Hoe installeer ik zelf mijn parketvloer

Inleiding

Op welke manier leg ik mijn parketvloer, en is dit een klus die ik gemakkelijk zélf tot een goed einde kan brengen? Welke verschillende legpatronen zijn vandaag het meest in trek en welke voorschriften moet ik in acht nemen bij de realisatie ervan?

Van eenvoudig tot eksklusief

We kunnen onze toekomstige parketvloer inderdaad volgens verschillende legpatronen installeren, gaande van eenvoudig en dus budgetvriendelijk, tot eksklusief en dan is de prijs die we voor dit laatste moeten neertellen uiteraard ook navenant. Kiest men echter voor een budgetvriendelijk prijskaartje, dan is het hout met standaardmotief een ideale oplossing

Wil men met zijn nieuwe parketvloer een blikvanger realiseren, dan kiest men voor een niet alledaags en dus meer eksklusief maar ook heelwat duurder legpatroon voor ons parket. Daar tussenin bevinden zich heelwat mogelijkheden, keuze te over dus, zowel voor de kwaliteit en de tekening van ons hout als voor de installatiemogelijkheden van onze parketvloer.

Visgraat, Engels verband, driestrook en breedstrook zijn inderdaad maar enkele manieren om onze parket-of plankenvloer te leggen.

 Houtstructuur benadrukken

    Een voordelige manier voor de realisatie van onze parketvloer, is ongetwijfeld hout met het standaard motief. Tot voor kort legde men het parket vooral in stroken naast elkaar. Nu zijn er vele verschillende mogelijkheden op de markt, maar dit standaardmotief kent nu nog altijd vele liefhebbers. Dergelijke houtstroken benadrukken de structuur van het hout en de aandacht wordt niet afgeleid door het legpatroon van ons parket.

Ware kunst

Afhankelijk van zijn interieur en van zijn wensen op het vlak van zijn binnenhuisinrichting, kan het uiteraard ook erg mooi zijn om juist deze houtstructuur met het legpatroon extra te benadrukken. Deze methode dateert uit de achttiende eeuw en vond in Frankrijk heelwat aanhangers. De verschillende legpatronen werden toen zelfs verheven tot een ware kunstvorm, hoofdzakelijk uitgevoerd in onvervalste barokstijl. De vloeren in de vele kastelen van Versailles zijn hier een sprekend voorbeeld van.

Visgraatmotief voor klassieke interieurs

Het traditionele visgraatmotief werd vroeger haast uitsluitend gebruikt in de vele herenhuizen van toen. Vandaag is dit visgraatmotief nog steeds bijzonder populair in klassieke interieurs. Het kan  zowel enkel, dubbel als driedubbel aangelegd worden. Men kan hier echter ook verschillende houtpatronen en houtsoorten met elkaar combineren.

Stermotief biedt vele mogelijkheden

Ook klassiek, maar nog altijd uniek en veel gebruikt zijn ongetwijfeld parketvloer gelegd in stermotief.Dit kan zelfs volgens zijn eigen ontwerp en in  zelf gekozen kleuren en combinaties evenals in zelf gekozen houtsoorten. Voor dit esthetisch bijzonder aantrekklijk stermotief, komen immers vele houtsoorden in aanmerking.

Mozaïek, moderne variant

Sommige van deze legpatronen ontwikkelden zich doorheen de jaren tot een gloednieuwe en moderne variant. De parketvloer in mozaïekvorm is hier een passend voorbeeld van. Deze mozaïekvorm  is opgebouwd uit verschillende en afzonderlijke massieve houten deeltjes, die worden verwerkt als matjes met acht haaks op elkaar staande blokjes, in het vakjargon ook friezen genoemd. Vroeger werd deze mozaïek parketvloer in strakke blokken gelegd. De jongste jaren worden ook hier verschillende nieuwe patronen gebruikt. De mini-visgraat en de hoogkantmozaïek zijn hier de meest gebruikte voorbeelden van.

Kopse hout

Sinds enkele jaren is nu ook weer het vroeger veel gebruikte kopse hout  aan een flinke opmars begonnen. Kopse houten vloeren zijn ongetwijfeld de sterkste en meest slijtvaste parketvloeren die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Dit hout heeft een veel hogere weerstand tegen druk dan in  lengte gezaagde parketplanken. Kops hout is bovendien sterk geluidsisolerend.

Futuristisch bloemmotief

Wie een in het oog springend en dus eksklusieve parketvloer wil, kiest ongetwijfeld voor futuristische bloemmotieven, gelegd volgens een wiskundig patroon. Dit speciaal en pas ontworpen nieuwe parket ,is gebaseerd op een compositie van vloeiende bewegingen en rotaties en mét een perceptie van diepte. Elk patroon en detail heeft op die manier zijn eigen charme, uitgevoerd in eksklusief teak- of wengéhout of in duurzame eik. Er is keuze uit kubusvormen, en kristalachtige bloemvormen. De verschillende vloerdelen passen als een puzzel in elkaar, afgestemd op de afmetingen en proporties van de ruimte waar dit parket gelegd wordt.

Deze eksklusieve parketvloer wordt sinds kort op de markt gebracht door het Duitse parketbedrijf Penrose Wooden Flooring. Het bedrijf dankt zijn naam  aan Sir Roger Penrose, een befaamd Britse wis-en natuurkundige die bekendheid verwierf met zijn Penrose-driehoek, een optische illusie die vaak werd toegepast door graficus Escher. Deze ontwierp ook de penrose-betegeling, een niet periodieke betegeling met spiegel-en rotatie-symmetrie.

Richard Sand, de oprichter van dit vloerenbedrijf, is gefascineerd door deze organische rotatie-symmetrie en besloot er onlangs dus houten parketvloeren mee te ontwerpen. Deze vloeren worden ontwikkeld met behulp van lasertechnologie. Het gekozen materiaal is zelfs geschikt voor gebruik in jzowel achten als hotelfoyers. 

Conclusie

Het leggen van een parketvloer is beslist géén eenvoudige klus die wellicht wel door handige Harry's kan uitgevoerd worden. Wil men echter voor geen te zware ontgoochelingen worden geplaatst, dan gaat men hiervoor ongetwijfeld het best te rade bij een vakman.

Link

Lees over dit onderwerp ook: Hoe onderhoud je een parketvloer?