Ontwerp uw eigen keuken
Een goed keukenontwerp zorgt voor lang werkplezier en een meerwaarde aan uw woning.
Eerst wat meer over de huidige keukengewoonten van dit moment.
Steeds meer mensen vinden het leuk om in de weekenden, met name in de wintermaanden als vrijetijdsbesteding in de keuken te werken. Niet voor de afwas, een boterham te smeren of de maaltijden van de hond te bereiden. Maar juist om urenlang ingrediënten te voelen, ruiken en proeven en deze te mengen volgens recept of naar eigen inzicht. Het laten verassen door een gerecht en erachter komen dat iedereen een recept kan volgen dus kan koken is een leuke ervaring, en eenmaal geproefd aan deze ervaring wordt het makkelijker om vaker groots uit te pakken. Vervolgens slaat je enthousiasme over naar anderen en zo creëer je de leukste keukenervaringen. Door de weeks houden we het vaak simpeler, dan weer eenpansmaaltijden, dan weer gemak uit de voorverpakte zak en dan weer ouderwets drie pannetjes op het vuur zoals moeders dat vroeger deden. De oven wordt ook nog eens gebruikt, pasta is makkelijk gemaakt en die laatste werkdag eten we een broodje omdat iedereen op een ander tijdstip thuiskomt of weggaat.
Een mooie keuken wordt soms een doorn in het oog.
Een mooie keuken staat leuk in een showroom of op de foto op funda. Maar zodra er iedere dag minimaal 1 uur in die keuken gewerkt moet worden, kan er al snel ongemak ontstaan wat het keukenplezier bederft. In die mooie keuken is dan niet gekeken naar de samenstelling van het huishouden en wat de belangrijkste activiteiten in die keuken zijn. Bent u met uw gezin van de eenpanshap en af en toe een uitgebreide ovenschotel voor de familie. Of staat u het liefst te hakken, mengen en taarten te bakken. Houdt u van meerpansmaaltijden, friteusebereidingen, gegrild vlees, koude schotels. Of bent u het allemaal? Hoeveel koude en warme maaltijden worden er per dag/week bereid, hoeveel uren is dat per dag/week? Het zijn allemaal vragen die met alle gemak voor u worden beantwoord door iedere keukenverkoper, maar u moet er vervolgens jaren in werken zonder logistieke belemmeringen en praktisch onuitvoerbare eigenaardigheden.
Bezint eer ge begint, denk na voordat het geld is uitgegeven aan die dure keuken.
Uw keuken is een investering die zichzelf terugbetaald in gemak en in meerwaarde in de woning. Een keuken moet daarom ook zeker 15 tot 30 jaar mee kunnen gaan zonder dat er niet meer in te werken is of dat de uitstraling gedateerd is. Wat gebeurt er in uw gezinssituatie de komende 15 jaar. Globaal gezien hebben we een viertal gebruikersgroepen met verschillende behoeften, alleenstaand/ gezin zonder kinderen, gezin met kleine kinderen, gezin met grote kinderen, senioren. Het is de bedoeling dat u met minimale aanpassingen over kan gaan van de ene naar de andere fase. En wanneer u het huis verkoopt de volgende koper met minimale aanpassingen de keuken aan zijn eigen behoeften kan aanpassen. Met minimale aanpassingen moet u denken aan; uitbreiding/inbreiding kookpitten, uitbreiding/inbreiding oven of magnetron capaciteit. Uitbreiding/inbreiding spoelbakken, uitbreiding/inbreiding koel/vries capaciteit, vervangen grepen/knoppen, vervangen werkblad. Er hoeven dus geen leidingen verlegd te worden of freeswerk verricht te worden.
Adviezen, voorbeelden, ideeën en ervaringen.
Hieronder een willekeurige opsomming van adviezen en voorbeelden die u werkelijk goed op weg helpen om een beeld te vormen van een praktische en prettige keuken die een investering meer dan waard is. En aangezien mensen hun eigen keuken altijd als net iets te klein ervaren, heb ik tussendoor ook wat tips verzamelt specifiek voor die kleine keuken.
- Ga altijd uit van de standaardbreedte van apparatuur of een veelvoud daarvan, dus iedere kast of lade is 60 cm of 120 cm breed. Wanneer u dan nog restruimte heeft kan dit opgevuld worden door een apothekers/trekkast.
- Gebruik draaiplateaus in de hoekkasten, hierin kunt u echt HEEL veel kwijt.
- Benut de hele keukenruimte maar let op met bovenkasten of hoge kasten die het buitenlicht ontnemen.
- Integreer alles in de keuken, dus ook het afvalsysteem (wordt vaak vergeten). Behoudens wanneer u door ruimtegebrek ervoor moet kiezen een vriezer in een andere ruimte te stallen.
- Door verruiming van de openingstijden van de supermarkten/winkels is het niet meer noodzakelijk om voor de hele week proviand in te slaan. Sla enkel proviand voor de komende 4 dagen op, dit bespaart u aanzienlijk veel ruimte, maar ook bedorven of ongebruikt voedsel.
- Lades zijn het toverwoord, veel efficiënter in te delen dan kasten en veel meer gebruiksgemak en overzicht.
- Maak onderscheid tussen neutrale kleuren en accentkleuren: Alle lichte natureltinten zijn prettig om de komende 30 jaar tegenaan te kijken. De donkere natureltinten (bruin, terra, bordeaux, antraciet, pasteltinten) zijn kleuren die minder tijdloos zijn maar in combinatie met de lichte natureltinten ook lang mee kunnen, zie het als een ondersteunende kleur waardoor de eerste naturelkleur beter tot zijn recht komt. Alle primaire en secundaire kleuren (rood, blauw, geel, groen, paars, oranje) gaan enkel lang mee als accent en zijn trendgevoelig. Dus maak een evenwichtige verdeling: 75% naturelkleur, 20% ondersteunende kleur, 5% accentkleur.
- Als u nog nooit met tekenprogramma’s heeft gewerkt, is een ruitjesblok veel makkelijker en sneller om uw plan globaal te tekenen alvorens u naar de keukenverkoper gaat.
- Schrik niet van prijzen, deel de prijs minimaal door 15 jaar. Bijvoorbeeld: een keuken van 10.000 euro is per jaar 670 euro, dat is per jaar ca. 8 keer uit eten met zijn vieren.
- Denk ook aan het voordeel dat een fijne keuken uitnodigt tot veel en goed gebruik wat de cafetaria/bezorgservice onaantrekkelijker maakt en uw gezondheid ten goede komt. (Een echte verkoper zegt daar nog achteraan.. en nog veel belangrijker: de gezondheid van uw kinderen)
Snufjes, gadgets, must-haves en keukenmachines in uw keuken
Ze kunnen allemaal iets wat u voorheen ook al kon maar dan met een eenvoudiger middel zonder snoer; denk dus goed na bij iedere keukenaanschaf. Vooral als u maar beperkte ruimte heeft.
- Grillapparaat; eenvoudig te vervangen door de grillpan of de oven met grillstand.
- Hakkelaar/allesmenger; neem een goed en scherp mes, een grote vork en een klopper, u heeft ze alledrie waarschijnlijk al in de la liggen.
- Stoomapparaat, alsof dat netje in de pan niet functioneert.
- Fluitketels fluiten nog steeds naar u als het water kookt.
- De messen uit de la die niet in een houten blok zitten zijn net zo goed.
- Het flesje bier smaakt nog steeds naar luxe en eet niet zo veel stroom als de tender.
- IJsblokmachines gebruik je zelden want vaak wil je maag het niet al te koud.
- Frisdrankmachines; u heeft toch een voorkeursmaak en die is ook als huismerk te koop bij uw supermarkt.
- Potten met kruiden, u stoft ze vaker af dan dat u ze gebruikt, maar ze staan wel erg gezellig.
- Bordenverwarmers; eet u werkelijk zo langzaam? Geen nood, de oven op 50 graden en zet het stapeltje borden er maar 10 minuten in, of leg de borden 10 minuten in heet water.
- Maar; de friteuse is vele malen veiliger dan frituren in een pan, dus als u wilt frituren dan toch liever met een elektrische friteuse met koele wand, dichte deksel en oververhittingbeveiliging.
- Broodbakmachine, een bakker doet zijn broden in de oven, dat kunt u dus ook.
- Tostiapparaat, aan de buitenzijde van de koude tosti halvarine smeren en u bakt een heerlijke tosti in de bakpan.
- Rij kookboeken; weinig gelezen vaak afgestoft. Internet heeft op receptengebied nog veel meer te bieden. Of plaats 1 kookboek in de keuken en wissel deze elke maand om met een ander exemplaar. De kans is nu groter dat u het kookboek intensiever / vaker gebruikt.
- Cognacglazen, sherryglazen, champagneglazen en kristallen ijscoupes voor die ene keer per jaar. De echte genieter, geniet ook van een slokje uit een andersoortig glas, let maar eens op.
- Gebaksbordjes; bij feestjes en gelegenheden is het ook heel leuk om papieren bordjes te gebruiken met leuke prints en opdruk, vaak zijn er ook nog papieren taartplateaus en schalen van te verkrijgen.
- Gelegenheidsserviezen (kerst / pasen / suikerfeest); Ook hier komt de papieren variant goed van pas, gewoon bij de Hema of de AH te verkrijgen. Maar uw eigen servies aangekleed met een passend servet en een passend (papieren) tafelkleed is ook erg sjiek.
- Schoonmaakartikelen anders dan afwasmiddel, schuurmiddel en andere vetoplossers met sproeidop, kunnen ook prima in de garage, kelder of berging staan.
Stappenplan voor het keukenontwerp
Welnu, wat u allemaal niet nodig heeft is u nu wel duidelijk, wat u allemaal wel nodig heeft, betiteld u als basis en daarmee moet u en de verkoper/adviseur rekening houden in het ontwerp. Pak uw ruitjesblok, een ruitje is 25 of 30 centimeter, teken nu per wand de buitenafmetingen en ga de onderstaande units intekenen, gewoon twee dimensionaal.
- Waar kunt u allemaal hoge units plaatsen zonder dat zij een belemmering voor het licht zijn of een bellemering in de doorgang zijn?
- Waar kunt u allemaal lage units plaatsen zonder dat zij een belemmering in de doorgang zijn?
- Waar kunt u allemaal bovenkasten plaatsen zonder dat zij een belemmering in de doorgang zijn en het buitenlicht wegnemen. Denk ook aan bovenkasten die bijvoorbeeld maar 15 cm diep zijn.
- Op welke plek wilt u het liefste gaan koken, denk e.v. ook aan hoekplaatsing, en is afzuiging rechtstreeks naar buiten mogelijk of moet er een koof komen.
- Op welke plek heeft u het liefste de spoelbak, denk e.v. ook aan hoekplaatsing, moeten hiervoor leidingen verlegd worden?
- De koelkast op zichthoogte werkt het prettigste, waar heeft u deze het liefste. Maar een koelkast met uittrekschappen/laden (Bosch) is ook prettig in gebruik en kan laag geplaatst worden. Moet de vriezer in de keuken, zoja waar?
- De vaatwasser staat logistiek gezien het beste tussen de spoelbak en de kookunit, waar wilt u deze?
- Het afvalsorteersyteem (grijs, groen, papier, plastic) verdient een handige plek, denk hier goed over na.
- De plaatst van de oven is ondergeschikt aan die van de koelkast en de vaatwasser, want de oven gebruikt u minder vaak. Zoek een plek in de keuken (kan als onderkast maar ook verwerkt in een hoge unit) waar deze handig zal staan.
- Besteklades hebben grote prioriteit, plaats het kookgereedschap dicht bij de kookunit maar het eetbestek kan elders zodat iemand anders u niet in de weg loopt bij het dekken van de tafel.
- Pannen, vergiet, snijplank e.d. probeer deze in een hoekdraaikast of een grote brede la te plaatsen.
- Borden, schalen, glazen staan vaak in bovenkastjes, maar wanneer u deze in brede lades (60 / 120 cm) plaatst kunt u in een la enorm veel kwijt en heeft u een erg goed overzicht. Vul dus zoveel mogelijk overige ruimte in met dit type lade.
- Bovenkasten tot aan het plafond herbergen ook dat artikel wat u maar eenmaal per jaar nodig heeft, benut deze ruimte dan ook.
- Theedoek, handdoek en pannenlappen; waar gaat u deze ophangen of neerleggen?
- Deel de overige ruimtes n met praktische laden en/of kasten met uittreksystemen en of ophangsystemen erin.
- Stopcontacten, waar heeft u deze allemaal nodig bij het werkblad en elders in de keuken.
Heeft u alles afgevinkt waaraan u moest denken?
Dan bent u klaar voor de start en is een bezoek aan een keukenzaak of keukenadviseur een logische volgende stap. Kijk ook eens naar de handige ruimtewinnende ideeën van IKEA, meester in kleine ruimtes. Bedenk vooral bij al het moois dat u ziet of het ook praktisch is in gebruik, makkelijk schoon te houden en of u het daadwerkelijk gaat gebruiken.