Parket, de traditionele vloer
Inleiding
Vloeren kunnen we verdelen in harde en zachte vloeren. Onder de zachte vloeren vallen de vloerbedekkingen zoals tapijt, tapijttegels, kokos, sisal en wol. Onder de harde vloeren vallen onder meer kurk, laminaat, parket en siergrind.
De laatste decennia is op het gebied van vloeren een tendens zichtbaar dat de zachte vloeren het moeten afleggen tegen de harde vloeren. Een reden hiervoor is het fenomeen huisstofmijtallergie, de huisstofmijt nestelt zich onder andere in zachte vloerbedekkingen en veroorzaakt bij veel mensen (10% van de Westerse bevolking) allergische reacties.
Inhakend op deze tendens wordt hieronder de parketvloer besproken.
Parketvloer
Parket is de naam voor vele soorten hardhouten vloeren, die massief zijn of uit diverse lagen zijn opgebouwd en vast worden gelegd.
Eigenschappen
Bij parket onderscheiden we massief parket (traditioneel) en lamel parket (kant en klaar). Lamel parket is opgebouwd uit diverse lagen en is kant en klaar zodat het niet meer hoeft te worden afgelakt. Traditioneel parket bestaat uit massieve vloerdelen met een dikte van 6 mm tot 10 mm (tapis) Deze soort wordt in een bepaald patroon gelegd en vervolgens geschuurd en afgewerkt. Bij traditioneel parket maken we een onderscheid tussen verschillende soorten: massief strokenparket, mozaïek parket, massief plankenparket (vloerdelen). Het voordeel van massieve vloerdelen is dat het praktisch onverslijtbaar is en langdurig meegaat indien de vloer vakkundig en netjes is gelegd en afgewerkt. Ook heeft deze parketsoort een groot isolerend vermogen. Er zijn verschillende manieren om de planken vloer te monteren: zwevend, verlijmd, gespijkerd etc. Parket kan ook op diverse manieren behandeld worden met een lak,een olie, impregneer en zelfs was.
Een belangrijk punt bij de keuze van een parketvloer zal de houtsoort en de kleur zijn. Er zijn ongeveer 40 soorten hout die gebruikt worden voor parketvloeren.
Parketvloeren zijn zeer eenvoudig in onderhoud, regelmatig stofzuigen en dweilen is ruim voldoende. Gebruik wel de juiste vloeronderhoud producten want per fabrikant kunnen hieraan verschillende eisen worden gesteld. Vaak is het dweilen met een neutrale reiniger voldoende om de parketvloer mooi schoon te houden. Ook zijn er diverse reparatie setjes te verkrijgen voor als er een beschadiging of een kras is opgetreden.
Doordat hout snel de kamertemperatuur aanneemt is een parketvloer beslist niet koud maar voelt een parketvloer in de regel lekker warm aan.
Een parketvloer,ook wel tapisvloer, genoemd bestaat uit een houtlaag van minimaal 6 mm dikte tot maximaal 10 mm dikte. De stroken variëren in breedtes van 7 tot maximaal 18 cm breed.( in uitzonderlijke gevallen ook breder) . Deze houten delen worden stuk voor stuk verlijmd op een tussenvloer van spaanplaat, multiplex of een mozaiek ondervloer. Deze ondervloer wordt dan weer verlijmd en vernageld op de bestaande ondervloer in de woning. Dit kan zowel een houten ondervloer een zandcement, anhydriet vloer of een bestaande plavuizenvloer zijn . Deze manier van leggen gebeurt altijd door de parketlegger. De mogelijkheden qua houtsoorten, breedtes, patronen en dergelijke zijn enorm bij de parketvloeren. Doordat de vloer compleet verbonden is met de bestaande ondervloer in de kamer is er nauwelijks geluid hoorbaar in de ruimte . Tevens is de werking van het hout minimaal als de luchtvochtigheid in de woning op peil is. Uiteindelijk wordt de vloer dan geschuurd , gestopt en krijgt hij zijn afwerking met een olie.
TIP Indien men de plekken waar het vocht makkelijk binnen kan komen, zoals bij deuren regelmatig opnieuw van een laklaag voorziet, hoeft men in principe een parketvloer niet te laten opschuren en opnieuw van een laklaag te voorzien. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook de situatie dat men enkele dagen van de ruimtes geen gebruik kan maken en alle meubels moet verhuizen.
Samenvatting
Pluspunten
- geluid isolerend,
- warmte isolerend,
- slijtvast,
- eenvoudig onderhoud.
Minpunten
- kan niet zelf gelegd worden,
- in principe de duurste vloer.
Lees de hele serie
Vergelijking van harde vloeren