Hulpmiddelen bij de schoonmaak
Inleiding
Bij het schoonmaken zal je een reinigingsmiddel moeten gebruiken. Maar je komt pas tot een goed resultaat als je hierbij gebruik maakt van hulpmiddelen. Zonder deze hulpmiddelen kom je niet tot een goed resultaat. Deze middelen kunnen variëren van een emmer met spons tot een shamponeermachine.
Schoonmaakhulpmiddelen
Schoonmaakhulpmiddelen zijn te verdelen in:
- niet-machinale hulpmiddelen voor droog onderhoud, zoals bezem, zwabber, stofwisser
- niet-machinale hulpmiddelen voor nat onderhoud, zoals dweil, mop, rolemmer, vloerwisser, schrobber, spons, zeem, ruitenwisser
- machinale hulpmiddelen zoals stofzuiger, boen-schrobmachine, schrob-zuigmachine, shamponeermachine.
Niet-machinale hulpmiddelen voor droog onderhoud
Onder deze hulpmiddelen vallen onder andere veger en bezem. Ze worden meestal al gebruikt als er tussendoor iets aangeveegd dient te worde. Je gebruikt ze om het ergste vuil snel te verwijderen. Een straatveger wordt gebruikt voor buitenwerkzaamheden, de vloerveger voor binnenwerk. Hiervoor kun je ook de zwabber gebruiken. Het voordeel hiervan is dat hij minder stuift en meer losliggend stof en vuil opneemt.
Niet-machinale hulpmiddelen voor nat onderhoud
Oppervlakken kun je op een droge manier schoonmaken. Hierbij is de reinigende werking niet erg groot. Het grove vuil wordt verwijderd. Bij het schoonmaken op de natte manier is de reinigende werking veel groter. Je maakt ook gebruik van meer hulpmiddelen, zoals de rolemmer bijvoorbeeld. Deze bestaat in een enkele of in een dubbele uitvoering. Hij is voorzien van een schoon- en vuilwateremmer, een mop (met steel), en een losse wringer of pers. Door het gebruik van de mop, vloerwisser en dweil kun je grote oppervlakken snel schoon en droog maken.
Machinale hulpmiddelen
Magazijnen met grote vloeroppervlakken maken gebruik van speciaal ontworpen apparaten voor hun grote schoonmaakwerkzaamheden.
Denk hierbij aan een zware stofzuiger, een waterzuiger, een boen-schrobmachine, een schrob-zuigmachine of een shamponeerachine.
Het voordeel van deze machines is dat je het vuil niet verplaats, zoals bij het bezemen, maar echt verwijdert. Vaak zijn deze machines geschikt om te gebruiken bij allerlei vloerbedekkingen. Een ander voordeel is de kracht waarmee de vloer wordt gereinigd. Deze is vele male groter dan bij het handmatig schoonmaken. Schrobmachines kunnen afhankelijk van hun schoon-/vuilwatertanks oppervlakken reinigen van 300 m tot 1000 men meer.
Voordat je gaat beginnen moet je een aantal beslissingen nemen om te komen tot een goed resultaat. Je moet beslissen over:
- de keuze van schoonmaakmiddelen
- de keuze van hulpmiddelen
- de wijze van werken.
Symbolen
Veel reinigingsmiddelen zijn te gebruiken zonder dat je speciale voorzorgsmaatregelen hoeft te nemen. Bij het gebruik van sterke middelen om hardnekkig vuil te verwijderen, moet je dat echter wel. Lees vooral de veiligheidsvoorschriften die op het etiket vermeld staan. Meestal wordt de tekst ondersteund met symbolen die duiden op de werking van het product, zoals:
- explosief
- licht ontvlambaar
- giftig
- schadelijk
- gevaarlijk voor het milieu
- oxiderend
- corrosief
- irriterend
- symbool voor niet mengen.
Als je deze producten gebruikt, zorg er dan voor dat je goed beschermd bent. Draag handschoenen en bedekkende kleding. Mocht je toch in aanraking komen met een agressief reinigingsmiddel, probeer het dan zo veel mogelijk te verdunnen. Spoel zo snel mogelijk met zo veel mogelijk water, net zoals je bij een brandwond doet.