Woontrend in vloeren: de Gietvloer

Inleiding

Kiezen voor een nieuwe vloer is tegenwoordig niet makkelijk, er is namelijk erg veel keuze. Vroeger werd bijna alleen gekozen voor tapijt, maar tegenwoordig kiest men liever voor een harde vloer. De keuze in harde vloeren is groot. Een jaar of 15 geleden was hout de meest gekozen vloer, maar deze werd al gauw opgevolgd door laminaat omdat dit een stuk makkelijker in onderhoud is. Momenteel is de gietvloer in opmars. Iedereen die op zoek is naar een nieuwe vloer heeft er al wel eens over gehoord.

Wat is een gietvloer

De gietvloer komt oorspronkelijk uit de industrie. Door zijn strakke uitstraling en door nieuwe technieken is de gietvloer nu een geliefde vloer in woningen. Deze vloer wordt zoals de naam al doet vermoeden niet gelegd maar gegoten. Een gietvloer is een kunststof vloersysteem dat vloeibaar wordt gegoten en laag voor laag wordt opgebouwd. Ook is deze vloer ideaal in combinatie met vloerverwarming.

Welke soort gietvloeren kies je

Woonbeton

Dit is een gietvloer op basis van cement. Deze gietvloer ziet er zeer natuurlijk uit, heeft een echt industrieel uiterlijk, maar is toch niet zo geschikt voor een woning. Vloeren op basis van cement kunnen namelijk geen werking van de ondervloer opvangen en zijn daardoor scheurgevoelig. Ook zijn de vloeren niet helemaal poriëndicht waardoor ze vlekgevoelig zijn.

Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer is een hele harde kunststofvloer. Dit is een vloer die niet is aan te raden in een woning, ook al is het een kunststof vloer. Deze vloer is scheurgevoelig en de kleur vergeeld snel. Deze vloer heeft een hoogglans uiterlijk.

Polyurethaan gietvloer (PU vloer)

De polyurethaan gietvloer, of PU vloer is een kunststof gietvloer die erg geschikt is voor woongebruik. De vloer is poriëndicht en werkt scheuroverbruggend op de onderlaag. Deze vloer is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. Let bij het kiezen van de gietvloer goed op de UV-bestendigheid van de materialen. Bij een alifatische PU gietvloer blijft de kleur mooi en stabiel, terwijl dat bij de aromatische PU vloeren niet altijd het geval is.

Onderhoud

Een gietvloer is heel makkelijk in onderhoud. Normaal stofzuigen en dweilen. Maar alles is natuurlijk aan slijtage onderhevig en heb je na enkele jaren slijtplekken op de vloer dan kun je zelfs een nieuwe toplaag laten aanbrengen.

Enkele Tips om je vloer zo lang mogelijk mooi te houden:

  • Voorzie je meubelen van viltjes
  • Schuif niet met zware voorwerpen over de vloer
  • Zorg voor een goede deurmat en voorkom zand op de vloer, dit werkt als schuurpapier
  • Gemorst met bv koffie, thee, wijn of vruchtensap. Verwijder dit zo snel mogelijk om vlekken te voorkomen
  • Reinig je vloer regelmatig

Wat kost een Gietvloer

De prijzen van gietvloeren verschillen heel erg. Dit heeft te maken met de laagdikte, de materiaalkeuze en slijtvastheid van bv de topcoating en het aantal vierkante meters. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 75,= en € 120,= per vierkante meter. Het is dus zeker aan te raden verschillende offertes bij diverse leveranciers aan te vragen.

Tenslotte

Een goed gegoten gietvloer is een prachtige vloer die lang meegaat maar zeker niet goedkoop is. Ga kijken in verschillende showrooms en laat je goed voorlichten. Juist omdat deze vloer in opmars is neemt het aantal leveranciers ook in aan tal toe. Let daarbij goed op de garantie die gegeven wordt en of men is aangesloten bij een branchevereniging.

zie ook De voordelen van Vloerverwarming



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden