Waarom kiezen voor wandverwarming

Inleiding

Waarom kiezen steeds méér bouwers én verbouwers voor wandverwarming? Hoe is het gesteld met het verbruik van een dergelijke wandverwarming en wat zijn de voor-en nadelen van deze nieuwe manier van verwarmen? In welke omstandigheden is zo'n wandverwarming aan te raden?

Wanneer vloerverwarming niet volstaat

Steeds meer en meer bouwers en renoveerders kiezen  vandaag voor de meer recente wandverwarming. Maar wanneer kiezen we dan best voor deze manier van verwarmen? Volgens specialisten terzake kiezen steeds meer en meer mensen voor wandverwarming, wanneer blijkt dat vloerverwarming alleen niet volstaat om zijn woning terdege te verwarmen. Een  belangrijk voordeel hierbij is ongetwijfeld dat voor de realisatie van deze wandverwarming zelfs geen radiatoren noodzakelijk zijn. Deze verwarming zit immers onzichtbaar ingebouwd in de muur. Wandverwarming is in vergelijking met andere verwarmingsmethoden ook opvallend zuinig.

Vloeroppervlakte ontoereikend

De meerderheid van diegenen die voor wandverwarming kiest, doet dit in de allereerste plaats wanneer is gebleken dat vloerverwarming niet volstaat.  Wordt de temperatuur  van de vloeroppervlakte hoger dan 29°, dan is deze vloerverwarming niet langer comfortabel. Met wandverwarming daarentegen is dit perfect op te lossen.I n andere gevallen kiest men voor deze wandverwarming wanneer het beschikbare vloeroppervlakte ontoereikend is. Wandverwarming werkt op dezelfde manier als vloerverwarming. Een rooster met een uitgebreid netwerk van buizen met warm water, zit in de muur gebouwd en zorgt er voor dat deze de muur opwarmt. Bij nieuwbouw  worden deze buizen volledig weggewerkt in verschillende sleuven. Het is echter even goed mogelijk de constructie tegen de muur te installeren en er nadien over te bezetten.

Aanvoertemperatuur water lager

Het voordeel van dit verwarmingssysteem is ongetwijfeld dat de aanvoertemperatuur van het water opmerkelijk laag is. Net zoals dit bij vloerverwarming ook het geval is, moet men het water bij wandverwarming maar tot zo'n 40° verwarmen. Ter vergelijkkng met onze traditionele centrale verwarming: hier bedraagt de verwarmingstemperatuur van het water gemiddeld zo'n 75°. Nog in vergelijking met onze centrale verwarming, moet men met wandverwarming de kamer zo'n twee graden lager verwarmen om hetzelfde aangename warmtegevoel te verkrijgen. Dat betekent al snel een niet te verwaarlozen jaarlijkse besparing van zo'n tien procent op zijn energierekening. Anderen kiezen dan weer voluit voor wandverwarming, omdat dit verwarmingssysteem vele mogelijkheden geeft bij de inrichting ervan. Wandverwarming is immers volledig onzichtbaar, maar er zijn uiteraard ook beperkingen aan dit verwarmingssysteem. Zo plaatst men best geen kast daar waar de wandverwarming in de muur werd gebouwd. Een foto of een schilderijte tegen de muur hangen kan wél, maar hier is het uiteraard opletten geblazen voor het beschadigen van het buizennetwerk.

Isolatie erg belangrijk, installatiekosten hoger

Met vloerverwarming gaat het opwarmen van een ruimte sneller dan bij wandverwarming het geval is, maar toch is het systeem trager dan bij het gebruik van de traditionele radiatoren. Investeren in een degelijke isolatie is hier beslist een aanrader. Wandverwarming is energiezuinig, maar de plaatsing ervan vraagt wel een grotere investering. Voor het installeren van wandverwarming moet men gemiddeld zo'n 100 euro per m2 neertellen, dit terwijl het prijskaartje voor vloerverwarming amper de helft bedraagt. Maar er is inderdaad méér dan deze installatiekosten. Bij de vergelijking tussen wand-en vloerverwarming moet men immers het volledige kostenplaatje in rekening brengen. Voor een woning met een gemiddelde oppervlakte van zo'n 150m2, betaalt men zo'n 10000 euro aan installatiekosten voor centrale verwarming met de klassieke radiatoren,  12500 euro voor vloer-en wandbekleding en 14500 euro voor vloerverwarming met extra radiatoren. De kostprijs van de plaatsing hangt gedeeltelijk ook af van de manier van installeren. Dure, koperen buizen zijn duurzaam, kosten iets méér dan de uitvoering in plastiek, maar vergt uiteindelijk ook geen duur pleisterwerk.

Voordelige aanvulling

Dergelijke wandverwarming wordt in vele gevallen terecht aanzien als een uitstekende aanvulling van vloerverwarming. Zo wordt dikwijls vloerverwarming in alle kamers van de woning geïnstalleerd, met daarbij wandverwarming in bijvoorbeeld de eethoek, de zithoek, de keuken en de badkamer. Nog een voordeel van deze gecombineerde vloer-en wandverwarming is  ongetwijfeld dat de muren van de woning niet klam én vochtig aanvoelen en dat heeft beslist een positieve invloed op zijn kwaliteit van de volledige woning.