Badkamer ideeen voor eenvoudige schoonmaak

Ideale badkamer

Wie wekelijks de badkamer onder handen moet nemen, weet het wel. Een badkamer poetsen vraagt tijd. Meestal is het ook niet onze favoriete bezigheid. Toch moet het gebeuren alleen al uit hygiënisch oogpunt. Veel werk en energie zou je jezelf kunnen besparen bij de inrichting van de badkamer. Dus eigenlijk moet je bij het bouwen of verbouwen van je huis al ver vooruit denken over bad en douche inrichting. Daarom enkele tips voor een poetsvriendelijke badkamer.

Badkamer tips voor de inrichting 

Hou het zo veel mogelijk vlak

Met andere woorden: vermijd voegen en naden. Aan hoeken ontkom je natuurlijk niet tenzij je een ronde badkamer gaat maken. Lijkt mij niet voor de hand liggend maar je weet maar nooit. Waarom zo weinig mogelijk voegen en naden? Uiteraard om schimmelvorming te vermijden. Schimmels betekenen zwarte voegen en dat is een hele klus om dat allemaal proper te houden. De oplossing? In plaats van de bekende  klassieke badkamertegels kun je eraan denken om egale, kunststoffen of houten wanden te voorzien. Kunnen op maat worden gemaakt of je doet het zelf. Afhankelijk van de grootte kun je deze wanden naadloos monteren. 

Geen tegels meer

In combinatie met voorgaande idee heb je dus geen tegels meer en dus ook geen vervelende tegelvoegen. Ben je een absolute fan van toch tegels, kies ze dan zo groot mogelijk van formaat. Ook dan heb je weer minder voegen schoon te houden.

Douchebak op vloerniveau

Plaats (of laat) de douchebak in de vloer. Hij kan zelfs ingebed worden in de vloer van de badkamer. Ook dan heb je minder hoeken en randen. En het is nog handig voor je oude dag. Zo'n douchebak met stevige opstap is op dat gebied gevaarlijk. Ga maar eens in een rusthuis kijken.

Inloopdouche

Trouwens van moderne rusthuizen kunnen we ook nog iets leren. Die hebben allemaal een inloopdouche. Weg met die drempels en mogelijke valpartijen. Het minpunt van een inloopdouche kan zijn: wateroverlast. Zorg er dus voor dat het water snel en goed afloopt. Een te klein afvoersysteem zet meteen de hele badkamer onder water. Dan heb je pas werk!

Geldt ook voor de wastafel

Ook het blad van de wastafel kan zonder naden worden gemaakt. Heb je toch meerdere tabletdelen dan kunnen deze tegenwoordig naadloos aan elkaar worden gekit. Ideaal voor een goede hygiëne. Als materialen is glas het nieuwste van het nieuwste maar nepmarmer kan ook. Met een schuin oog wordt bij de keuze van wastafelbladen tegenwoordig ook gekeken naar keukenbladen. Kies in elk geval voor krasvrij materiaal.

Net zoals het toilet (zie verder) kan de wastafel opgehangen worden aan de muur. Geen plaats innemende voet meer tegenwoordig. 

Kranen

Ideaal zijn kranen met ingebouwde sensoren. Negen keer van de tien dat je in de badkamer komt, zijn de kranen vies. Iedereen gebruikt ze maar niemand neemt eens een handdoek om ze weer schoon te maken. Geen tijd. Met ingebouwde bewegingssensoren hou je je handen vrij en super hygiënisch. En natuurlijk minder poetswerk: geen kranen meer met zeeprestjes of scheerschuim.

Toilet

Nieuw zijn toiletten zonder spoelrand. Zo'n rand is een haard van bacteriën en vuiligheid. Er er is zelfs een spoelsysteem met geurabsorptie. Denk ook daar eens aan voor het geval je geen verluchting in je badkamer hebt. 

Kies ook voor een wat men noemt 'hangend' toilet of een hangWC. Scheelt achteraf weer bij het dweilen. 

Vloer

Om hygiënische reden is vloerbekleding absoluut not done in een badkamer. Maar wees verstandig: kies grote tegels. Het maakt je badkamer niet alleen groter, je hebt dan ook weer minder voegen. 

Conclusie

Een badkamer moet zo'n jaartje of 20 mee. Het is een duur onderdeel van je woning in verhouding tot de tijd die je er door brengt. Reden te meer om een badkamer zo in te richten dan het poetsen ervan geen vervelende karwei wordt. Hou het strak en sober. Houd de vloer zoveel mogelijk vrij. Denk vooruit voor je eventuele oude dag want 'we moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen'. Wil je in dat verband heel ver vooruit kijken denk dan ook aan het feit dat je mogelijk wel eens in een rolstoel kunt belanden. Dat is met name van belang voor de grootte van de deur en de ruimte tussen wastafel en ligbad of douche. Zorgen voor later?

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden