Badkamer betegelen

Inleiding

Om in de badkamer optimale bescherming tegen vocht te verkrijgen is betegelen de beste manier om de muur af te werken. Daarnaast zijn tegels er in allerlei verschillende afmetingen en dessins. Hierdoor vind je altijd iets dat exact bij jou stijl en sfeer past.

Het tegelen van de muur is met deze handige beschrijving een koud kunstje. Wanneer je onderstaande artikelen stap voor stap volgt zal je zien dat ook jij kunt tegelen. Lees onderstaande stappen één voor één door om het tegelen van muren onder de knie te krijgen!

Benodigdheden

  • Wandtegels
  • Tegellijm
  • Voegkruisjes
  • Voorstrijkmiddel
  • Vuren latten en staalspijkers
  • Hamer
  • Lijmkam
  • Tegelsnijder
  • Tegelkniptang
  • Bouwemmer
  • Boormachine met mixer
  • Troffel klein
  • Waterpas

Stappenplan

Stap 1: Ondergrond

Zorg dat de ondergrond vlak en schoon is. Loszittende materialen zoals verf en behang moeten worden verwijderd, en vul tevens scheuren en gaten op met vulmiddel. Informeer bij de bouwmarkt of het nodig is om een voorstrijkmiddel te gebruiken. Dit is b.v. nodig indien je gaat tegelen op een gipsplaten ondergrond of een andere sterk zuigende ondergrond.

TIP: Met de juiste lijmsoort kun je tegels direct over bestaande tegels heen lijmen!

Stap 2: Uitmeten

Begin nooit zomaar een wand te betegelen. De kans dat je dan scheef tegelt is behoorlijk aanwezig. Om dit te voorkomen begin je met het bevestigen van enkele geschaafde houten latten op de wand. Neem daarom niet de bestaande muren, de vloer of het plafond als uitgangspunt, want deze zijn vaak niet 100% recht. Monteer een horizontale vuren lat met behulp van enkele stalen spijkers op de muur, op ongeveer één tegelhoogte vanaf de vloer. Sla de spijkers niet helemaal in de lat, zodat je hem later gemakkelijk kunt verwijderen. Zorg ervoor, dat deze lat absoluut 100% waterpas is! Je hebt nu een goede basis om met het tegelen te beginnen. Je zou voor de zekerheid ook nog een lat verticaal tegen de muur kunnen plaatsen waardoor een raamwerk ontstaat waarbinnen je begint met tegelen. In dat geval meet je de breedte van de wand op en teken je in het midden een verticale lijn. Bevestig langs die lijn dan ook een lat op de muur met spijkers.

Stap 3: Lijm aanmaken

Maak de lijm aan in de bouwemmer in de mengverhouding die op de verpakking staat. Gebruik voor het mengen de troffel of de boormachine met het mixerhulpstuk. Na het mixen van de lijm met water laat de aangemaakte tegellijm 5 minuten staan. Maak ook niet te veel lijm in 1 keer aan. De lijm wordt na verloop van tijd hard/dikker en is daardoor moeilijker te verwerken.

Stap 4: Lijm aanbrengen

Mix de lijm voor je begint nog een keer goed door. Schep tegellijm met de kleine troffel op de lijmkam, en trek horizontale lijmbanen op de muur. Begin met banen van ongeveer 1 tegelbreedte. Wanneer je de slag te pakken hebt kan je bredere banen gaan maken. De belangrijkste rij tegels is de eerste. Deze eerste rij moet absoluut goed zitten (waterpas zijn) daar dit de verdere maatvoering bepaald. Zorg tevens voor een egale lijmlaag, anders krijg je hoogteverschillen. Breng per keer niet meer dan 1m2 lijm aan, want de lijm droogt snel.

Stap 5: Tegels aanbrengen

TIP: Bij iedere kwaliteit tegel is er kleurverschil mogelijk. Werk daarom uit meerdere verpakkingen en meng willekeurig tegels door elkaar.

Nadat je de voorbereiding hebt afgerond kan je starten met het tegelen. Mooi tegelwerk is altijd symmetrisch. Dat betekent dat zowel links als rechts aan het eind van het tegelwerk pastegels komen die even groot zijn. Begin daarom in het midden van de muur en werk naar buiten. Plaats de eerste tegel strak in de hoek van de twee latten die je eerder hebt geplaatst en schuif deze met een draaiende beweging op zijn plaats. Plaats in de hoeken een voegkruisje in de lijm. Breng de volgende tegel aan en duw hem strak tegen de voegkruisjes aan. Verwijder overtollige lijmresten direct met een vochtige spons. Betegel de rest van de muur op dezelfde wijze en verwijder de vuren lat(ten) wanneer de je onderste rij tegels wilt gaan plaatsen. Controleer regelmatig of de tegels waterpas zijn aangebracht en of de tegels niet gekanteld zijn ten opzichte van elkaar. Gebruik hiervoor de waterpas of een ander stuk gereedschap waarvan je weet dat het absoluut recht is. Wanneer een tegel dieper ligt als de anderen, haal hem dan los en plaats wat extra tegellijm achter die tegel. Haal tegellijm weg indien de tegel te hoog ligt. Om werking van de wand op te vangen en het springen van tegels te voorkomen, moet je tussen de laatste tegels en de hoek van de wand een voeg aanhouden van minimaal 6 mm.

TIP: Als je een wand slechts tot een bepaalde hoogte wilt betegelen, is het het fraaist om vanaf de gewenste hoogte naar beneden te werken. Begin aan de bovenzijde dan met het plaatsen van hele tegels.

Stap 6: Tegels op maat maken

Kras de tegel in met een glas- of tegelsnijder.“Breek” vervolgens de tegel door middel van het ingebouwde breekmechanisme van de tegelsnijder. Je kan de tegel ook breken door bv een houten latje eronder te leggen en hem met de hand te breken. Gebruik voor natuursteentegels een haakse slijper met diamantschijf of evt. een watergekoelde steenzaag. Na het breken van de tegels kan je met de tegeltang de randen nog iets bijwerken. Zorg ervoor dat de gesneden kant altijd tegen de muur komt. Oftewel, het snijwerk altijd aan de buitenzijde houden! Die kant wordt namelijk afgekit. Dit geeft het mooiste resultaat.

Stap 7: Het resultaat

Wanneer je klaar bent met het tegelen van de muur dient deze minimaal 24 uur te drogen. Daarna kan je beginnen met het voegen van de muur.


Succes met het tegelen van de muur!

Links

Meer weten over deze en andere klussen? Klik dan hier

Leren hoe je je financiële situatie in kaart kan brengen? Klik dan hier