebruiken als beveiligingstoegang: alleen gescande vingerafdrukken kunnen het gebouw betreden. Daarnaast kan een bedrijf dit systeem aanwenden als aanwezigheidsregister door er een tijdregistratiesysteem aan te koppelen. Zo weten ze niet alleen wie er in het gebouw aanwezig is maar ook wie van wanneer tot wanneer werkt (inlog- en uitlogtijd). Uiteraard hebben we het dan iet over een systeem van € 450 maar een meer professioneler systeem.

Ook voor privé gebruik?

Dat kan tegenwoordig ook omdat er nu zogenaamde ‘stand-alone’ systemen zijn die zelfs geen computer meer nodig hebben. Ze gebruiken alleen maar een besturingscentrale waarin je de gewenste gebruikers programmeert. Zelfs kindervingertjes vanaf 6 jaar worden herkend!

Wat kost dat?

Als je een huis gaat bouwen of hebt gekocht is het installeren van een vingerlezer het overwegen waard. De bekendste leverancier is Ekey. Voor de kosten hoef je het niet te laten: vanaf € 450. Andere leveranciers zijn Bosch, Fermax, Simons Voss en Kemko: geen prijs bekend.