Alles over het gebruik van voorstrijk

Inleiding

Muren in nieuwbouwhuizen hebben meestal voorstrijk nodig!

Zin om te klussen of ga je binnenkort verhuizen? Misschien krijg je dan te maken met kale muren of muren met vlekken. Het gebruik van voorstrijk is dan een uitkomst!

Hoeveel voorstrijk heb je nodig? Moet je voorstrijk verdunnen en hoe breng je het op? Vind hier het antwoord op al je vragen omtrent voorstrijk!

Wat is voorstrijk

Kalkzandsteenblokken hebben voorstrijk nodig!

Voorstrijk is een diep indringend produkt dat wordt gebruikt op sterk zuigende ondergronden. Voorstrijk voorkomt dat je verf onregelmatig op de muren terechtkomt waardoor je kleurverschil zou kunnen zien. Het is dus een voorbereiding op een verdere behandeling van de muur zoals verven, pleisteren of spachtelputz.

Wanneer gebruik je voorstrijk

Bepaalde ondergronden hebben sowieso een behandeling met voorstrijk nodig. Toch moet je bij elke ondergrond testen of deze zuigend is of niet. Test dit in een hoekje ergens op een onopvallende plaats. Als je voorstrijk aanbrengt terwijl dit niet nodig is kost het onnodig veel tijd en geld.

Voorbeelden van muren die vaak voorstrijk nodig hebben zijn;

Ytong blokken worden vaak gebruikt in nieuwbouwhuizen!
  • kalkzandsteen
  • Ytong blokken, cellenbeton waarmee snel muren gebouwd kunnen worden
  • Poriso, metselblokken vaak gebruikt voor binnenmuren
  • Alle onbehandelde muren in een nieuwbouwhuis

Moet je voorstrijk verdunnen

Vaak moet je voorstrijk verdunnen met water. Ga niet zo maar uit van half om voorstrijk, half om water. Lees hiervoor goed de verpakking. Elk merk heeft een net iets andere verhouding nodig.

Hoeveel voorstrijk heb je nodig

Voorstrijk is erg vloeibaar, bijna zo dun als water. Hierdoor heb je er maar weinig van nodig. Met één liter voorstrijk kan je vijf tot tien vierkante meter behandelen. Lees ook hier altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking bij de aanschaf van het product.

Hoe breng je voorstrijk aan op de muur

Voorstrijk breng je op met een blokkwast. Let wel op dat je de voorstrijk goed uitsmeert. Voorstrijk is zo vloeibaar als water, maar als het uitloopt zonder uitgesmeerd te worden, zie je dat later door de verflaag heen. Het kan dan als verdikking of glanzend zichtbaar worden. De kwast is na opbreng van de voorstrijk niet goed bruikbaar meer voor andere verf. Je kunt dan beter een andere kwast of roller gebruiken.

Hoe snel kun je over voorstrijk heen verven

Vaak trekt de voorstrijk heel snel de muur in en is het overschilderbaar na een uur. Voor de zekerheid kun je beter de verpakking even nalezen of het aan de verkoper vragen.

Merken voorstrijk

Er zijn vele merken voorstrijk verkrijgbaar. Er zijn natuurlijk de bekende merken, deze zijn over het algemeen iets duurder dan de huismerken.

met allerlei varianten van voorstrijk in het assortiment.

Stezo voorstrijkmiddel, een waterdunne grondering geschikt voor het vastzetten van poederende ondergronden en voorkomen van zuigende ondergronden.

Sikkens voorstrijk met zeer veel soorten voorstrijkmiddel in het assortiment.

Sigma voorstrijkmiddel voor sterk poederende en sterk zuigende ondergronden.

produkten variërend van afbijt, tot ontvetter, tot vlekisolerende voorstrijk.

Huismerk; eigen merken hebben een prima prijs/kwaliteit verhouding. En de meeste werken gewoon goed. De huismerken worden verkocht bij de bekende bouwmarkten.

Verder lezen

Wil je meer lezen over hoe je je huis sneller kunt verkopen? Lees dan verder in; Tips om je huis sneller te verkopen.

Wil je meer weten over welke vloer je kunt kiezen in je huis? Lees dan verder in; Waarom een marmoleum vloer .

Of krijg je last van een bevroren regenpijp? Lees dan verder in; Wat te doen met een bevroren regenpijp .

Wil je je huis opvrolijken met leuke voorjaarsbloeiers? Kijk dan verder in; Wat zijn de leukste voorjaarsbloeiers voor in huis .