Slakken bestrijden

Inleiding

Elke tuinierder heeft wel eens last van ongewenste bezoekers. Je plantjes worden opgegeten door ziektes, parasieten en andere beesten. Een van deze vreetzakjes zijn slakken. Hoewel gegeerd als delicatesse in sommige delen van de wereld, zijn wij meestal niet gesteld op hun bezoek. Te meer omdat ze een echte ravage kunnen aanrichten bij jonge zaailingen.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten slakken te vinden in je tuin. Over het algemeen kunnen de huisjesslakkenfamilie niet echt kwaad. De naaktslakken daarentegen kunnen uitgroeien tot een echte plaag. Weet je niet goed waarom je pas gezaaide plantjes er niet goed doorkomen, maar je merkt wel van dat wit spul op de grond? Lees verder want je zit met slakken. De tips hieronder vermeld zijn specifiek bedoeld tegen naaktslakken, en proberen andere diersoorten te ontzien.

 Wat niet werkt:

Eierschalen: Eierschalen strooien rondom je moestuin helpt ook voor geen meter. Slakken kunnen zelfs over scheermesjes kruipen, en kijken dus niet op van van eierschalen.

Koffie drab: Slakken trekken zich hier simpelweg niet van aan, tenzij je dagelijks! nieuwe drab gooit.

 Wat wel werkt:

Vergeet die huis-tuin-keuken middeltjes die je 'van horen zeggen' hebt. Hieronder een aantal tips die wel werken.

Droogte barrière maken

Slakken bewegen zich voort over hun slijmlaag. Ze komen dan ook liefst buiten als het ’s morgens vochtig is. Wanneer we slakken willen tegenhouden, moeten we dit voordeel wegnemen. Je bakent je moestuin af met een materiaal dat gemakkelijk vocht absorbeert, en slakken meiden je als de pest.

Houtschilfers. Een elegante oplossing zijn houtschilfers. Niet omdat deze schilfers te scherp, maar te droog zijn voor slakken om over te kruipen, ze moeten er te veel slijm voor produceren. Na een regendag kunnen je houtschilfers doorweekt zijn, en in de zon drogen ze niet zo snel op.

Kattenbakkorrels. Een beetje een ontsierende oplossing, maar wel effectief. Slakken geraken hier niet over aangezien deze korrels gemaakt zijn om te absorberen. Ze drogen sneller dan de houtschilfers, maar enkel als ze op een stenen ondergrond liggen.

Zout. Voor velen een gruwelijke oplossing, maar dit is helemaal niet zo. Slakker meiden het zout en gaan er niet van dood omdat ze er niet mee in aanraking komen. Het zout spoelt weg na een regenbui, maar tast de omgeving nauwelijks aan. Ook hier is een harde ondergrond nodig.

Slakken vangen

Een oeroude methode, maar ze werkt. Je kan slakken actief gaan jagen. Wanneer het dauwt komen de slakken naar buiten, en met de blote hand kan je ze zo oprapen. 10 minuten in de diepvries, en dan de compostbak in.

Je kan ze ook passief jagen. Leg een rot stuk hout in de schaduw. De slakken zullen hieronder schuilen waarna ze voor jou een gemakkelijke prooi zijn.

Je kan ook de natuurlijke bondgenoten inzetten. Maak je tuin aangenaam voor vogels die aan de slakken een lekkernij hebben. In de tuinwinkel zijn ook kleine aaltjes te koop die parasiteren op de slakken. Dit middel werkt effectief, maar is vrij duur.

Je kan slakkenvallen kopen in je tuinwinkel. De vallen zijn te verkrijgen als alle soorten tuindecoraties. Je vult de val met wat zoet bier, zet het vooral goed in de schaduw. Slakken die op deze geur afkomen kruipen in je val, maar er niet weer uit.

 Niet aan te raden:

Chemische bestrijding.

Er zijn allerlei slakkenkorrels te koop, maar het gif komt hoe dan ook bij de verkeerde dieren terecht. Egeltjes eten van deze korrels, en vogels krijgen het gif ook binnen als ze een vergiftigde slak opeten. Deze methode is welliswaar zeer effectief, maar niet selectief.