Bouwbegeleiding is makkelijk en overzichtelijk

Nieuwbouw, renovatie, verbouw of aanbouw. Bij alles is een aannemer nodig en in de meeste gevallen ook nog minimaal een elektrotechnisch bedrijf en andere specialisten. Wie een adequate bouwbegeleider in de hand neemt, kan er vrij zeker van zijn dat de prijzen van de bouw niet de pan uit reizen, de aanwezige specialisten goed met elkaar samenwerken en alles ook nog eens keurig op tijd af is. En niet in de laatste plaats is het ook goed dat iemand de hand op de knip houdt, zodat de prijzen niet de pan uit rijzen. Of je moet het zelf willen natuurlijk.

Menig architectenbureau kent tegenwoordig ook de service van bouwbegeleider. Dat is handig, omdat je dan van het ontwerpen van de bouwtekening tot het opleveren van de bouw met dezelfde persoon te maken hebt. Een bouwbegeleider gaat gestroomlijnd te werk en loods je makkelijk langs allerlei klippen en onvolkomenheden.

Bouwtekening

Het begint met een goede ontwerp. Tijdens een eerste gesprek komen de grootte, het budget en de wensen van de opdrachtgever op tafel. Soms heeft een architect al wat 'inspiratiepanden' op papier bij zich, om de juiste sfeer te treffen. Daarna volgen schetsen en ontwerpen, totdat de bouw compleet op tekening staat. Vervolgens gaat men aan de slag met het schrijven van een bestek, ofwel het maken van een lijst met materialen en de wijze waarop gebouwd gaat worden. Vooral de detaillering verdient hierbij aandacht. Strak of juist met veel lijstwerk en glas-in-lood. Het inpassen van originele elementen, gebruik van bakstenen, toepassen van voegwerk en het bedenken van dakbedekking, bijvoorbeeld. Het lijkt wel niet zo, maar toch is dit de belangrijkste fase tijdens de bouwperiode. Een goed bestek zorgt ervoor dat een aannemer weet waar hij mee af is en makkelijk en overzichtelijk door kan werken. Ook voor de prijsstelling van de bouw is een goed geschreven bestek een pré. Ieder verwarmingselement of stopcontact kan tot een meerprijs van de bouw leiden. Vaak is het wel zo dat onder andere voor de keuken, de deuren en het tegelwerk een stelpost in het bestek staat, wat naar eigen inzicht besteed kan worden. Wie dan hele mooie, dure tegels in zijn huis wenst, is wat duurder uit. Dit wordt dan wel verwerkt in de opsomming van meer- en minderwerk.

Bestek en vergunning

Nadat het bestek is geschreven en de vergunning is verleend, gaat de bouwbegeleider een aantal aannemers en andere bedrijven uitnodigen mee te doen aan de aanbesteding. Vaak wordt het een aannemer voor de bouw, een aannemer voor het elektrotechnische gedeelte en een aannemer voor de installatietechniek. Als er bijvoorbeeld een bliksembeveiliging moet worden aangebracht, worden ook meerdere specialisten om een prijs gevraagd.

Aanbesteding

De aanbesteding vindt plaats bij de opdrachtgever aan tafel. Alle aannemers brengen persoonlijk een envelop met hun prijs mee en die wordt in het bijzijn van opdrachtgever en alle aannemers ter plekke geopend en de prijs bekendgemaakt. De opdrachtgever heeft hierbij het laatste woord. Gunt hij een bepaalde aannemer het werk, dat kan dat best wat duurder zijn.

Vervolgens start de bouw en maakt de bouwbegeleider een tijdsplanning. Op dat moment staat al bijna zeker vast wanneer de bouw wordt opgeleverd. Op gezette tijden komen de aannemers, bouwbegeleider en opdrachtgever tijdens een bouwvergadering bij elkaar en wordt de voortgang besproken. Ook verzorgt de bouwbegeleider de tussentijdse opleveringen en geeft hij een seintje als een bepaalde rekening betaald kan worden.

Bouwvergadering en oplevering

Tijdens de bouwvergaderingen komt iedere keer het lijstje met meer- of minderwerk op tafel en weet de opdrachtgever hoe de bouw er financieel voorstaat. De bouwbegeleider blijft het proces begeleiden totdat de eindoplevering een feit is. Daarna zal hij na enkele maanden nogmaals een inspectieronde houden of alles nog steeds naar tevredenheid werkt en te kennen geven dat de laatste termijn van enkele procenten van de bouw overgemaakt kan worden. Voor de bouwbegeleider zit het werk er dan op, de opdrachtgever kan zonder veel stress vooraf lekker gaan genieten van de nieuwe ruimten.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden