Welke ondervloer heb ik voor mijn laminaat nodig

Inleiding

Een ondervloer ligt onder het laminaat en heeft een belangrijke functie. De ondervloer bepaalt niet alleen het gebruikersgenot maar het helpt ook om de levensduur van de vloer te verlengen. Bij het uitkiezen van de ondervloer zijn er 5 kritische punten om op te letten.

Kritische punten

Geluidsisolatie

Er bestaan twee soorten geluidsisolatie. Dat is de interne en externe isolatie. De externe isolatie zorgt ervoor dat het geluid wat naar beneden gaat gereduceerd wordt. Dit is van belang wanneer het laminaat op een etage gelegd wordt. Wanneer hier geen juiste ondervloer onder ligt kan iedere voetstap beneden gehoord worden. 

De interne geluidsisolatie zorgt ervoor dat het laminaat minder 'hol' klinkt als je er over heen loopt. Dit geluid kan vooral heel vervelend zijn als er met hakken over heen gelopen wordt. 

Warmte isolatie 

De afgelopen jaren is het een trend om je huis zo zuinig mogelijk te maken. Via de vloer kan er namelijk ook veel warmte verloren gaan. Bij het gebruik van vloerverwarming is het juist belangrijk dat de warmte goed wordt doorgelaten. Hier bestaat dan ook speciaal laminaat voor.

Vocht 

Laminaat is een houtproduct. En een van de eigenschappen die hout heeft is dat het krom trekt als het vochtig wordt. Dit is bij laminaat niet anders en het is natuurlijk zonde als na een half jaar de vloer bol gaat staan. Vooral bij nieuwbouwhuizen wil er nog wel eens vocht in de betonnen vloer en muren zitten. Het duurt vaak enkele jaren voordat alle vocht het huis uit is. Sommige ondervloeren hebben gelijk een vochtwerende werking. Bij andere kan er een vochtscherm tussen geplaatst worden. Dit is een transparante folie die tussen de ondergrond en de ondervloer komt. 

Oneffenheden in de ondergrond 

Een ondergrond is nooit helemaal vlak. Vooral bij houten ondergronden kan er veel oneffenheid in zitten. Een ondervloer kan ongeveer 1 tot 6 millimeter egaliseren. Wanneer het laminaat op bepaalde punten geen ondersteuning heeft kan het gaan kraken. 

Uitvoering van de ondergrond 

Een ondergrond is in 99,9% van de gevallen van hout of beton. Beidde hebben ze hun voor en nadelen. Beton heeft als eigenschap dat het vocht vast kan houden. Daarom is het van belang om het laminaat tegen dit vocht te beschermen.

Een ondervloer die op hout komt te liggen moet een hoog egaliserend vermogen hebben. Hiervoor kunnen het best de (meestal) groene, bruine of blauwe platen gebruikt worden. 

Meest voorkomende soorten

Groene/bruine platen

Deze platen hebben een hoog egaliserend vermogen en een goede geluidsreductie. Ze kunnen wel slechter tegen vocht. De ondervloer is alleen geschikt voor droge ruimten en kan op elk type ondergrond. Wel is het bij beton van belang om er een vochtscherm tussen te doen. 

Blauwe platen

Deze platen hebben een zeer goede geluidsreductie en is daarmee zeer geschikt voor etages. Daarnaast isoleert deze de warmte ook goed. Dit type ondervloer is geschikt voor elke ondergrond.

Zilverkleurige rollen

Deze rollen functioneren gelijk als vochtscherm. Daartegen hebben ze wel een slechte egaliserende werking. Dit zorgt er voor dat deze ondervloer alleen geschikt is voor een betonnen ondervloer.

Goudkleurige rollen

Op een betonnen ondergrond is dit de beste ondervloer. Hij scoort zeer goed op geluidsreductie, vochtwering en warmteisolatie. Dit maakt hem wel de duurste ondervloer van deze 4 soorten. Deze ondervloer werkt tevens als vochtscherm en is alleen maar geschikt op een betonnen ondergrond. 

Tips

  • Neem bij het kopen van het laminaat een ondervloer met een vergelijkbare prijs/kwaliteit verhouding.
  • Vraag naar de garantievoorwaarden van het laminaat. Veel fabrikanten stellen een ondervloer en vochtscherm verplicht om aanspraak te kunnen maken op eventuele garantie.
  • Wanneer u niet 100% zeker bent van uw keuze vraag dan een winkelwerknemer om hulp. Zij kunnen u vertellen welke ondervloeren geschikt zijn.
  • De hier genoemde producten zijn verkrijgbaar bij de reguliere bouw en woonmarkten.