Aanvragen bouwvergunningen hoe gaat dat
Het aanvragen van een bouwvergunning hoe moet dat ?
Als je wilt gaan bouwen, voor jezelf of voor je bedrijf, dan heb je in veel gevallen een bouwvergunning nodig. In een land als nederland, waar je om komt in de wetgevingen valt het niet mee, om door de bomen het bos nog te zien. Hoe weet je of je wel of geen bouwvergunning nodig hebt en als je er een nodig hebt, hoe weet je dan hoe je dat allemaal moet doen. We gaan proberen om hier heldere antwoorden op te krijgen.
Het bestemmingsplan
Een van de eerste dingen waar je tegenaan loopt is het bestemmingsplan. In dit plan staat per gebied vastgesteld, wat er binnen een bepaald gebied wel of niet mag. Sommige gemeenten hebben een bestemmingsplan gepubliceerd op de gemeente site, maar bij nog veel gemeenten, moet men naar het gemeente huis om deze in te kunnen zien. Vanaf 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om alles digitaal inzichtelijk te hebben. Vanaf 2013 geld dit ook voor alle ruimtelijke plannen en ook de oudere plannen. Al deze dingen zullen uiteindelijk gepubliceerd worden op ruimtelijkeplannen.nl Door middel van kaarten en muisklikken moet het dan mogelijk worden om snel van een gebied het bestemmingsplan in te kunnen zien. Past een bouwplan hier niet in, dan zal het bouwplan aangepast moeten worden of is niet mogelijk om te gaan bouwen.
bestemmingsplan wijzigen een dure grap
Het is mogelijk om een verandering van bestemmingsplan aan te vragen, maar dit is een jarenlange procedure, die wat kosten boven de 10.000 euro uit gaat komen, waarna men na die jaren en die gemaakte kosten alsnog nee kan zeggen op de aanvraag.
Klopt het bestemmingsplan, welke bouwvergunningen zijn er dan nodig ?
Val je binnen de regels van het bestemmingsplan, dan zijn er alsnog vergunningen nodig, maar welke ? Ook hiervoor is door het ministerie een site in het leven geroepen. Vrom Bouwvergunningen Dit is een behoorlijke duidelijke site, waarin een stappenplan doorlopen kan worden. Aan het einde rolt eruit in welke gevallen en wat voor bouwvergunningen er aangevraagd moeten worden. Tot en met 1 julli 2010 was het zo, dat daarna bij de gemeente aanvraag gedaan moest worden, door middel van overleggen wat de wensen waren, door middel van het opsturen van alle bouwtekeningen. Dit zal vanaf 1 julil 2010 anders zijn. Men verwacht dan de omgevingsvergunning te hebben ingevoerd.
Wabo moet alles gaan vervangen
De Wabo is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. De omgevings vergunning. De bedoeling is, dat deze nieuwe vergunning veel van de andere vergunningen gaat vervangen, die er nu zijn omtrent bouw, milieu, of slopen. Inmiddels is er al het omgevingsloket, die online staat omgevingsloket online ( tot 1 juli staat er een proefversie online ) Vanaf 1 juli 2010 wordt dit loket , het loket waarmee vergunningen aangevraagd kunnen worden. Vanaf dat moment, moet het zo zijn, dat ook alleen deze site nog maar van belang is, doordat de omgevingswet, de andere vergunningen moet gaan vervangen.