Zo schilder je raamkozijnen
Inleiding
Het najaar is voor velen de gedroomde periode om in en vooral rond je huis nog vlug enkele dringende klusjes op te knappen, en dit voor koning winter zijn intrede doet. Schilderen van je buitenschrijnwerk neemt hierbij een belangrijke plaats in. Bij het schilderen van buitenhoutwerk is een goede voorbereiding half gewonnen. Dat is zeker ook het beval bij het onderhoud en het schilderen van raamkozijnen. Voor je écht start met dit schilderwerken, moet je ongetwijfeld met enkele raadgevingen rekening houden. Inderdaad, om je raamkozijnen er weer als nieuw te laten uit zien, geef je ze eerst een grondig schoonmaakneurt.
Grondige schoonmaakbeurt
Zijn je raamkozijnen aan een grondige onderhoudsbeurt toe, doe het dan volgens de regels van de kunst. Op die manier geven ze je woning extra uitstraling. Een efficiënte schoonmaakbeurt verlengd tevens de levensduur van je raamkozijnen. Maak voor het schilderen je raamkozijnen grondig schoon met water en een niet agressief schoonmaakmiddel. Het schoonmaken van je raamkozijnen doe je uiteraard voor je ze grondig glad schuurt en in de verf zet. Zo voorkom je dat hardnekkig vuil en onzuiverheden in het hout worden geschuurd.
Raamkozijnen glad schuren
Na deze grondige schoonmaakbeurt, is het moment daar om je houten raamkozijnen goed zuiver en glad te schuren. Op die manier bekom je een maximum verfresultaat. Voor hout in goede staat volstaat een lichte opschuurbeurt. Oude en losse verfschilfers op het hout van je raamkozijnen geef je een extra schuurbeurt. Schuur zo lang tot wanneer je een vaste en zuivere houtlaag bekomt.
Grondig ontvetten voor maximum schilderresultaat
Wil je van je raamkozijnen opnieuw de absolute blikvanger van je woning maken, dan moet je houten raamkozijnen zéker grondig ontvetten voor je start met het schilderwerk. Doe dit grondig, want uiteindelijk hebben raamkozijnen een belangrijk aandeel in het uitzicht van je woning. Na het schuren, ontvet je de raamkozijnen met aan lauw (zéker geen heet) sopje met een flinke scheut amoniak. De ontvettende capaciteiten van amoniak zijn algemeen bekend, en het effect ervan is duidelijk merkbaar op je houten raamkozijnen. Het gebruik van amoniak voor het ontvetten van je houten raamkozijnen zorgt er straks voor dat de verf veel beter op het hout van je blijft zitten.
Vergeet bij eerste verfbeurt je grondlaag niet
Kregen je raamkozijnen reeds eerder een verflaag, dan hebben ze nu wellicht voldoende aan één nieuwe verflaag. Gaat het echter om kale raamkozijnen die nu voor de eerste keer een verflaag krijgen, dan zijn er ongetwijfeld minstens drie verflagen nodig voor een mooi egaal schilderresultaat. Bij nieuwe en blote raamkozijnen is het aanbrengen van een aangepaste primer of grondlaag een noodzaak. Nadien breng je een gemengde laag van grond- en lakwerf aan. Om het geheel af te maken, breng je nog een derde en laag aan in uitsluitend lakverf.
Respecteer steeds de houtstructuur
Bij het schilderen van je houten raamkozijnen respecteer je zoveel mogelijk de structuur van het hout. Voor het mooiste schilderresultaat, schilder je steeds in de richting van de houtnerven. Verf uitstrijken doe je trouwens op identieke manier. Deze aanpak geeft je niet alleen het gladste, maar zéker ook het mooiste schilderresultaat dat door iedereen zal mogen gezien worden.