Glasveredeling een heldere zaak
Verleden en heden
Glas in ramen is al lang niet meer zomaar glas. Vroeger was het vensterglas schaars en was het alleen weggelegd voor de welgestelde. Hadden de huizen vroeger weinig en kleine ramen, tegenwoordig kunnen ramen in de moderne bouw niet groot genoeg zijn. De raamafmetingen in woningen is nergens op de wereld zo groot als in Nederland. Wij houden van licht en architecten spelen hier graag mee. We stellen steeds meer eisen aan het vensterglas. Het moet onder andere goed isoleren, het moet sterk zijn want een nadeel van glas is dat het snel breekt.
Isolatieglas
In oudere huizen is nog het enkel glas terug te vinden. Een nadeel aan dit glas is de slechte isolatie en bij bepaalde omstandigheden het condens aan de binnenzijde. De oplopende gasprijzen maakte de glasleveranciers innovatief. Het isolatieglas deed zijn intrede. In het begin had men het isolatieglas of het zoals nu nog in de volksmond liggende Thermopane, wat echter een merknaam voor een speciaal soort isolatieglas is. De afgelopen jaren is de isolatie van de ruit steeds verbeterd door de luchtspouw tussen de binnen en buitenruit te verbreden, later werd deze ruimte gevuld met Argongas. Hierna kwam het isolatieglas waar men kon kiezen uit verschillende isolerende eigenschappen zoals HR, HR+ en HR++, dit laatste noemen we hoog rendementsglas. Op HR glas is een coating aangebracht die de warmte van binnen terug de ruimte in kaatst. Maar nog gaat de innovatie van beglazing verder, want nu is er isolatieglas met drie glasplaten. Er ontstaan dus twee spouwen voor een nog betere isolatie.
Zonwerend
Nu kunnen we de kou buiten houden met isolatieglas, waarom zouden we dan de warmte niet buiten kunnen houden. Ook hier is een oplossing voor gevonden, namelijk de zonwerende beglazing. Op dit is glas is een zonwerende coating aangebracht. Er is volop keuze wat zonwerend glas betreft, zo is er het neutrale glas waar je niet eens kunt zien dat het zonwerend glas is. Maar ook glas met een kleur zoals blauw, groen of bruine tint zijn als zonwerend te verkrijgen. Er zijn niet alleen maar voordelen, een nadeel van zonwerende beglazing is dat de zon ook geweerd wordt als je juist van de zon zou willen genieten, zoals van een lekker voorjaarszonnetje. Lichtinval is wel iets om over na te denken als je met een donkere tint gaat werken.
Gelaagd
De glasindustrie werd steeds slimmer en ontdekte door twee glasplaten te nemen en daartussen een of meerdere lagen folie te verwerken er een ruit ontstond die na breuk niet meer uit elkaar viel. Dit glas kennen we als gelaagd glas. Het glas kan kapot gaan maar valt niet in stukken uit elkaar. Hierdoor kunnen ruiten veiliger gemaakt worden. Zo wordt tegenwoordig in de nieuwbouw gelaagd glas toegepast, als het glas tot op vloer door loopt. Op deze manier kan er niemand door het glas heen vallen, tevens is deze glassoort zeer geschikt als inbraakwerend glas.
Gehard
Gehard glas is wel vijf keer sterker dan het ongeharde glas met dezelfde dikte. Het glas is sterker gemaakt door verhitting tot 600 graden Celsius. De inwendige drukspanning wordt hierdoor groter dan bij ongehard glas. In tegenstelling tot gelaagd glas kan gehard glas na breuk wel uit elkaar vallen. Dit glas valt in kleine stukjes uiteen zoals we vroeger bij autoruiten zagen. Deze glassoort wordt onder andere toegepast bij de zogenaamde hardglazen deuren en bij glazen douchecabines. Hardglas wordt gebruikt uit veiligheidsoverwegingen, de kleine stukjes hardglas veroorzaken geen diepe snijwonden.
Geluidwerend
Als je langs een drukke weg woont of in een buurt waar vaak lawaai is kan er geluidwerend glas toegepast worden. Dit glas bestaat uit gelaagd glas met daar tussen een of meerdere geluidswerende folies. De spouw tussen de ruiten wordt vaak extra breder gemaakt om het geheel geluidwerend te maken. Dit glas is uistekend te combineren met zonwerend- en veiligheidsglas.
Brandvertragend
Gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en theaters, worden steeds vaker voorzien van brandvertragend glas. Dit glas heeft een brandvertragende werking die uiteen kan lopen van 30 of 60 minuten en soms tot wel 90 minuten. Sommige soorten brandwerend glas zijn gehard en andere gelaagd met een gietharslaag. Ook wordt er gelaagd glas gebruikt met een opschuimende brandvertragende gel. Bij brand zet de gel uit waardoor een hard en ondoorschijnend scherm ontstaat. Dit gebeurt bij het bereiken van een temperatuur van 120 graden. Het brandwerend glas moet wel in combinatie met brandwerende kozijnen gebruikt worden.
Zelfreinigend
Zoals we weten moet glas regelmatig gewassen worden. Waarom zouden we dan geen zelfreinigend glas maken. Dit glas is voorzien van een transparante minerale coating aan de buitenzijde. Zelfreinigend glas maakt gebruik van de gecombineerde werking van UV-stralen en regenwater op het glas. De coating reageert op ultraviolette straling en breekt zo het organisch vuil af. Wanneer het gaat regenen wast de regen alle vuilresten weg. De mate van zelfreiniging hangt af van de mate van blootstelling aan zon en regen, maar ook plaatsingshoek en de hoeveelheid vuil.
Figuurglas
Figuurglas kan blank of gekleurd glas zijn dat aan het einde van de glasoven gewalst wordt. Op een zijde van de walsen is een patroon aangebracht. Vrijwel elk soort figuurglas kan toegepast worden in isolatieglas. Het bekende glas in lood wat je vroeger al zag wordt nog steeds toegepast. Een verschil is er wel, het kan tegenwoordig heel handig in de spouw van de dubbele beglazing gemonteerd worden.
Conclusie
Tegenwoordig heb je keuze uit tal van beglazingsmogelijkheden van verschillende soorten glas die met elkaar te combineren zijn. Zoals veiligheid en zonwerend als brandwerend en inbraakvertragend, en dit alles met goede isolerende eigenschappen. Voor wie nog verder wil is er ook nog isolatieglas met in de spouw gemonteerde jaloezieën, rolgordijn of plissédoek met dezelfde isolerende eigenschappen. Voor de juiste keuze van glas in je woning is een goed advies gewenst.