Hoe brengen we extra daglicht in onze woning

Inleiding

Hoe brengen we extra daglicht in onze woning en kunnen we dit realiseren met eerder eenvoudige ingrepen die we eventueel ook zélf kunnen uitvoeren? En welke prijskaartjes dragen deze mogelijke oplossingen en dit zowel bij nieuwbouw als renovatie?

Meer aandacht voor extra lichtinval

Zowel bij nieuwbouw als bij renovatiewerken wordt er alsmaar meer aandacht geschonken  aan extra lichtinval én het aantrekken van extra daglicht in onze woning. Een licht én luchtige woning is nu eenmaal zoveel aantrekkelijker én gezonder om in te leven én te werken. Volgens deskundigen bestaan er verschillende manieren en allerlei trucjes om onze woning meer licht te bezorgen. Vele van deze ingrepen kunnen zelf uitgevoerd worden, maar meestal is een tussenkomst van een vakman terzake lang géén overbodige luxe.

Lichtstraten érg in  trek

De jongste jaren zijn niet alleen lichtkoepels, maar zeker ook lichtstraten bij zowel bouwers als verbouwers steeds meer en meer in trek. Als men een meer zonnige woning wil, houden we volgens deze vaklui beslist niet alleen rekening met de grootte van de beschikbare ramen. Ook de hoek waaronder deze ramen worden geplaatst, is van minstens even groot belang. Zonlicht dat onze woning binnenvalt via een horizontaal raam, zorgt in de meerderheid van de gevallen voor het meeste zonlicht. Bij leefruimtes die zich meteen onder het dak bevinden, loont het dan ook beslist de moeite om extra lichtkoepels of zelfs lichtstraten te installeren. Zelfs met eerder kleine raamoppervlakten baadt de ruimte al snel in (extra) licht. De keuze tussen een bolle koepel of lichtstraat is eigenlijk niet zo belangrijk, de oppervlakte ervan is dat uiteraard wél. We houden bij onze uiteindelijke keuze er best wél rekening mee dat zowel koepels als lichtstraten niet altijd even goed isoleren. Aan zo een koepel of een lichtstraat hangt een prijskaartje dat varieert van gemiddeld 300 tot zo'n 750 euro.

Richtprijs lichtstraat: van 300 tot 750 euro.

Glazen plafonds 

Extra glas in ons interieur zorgt er op zijn beurt voor dat het licht van de ene ruimte dieper in zijn woning kan doordringen. Een ander voordeel van deze ingreep is ongetwijfeld ook dat men de temperatuur in de verschillende woonkamers nog altijd zélf kan regelen.

Doorzichtig glas laat uiteraard het meeste (zon)licht binnen. Als men de verschillende kamers visueel van elkaar wil scheiden, maakt men bij voorkeur gebruik van gezandstraald glas of van een speciaal soort glas met een folie tussen de bladen.Vooral voor vloeren wordt dikwijls met transparant glas gewerkt. Met zo een strook glas in de vloer van de eerste verdieping, brengt men meteen ook meer licht op het gelijkvloers. In sommige gevallen plaatst men zelfs glazen vloeren tussen het gelijkvloers en de kelder. Glazen deuren en trappen zijn dan weer te overwegen om het licht naar de middenste kamers van zijn woning te trekken. Het IS immers veel aangenamer dat het daglicht vanuit meerdere hoeken onze woning binnenvalt.

Richtprijs glazen plafonds: gemiddeld 550 euro/m2 en 200 euro voor de dragende structuur.

 Gevelpanelen

Een mogelijk alternatief om extra licht in onze woning te brengen, zijn lichtdoorlatende gevelpanelen. Deze materialen zijn niet doorzichtig, maar laten toch verbazend veel licht naar binnen. Men gebruikt deze gevelpanelen meestal voor slechts een deel van de gevel, zodat men geen vervelende inkijk krijgt. Deze gevelpanelen dragen meestal een budgetvriendelijk prijskaartje, maar het veelvuldig gebruik van plastiek schrikt de meeste bouwers of renoveerders toch af.

Reglitglas brengt hier uitkomst. Dit oogt ook veel mooier, maar is ook een pak duurder. Dit speciaal glas bestaat uit verschillende U-vormige glaspanelen, die in elkaar kunnen geschoven worden.

Richtprijs reglitglas: 200 euro/m2.

Lichttunnels voor kamers zonder ramen

Voor wie toch daglicht wil voorzien in kamers zonder ramen, zijn er nog altijd de innovatieve lichttunnels. Een dikke buis van gemiddeld zo'n dertig centimeter doorsnede loopt daarbij door het dak van de woning recht naar beneden tot aan de leefruimte waar extra licht nodig is. Deze buis is bekleed met reflecterende wanden. Dit heeft het vordeel dat zelfs bij een bewolkte dag een lichtsterkte kan bereikt worden die vergelijkbaar is met een lamp van zestig watt. In het interieur ziet zo een tunnel er uit als een armatuur, bestaande uit één grote ,ronde schijf. Men kan hier ook kiezen voor een extra lichtkit, die men op het electriciteitsnet kan aansluiten. Zo kan men de lamp ook 's nachts gebruiken. Deze buis is maximaal twee meter lang. Bij langere afstanden gaat er onderweg teveel licht verloren. In een woning met één of meerdere verdiepingen, kan men alleen een lichttunnel voorzien in kamers net onder de kruipzolder.

Richtprijs lichttunnel: 600 euro.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden