Hoe kiezen we onze droombadkamer

Inleiding

De jongste jaren groeide onze badkamer uit tot een échte leefruimte, waar we ongedwongen kunnen ontstressen en tot rust komen. Vele badkamers werden heuse privé beauty-salons. Onze badkamerinrichting onderging dan ook een geweldige metamorfose. Wat zijn nu precies de badkamertrends voor dit jaar, en hoe kiezen we dié badkamerinrichting die het best bij ons past? Met welke tips en raadgevingen houden we bij voorkeur rekening, om van onze badkamer zo lang mogelijk te genieten?

Functioneel

De producenten van badkamermeubelen en andere accessoires, spelen op deze trend uiteraard wat graag in. Met de regelmaat van een klok brengen ze nieuwe producten op de markt, die ons verblijf in de badkamer aangenamer moeten maken. Badkamerkasten, wasbakken en badkuipen worden steeds functioneler, en er wordt ook meer en meer aandacht besteed aan het design van al deze accessoires. Een mooi ogende badkamer doet iedereen wat, maar moet in de eerste plaats toch functioneel én tijdloos zijn. Kortom, onze nieuwe badkamer is er een voor het leven.

Persoonlijk tintje

De keuze van de voor ons meest geschikte badkamer, verschilt uiteraard van persoon tot persoon. Fabrikanten bieden ons met hun groeiend gamma accessoires, alle mogelijkheden om onze droombadkamer een persoonlijk tintje te geven. De inrichting van onze badkamer moet passen bij het interieur van onze woning. Dit geldt zowel voor onze badkamermeubelen als voor het sanitair. Onze droombadkamer is dus niet alleen functioneel, maar zeker ook duurzaam én gemakkelijk in onderhoud.

Kiezen voor inloopdouche

Om ons achteraf ontgoochelingen te besparen, kiezen we in de eerste plaats voor voldoende ruimte in onze toekomstige badkamer. Interieurontwerpers berekenden dat onze doucheruimte een oppervlakte van minstens negentig bij negentig centimeter moet hebben om écht functioneel te zijn. De mogelijkheid voor de installatie van een inloopdouche, moeten we zéker overwegen. Deze kan ons op latere leeftijd heel wat problemen beparen. Voor de installatie van zo een inloopdouche heeft men uiteraard meer ruimte nodig. We hebben hierbij de keuze tussen een open of een gesloten inloopdouche. Voor onze uiteindelijke beslissing, wegen we alle voor-en nadelen goed tegen mekaar af. Een gesloten inloopdouche biedt ons meer warmte door de langere aanwezigheid van de stoom dan en open ruimte. Kies voor een inloopdouche mét douchebak, dat biedt ons extra mogelijkheden op het vlak van vochtbestrijding. Vocht is immers vijand nummer één in onze badkamer. Om vocht tot een strikt minimum te beperken, plaatsen we bij voorkeur vochtafstotend materiaal onder ons doucheoppervlak.

Thermostatische kranen zijn duurzamer

Kies steeds voor thermostatische kranen. Ze zijn niet alleen duurzamer, ook beter regelbaar. Investeren in een goede ontkalker, is een aanrader. Kies voor twee wastafels, ze zorgen voor extra gebruikscomfort. Bedenk dat wastafels in kunstmarmer veel gemakkelijker zijn te herstellen dan deze uit porcelein. Opteren we voor vlakke spiegels, doen moeten we elders voor extra bergruimte zorgen. Spiegelkasten bieden uitkomst, en geven onze badkamer een extra persoonlijk tintje.

Verlichting

Bij de installatie van onze badkamerverlichting zorgen we er in de eerste plaats voor dat de spotjes zich tussen ons gezicht en de spiegel of spiegelkast bevinden. Is dat niet het geval, dan zorgen ze voor een vervelende schaduw.

Bad moet warmte goed vasthouden

Kies zéker voor een voldoende grote badkuip, en informeer je vooraf over de verschillende materialen en hun pro en contra's, vooraleer de knoop definitief door te hakken. Badkuipen in acryl zijn weinig veeleisend in onderhoud, voelen warm aan en, zéker niet onbelangrijk, houden hun warmte lang vast en blijven dus langer op temperatuur. Met badkuipen in acryl blijven we gespaard van roestvorming, maar deze zijn niet krasbestendig. Er zijn nu ook baden in plaatstaal, afgewerkt met een laagje email, op de markt. Deze vergen haast geen onderhoud maar het badwater koelt er sterk in af. Bij beschadiging, gaat zo een plaatstalen badkuip snel roesten.

Vochtbestendige vloerbekleding

De keuze van de meest geschikte vloerbekleding voor onze badkamer, mogen we evenmin uit het oog verliezen. Kies steeds voor een vocht-en warmtebestendig materiaal, dat tegen een stootje kan. Investeer in een goede vochtafzuiging, dat zal ons later heel wat problemen besparen met roestende radiatoren en afgebladderde verf. Deze investering is dus vlug terugverdiend.

Extra badkamertips

Kleuren: De tijd dat onze badkamer een wit ziekenhuissfeertje uitstraalde, is gelukkig achter de rug. Bruine, grijze, allerlei blauwe tinten en zelfs zwart zijn in.

Badkamervloer: De kleur van onze vloerbekleding sluit hier uiteraard nauw bij aan. Men kiest voor natuurlijke kleuren als grijs, bruin en antraciettinten.

Rieten badkuip: Natuurlijke materialen doen nu ook de badkamer meer en meer hun intrede. Zo is er nu een badkuip op de markt die volledig in een wilgenkorf is ingepakt. Men moet er wel zo'n 4000 euro voor neertellen.

Kasten in teak: Bij de inrichting van onze badkamer, wordt nu ook meer en meer voor kasten in duurzaam teakhout gekozen. Deze zijn uitstekend bestand tegen de hoge luchtvochtigheid in onze badkamer.












Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden