Zo doe je dat: mierenbestrijden

Inleiding

Een mierenplaag is overkomelijk. Iedereen heeft wel eens mieren in huis. Maar wat doe je ertegen? Direct naar de winkel om mierenlok doosjes te kopen? Zijn er alternatieven en hoe moet het als de doosjes uitverkocht zijn? Genoeg manieren om de mieren ook dan weg te houden!

Wat is een mier?

De meest voorkomende mier die in huis een ware mierenplaag kan veroorzaken is de gewone 6-potige bruin/zwarte ‘huis, tuin en jawel: keukenmier. Deze mier leeft, zoals alle mieren, onveranderlijk in een grote groep van zijn soort wat we een kolonie of een volk noemen. Mieren zijn zeer ijverige beestjes. Ze kunnen zowat 50 keer hun eigen gewicht tillen. Ze bouwen zo samen als volk enorme gangenstelsels en soms hoge bergen, afhankelijk van het soort mier. We kennen over de hele wereld zo’n 6000-12000 verschillende mierensoorten, waarvan in Nederland zo’n 50 verschillende. Bekende mieren zijn de Grasmier, Gewone Reuzenmier, Zwarte Reuzenmier en de Behaarde Rode Bosmier. Sommige mieren, zoals deze laatste kunnen flink bijten. Anderen zoals de grasmier zijn onschuldig. Mieren zijn bij voorkeur schone dieren. Ze ruimen veel natuurlijk afval op, net als paddenstoelen. Verder zijn mieren dol op zoetigheid, net zoals vele andere insecten.

Overlast

Mieren komen voornamelijk af op zoetigheid en rommel. Gauw genoeg hebben ze gaatjes ontdekt waardoor ze bij het lege glas komen waar toch nog een restje limonade inzit of in de schuur bij een oude bierfles of een rottend dier. Overal krioelen binnen de kortste keren duizenden mieren. Wat kunnen we ertegen doen?

Preventie

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Neem daarom de volgende tips in acht:

  1. Ruim alle gebruikte rommel goed op. Voornamelijk limonadeglazen goed uitspoelen, oude jampotten ook.
  2. Laat verder geen afval liggen, gooi afval direct weg in de prullenbak of liever: de kliko.
  3. Breng een koperen strip aan op de drempel van de buitendeur. Mieren komen daar niet naar binnen. Dit kan ook door een rijtje stuivers.
  4. Zorg voor goed sluitende vuilnisbakken.
  5. Oude rotte stukken hout uit de tuin verwijderen!

Behandeling

Wanneer de mieren zich toch een weg weten te banen het huis in, en dat zit erin, kunt u de volgende behandelingen geven:

  1. Plaats mierenlok doosjes op de plaatsen waar de mieren het huis in komen. Het gif uit de doosjes nemen ze mee naar het nest waar ze dan dood gaan.
  2. Gebruik bewust schoonmaakmiddelen. Zo helpt WC-eend om mieren weg te houden.
  3. Mieren hebben een hekel aan tuinkruiden als bieslook, knoflook en kruidnagels. Plant deze planten op de plekken waar mieren voorkomen, of pers sap uit deze vruchten en strooi dit rond.
  4. Ook afwasmiddel met citroengeur is een ramp voor mieren. Spuit dit op de plek waar de mieren voorkomen. Ze nemen geheid de benen. Gooi ook het gebruikte afwaswater over de plaats waar mieren voorkomen.
  5. Koffiedik wil ook mieren verjagen. Strooi koffiedik uit het filter op het pad, laat het één a twee dagen liggen en de mieren zijn verdwenen.
  6. Ook bindmiddel zoals Maïzena of anderen kunnen mieren het leven kosten. Leg het bij de ingang van een nest en het zal zijn werk doen.
  7. Kokend water over de nesten gieten, eventueel aangelengd met zout.

Conclusie

Zo zien we weer: genoeg manieren om van deze last te worden verlost. En we komen eigenlijk weer bij hetzelfde uit als alle andere insecten etc.: Citroengeur. Het is een ramp voor ze. Verder is het milieubewust. Ook andere milieubewuste dingen eerst proberen voordat u overgaat op afwasmiddel en mierenlok doosjes.

Dus: mieren weg? Citroen, koffiedik, Maïzena en kokend zout water.