Glascorrosie: vieze glazen door de vaatwasser

Vieze glazen uit de vaatwasser

Niet alle glaswerk overleeft de vaatwasser. Na een tiental wasbeurten begint de slijtageslag. De minder frisse tot zelfs vuile look is het gevolg van wat men noemt glascorrosie. In eenvoudig nederlands: de glazen zijn verweerd. Nederland heeft het over een vaatwasser, Belgie houdt het bij vaatwasmachine of gewoon afwasmachine.
 

Vieze glas na de was!?

U kent het wel: krassen, witte aanslag, strepen, doffe glazen. Niet na enkele wasbeurten maar wel op de langere termijn. Vooral in horecazaken moet men attent zijn op dit minder fraaie verschijnsel. Klanten zijn er niet blij mee!

!

 Uw glas met de juiste was!

Fabrikanten van vaatwassers hebben volgende adviezen:

1) gebruik zo veel mogelijk het speciale ‘glasprogramma’ voor uw glaswerk. Allemaal goed en wel maar in een modaal huishouden wordt in één machine niet alleen maar glaswerk geplaatst om de machine vol te krijgen. De afwas is meestal ‘gemengd’: glazen, borden, bestek enz…

2) gebruik juist voldoende vaatwasmiddel: niet te veel maar ook niet te weinig. Nog een onbruikbaar advies? We worden toch overstelpt met reclame voor vaatwasblokjes? Dan toch maar terugschakelen of vloeibaar afwasmiddel?

3) gebruik glansspoelmiddel. Zit dat ook in die ‘afwasblokjes? Of gebruik citroenzuurpoeder als spoelmiddel.

4) Drastische aanpak: verzamel al je aangeslagen glazen in de vaatwasmachine en gooi een tweetal tabletten kunstgebitreiniger in de bestekbak. Laat het glaswasprogramma lopen.

5) Haal glazen onmiddellijk uit de machine als het programma is geëindigd. Nog beter is om dan meteen de glazen handmatig nog eens 'na' te drogen, liefst met een pluisvrije keukenhanddoek.

Oorzaken van de teloorgang?

In de vaatwasser wordt glas ondergedompeld in heet water en alkalisch vaatwasmiddel. Die combinatie heeft als gevolg dat de brekingsindex en het oppervlak van uw glaswerk verandert. Deze minder fraaie toestand is niet terug te draaien en niet te vermijden. Wel moeten worden opgemerkt dat de kwaliteit van uw glaswerk hierbij ook een belangrijke rol speelt! Meer bepaald: hoeveel lood er in zit. Een voorbeeld: kristallen glazen bevatten veel lood (bijna een kwart). Lood maakt het glas zachter en dus kwetsbaarder. Gevolg: zet uw mooi kristalglas beter niet in de vaatwasser.

Natuurlijk speelt de samenstelling van het water ook een belangrijke rol. Is uw water te zacht dan is dat niet goed. De witte aanslag is dan weer te wijten aan te hard water. Door een glansspoelmiddel toe te voegen, is hier nog wel iets aan te doen.

Nog een tip bij kalkaanslag: gebruik regenereerzout.

Conclusie

Wie wast er nog graag af? Niemand! Helaas: glaswerk kun je, ook in deze moderne tijden, toch beter ouderwets met de hand afwassen. Zeker je dure glaswerk gekregen als huwelijkscadeau!

Een andere oplossing: koop goedkope glazen en vervang ze om de paar jaar!