Hoe onderhouden we onze lederen en stoffen zitbank

Inleiding

Leder is een puur natuurproduct. Het is niet alleen duurzaam én tijdloos, het straalt ongetwijfeld ook stijl én klasse uit. Leder is bovendien erg weinig veeleisend, en dus erg gemakkelijk in onderhoud. Maar wanneer kiezen we voor een lederen zitbank, of eerder voor een stoffen exemplaar? Hoe kiezen we het best bij onze leefgewoonten passend salon? Met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening, om zo lang mogelijk en zonder zorgen te kunnen genieten van onze zitbank(en)?

Keuze hangt van vele factoren af

Zeg nu zelf, wat is er gezelliger én rustgevender dan, na de inspanningen van een drukke (werk)dag, zich rustig te kunnen nestelen en ontstressen op zijn lievelingsbank? Onze keuze voor een comfortabele zitbank in leder of stof, hangt uiteraard van verschillende factoren af. Niet in het minst van het beschikbare budget. De keuze van de bekleding is ongetwijfeld ook afhankelijk van de aanwezigheid van kinderen en van... huisdieren in het gezin. En onze nieuwe zitbank moet uiteraard ook bij de ons interieur passen.

Huisdieren schadelijk voor leder

Gaat onze voorkeur uiteindelijk naar een zitbank in leder en houden we er huisdieren op na, dan moeten we toch goed nadenken vooraleer definitief de knoop door te hakken. Elke kras en ieder nagelspoor is zichtbaar, en kunnen we onmogelijk nog verwijderen. Daarnaast is het ook wel zo dat zitbanken in leder toch heel wat hyghiënischer zijn dan die in stof, omdat ze zoveel gemakkelijker te reinigen zijn.

Natuurlijke charme

Wie voor een zitbank in leder gaat, moet vooraf dus met enkele zaken rekening houden, zeker ook met de eigenschappen van leder zelf. Voor meubelleder worden de mooiste huiden gekozen. Toch kan niemand voorkomen dat ook dit kwaliteitsleder niet alleen littekens, schrammen, insectenbeten, schuurplekken en zelfs hoornstoten vertonen, die we in onze zitbank uiteindelijk ook zullen terugvinden. Deze "onvolmaaktheden" zijn in het materiaal vergroeid, en beïnvloeden geenszins de duurzaamheid van ons leder. Leder is ook rekbaar. Door het gebruik van onze zitbank, zal het dus zéker uitrekken, wat vooral merkbaar zal zijn op de grootste oppervlakken. De onvermijdelijke plooivorming die hierdoor ontstaat, draagt ongetwijfeld bij tot de grote, natuurlijke charme van écht leder.

Voorzorgsmaatregelen

Willen we lang genieten van onze lederen zitbank, dan plaatsen we deze nooit in het volle licht. Doen we dat toch, dan zal het leder verkleuren. We mogen ons lederen bankstel ook nooit in de onmiddellijke nabijheid van een warmtebron plaatsen, dit om uitdroging te vermijden. Gebruik steeds een hoofdsteun of een beschermdoekje tegen ontsierende vet-en/of zweetvlekken, die slechts moeilijk te verwijderen zijn.

Regelmatig en passend onderhoud

Het lange leven van onze lederen zitbank hangt hoofdzakelijk af van zijn regelmatig en passend onderhoud. Een lederen zitbank is weinig veeleisend op dit vlak. Wekelijks afstoffen met een droge, zachte katoenen volstaat.

Tips voor onderhoud lederen zitbank

  • Reserveer een speciale, lederen zeem en een vochtige doek voor het onderhoud van uw lederen zitbank.
  • Plaats hem nooit in het zonlicht, om verkleuning te voorkomen.
  • Plaats uw lederen zitbank ook nooit in de onmiddellijke omgeving van een warmtebron, anders gaat het leder uitdrogen.
  • Hou de vochtigheidsgraad in de woning op 60%.
  • Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen.
  • Gebruik in hoofdzaak een zachte en niet pluizende doek, voor het regelmatige onderhoud van je lederen zitbank.
  • Wees voorzichtig met schoonmaakmiddelen, deze lossen de aniline-verfstoffen in aniline-leder op.
  • Probeer ieder schoonmaakmiddel eerst uit op een onopvallend plekje.
  • Hard wrijven op alle ledersoorten vermijden.

Tips voor het onderhoud van stoffen zitbanken

Shading of poolomloop: Door schading of poolomloop, ontstaan er schijnvlekken in onze lederen zitbank, het gaat hier dus gelukkig om échte vlekken. Dergelijke schijnvlekken zien er uit alsof er met water in onze zetel werd gemorst. Dat komt omdat op deze "vlekken" de polen van de stof niet allemaal in dezelfde richting liggen. Het betreft hier dus een optisch effect, en heeft gelukkig niets met verkleuring te maken.

Vlekken verwijderen: Verwijder zo vlug mogelijk alle gemorste vlekken op alle soorten stof.

Pilling of verklitte vezels: Dit pilling-effect ontstaat door losse vezeltjes, die door draaiende bewegingen op de stof gaan verklitten of vervilten. Deze klitten kan men verwijderen met een speciale pluizenkam of met een textieltondeuse.

Pletten: De poolweefsels van onze stof kunnen door ons lichaamsgewicht, door warmte en/of vocht, geplet worden. Deze plaatsen kan men best behandelen, door ze met een goed vochtige doek te bedekken. Daarna de stof met een zachte borstel voorzichtig én egaal tegen de richting in opborstelen, en de stof minimaal zes uur laten drogen. Pas deze behandeling nooit toe bij synthetische stoffen.