Hoe monteer je een tuinoverkapping

Met een tuinoverkapping breng je het beste uit 2 werelden samen. Je geniet van de open frisse lucht terwijl je toch beschermd bent tegen weer en wind. Niet voor niets kiezen veel steeds meer mensen voor een overkapping van hun terras. Ideaal voor buitenmensen die niet meer afhankelijk willen zijn van het weer en optimaal van hun tuin willen genieten, ook als het weer in Nederland weer even tegenzit.

Tuinoverkappingen heb je er in alle soorten en maten. Je hebt ze van glas of van kunstof, met gesloten wanden of open. Je kan het met een bouwpakket precies laten maken zoals het wilt hebben. Montage kan je uitbesteden aan een professional, maar je kan ook zelf de uitdaging aangaan door de overkapping zelf te plaatsen. Een hele klus natuurlijk, maar wel iets waarmee je jezelf extra trots kan maken en bovendien nog geld kan besparen ook.

Hoe gaat die montage en waar moet je op letten?

Voorbereiding

35614.jpeg

Het belangrijkste onderdeel van de voorbereiding is de keuze voor de materialen. Hierbij zijn de kenmerken van het weer van groot belang. Zo zijn niet alle overkappingen even geschikt voor alle weersomstandigheden.

Wind

Wind is een belangrijke factor die moeten worden meegenomen bij de keuze van een overkapping. Wind kan behoorlijk veel stress op de constructie. Hierbij zijn er meerdere scenario's denkbaar waarbij het fout kan gaan. Zo kan een windvlaag ervoor zorgen dat materialen scheuren of breken. Ook kan een windvlaag onder de constructie een vernietigend effect hebben. Hierbij maakt het dus ook uit of je op het platteland woont of in de stad. Laat je goed informeren of de overkapping veilig genoeg is op de locatie waar je het wilt gaan monteren.

Sneeuw

Nederland staat niet bekend om zijn grote pakken sneeuw dat lang blijft liggen. Toch is het een belangrijke factor voor de veiligheid van een overkapping. De meeste tuinoverkappingen kunnen een behoorlijk gewicht dragen, maar bij extreme omstandigheden hoort een constructie die daartegen bestand is. Verwacht je elke winter een behoorlijke pak sneeuw? Zorg dan voor een tuinoverkapping die niet direct instort als de winter zich aandient.

Benodigdheden

Wanneer je de overkapping hebt gekozen is het tijd voor de montage. Als het goed is heb je de locatie voor het plaatsen al gekozen. Tuinoverkappingen zijn uitermate geschikt voor plaatsing voor een terras, maar dit is geen vereiste. Ook hoeft je geen professional te zijn om de tuinoverkapping te plaatsen. Met handigheid en kluservaring kan je een heel eind komen.

Handleiding

Er zijn weinig mensen die blij worden van een handleiding. De meeste gaan het liefst aan de slag zonder er ook maar 1 blik op geworpen te hebben. Toch zijn ze er niet voor niets en dat geldt zeker voor het plaatsen van een tuinoverkapping. Er wordt aangeraden dat je het stappenplan voor de plaatsing goed doorneemt en hiervoor voldoende de tijd neemt. Zo voorkom je dat een onderdeel vergeet, in de verkeerde volgorde uitvoer of dat je tegen andere verrassingen komt te staan.

Materialen

In de handleiding staat goed beschreven welke materialen nodig zijn om de overkapping te plaatsen. Belangrijk is dat je van te voren controleert of alle onderdelen aanwezig zijn. Het zou jammer zijn als je net belangrijke onderdelen mist op het moment dat je de tijd hebt om te monteren of dat je professional voor niets is gekomen. Soms kan je gewoon echt niet verder als je een materiaal mist. Een kleine handeling die makkelijk te doen is op moment van levering. Tel dus alle schroeven, pluggen, klikplaten en andere materialen goed voordat je aan de slag gaat.

Gereedschap

Bij het monteren van een overkapping dien je een compleet gereedschapskit tot je beschik te hebben. Bij de meeste leveranciers zoals de overkapping van Tuinmaximaal krijg je de gereedschap gratis tot je beschikking. Belangrijke tools waarmee je materialen kan bewerken zijn hierbij boormachines, hamers, kitpistolen en zaagmachines. Daarnaast heb je ook tools nodig waarmee je kan meten. Zo is de waterpas van groot belang voor als je wilt dat je overkapping er op afstand ook aangenaam uitziet. Daarnaast heb je een rolmaat nodig voor het uitmeten van diverse afstanden, zowel op de muur, de grond als op het materiaal zelf. 

Montage

Breedte inkorten

Wat in de praktijk vaak voorkomt is dat de tuinoverkapping net niet goed genoeg past. Hier hebben de makers van de bouwpakketten daarom ook rekening mee gehouden. Zo is het mogelijk om de breedte van diverse onderdelen in te korten zodat het perfect op maat gemaakt kan worden voor de locatie van plaatsing. De polycarbonaat platen kunnen korter worden gemaakt met een zaagmachine. Hetzelfde geldt voor alle kliklijsten en rubbers. 

Waterpas

Het nut van de waterpas wordt pas echt duidelijk als je het niet hebt gebruikt. Zorg ervoor dat je deze dus wel gebruikt en voornamelijk bij de montage aan de muur. Je kan hierbij elektronische laser gestuurde waterpassen gebruiken maar met een beetje handigheid is een traditionele waterpas ook prima geschikt.

Waterafvoer

Een van de belangrijkste facetten van de overkapping is de constructie voor de afvoer van water. De zon schijnt niet te allen tijde en daar is rekening mee gehouden. Een gedegen tuinoverkapping kent een goede afwatering en dit zal bij de montage blijken. Zo zal je bij alle uiteinden de afvoer voor regenwater moeten monteren. Ook moet het water naar beneden geleid worden. Het zou jammer zijn als iedereen natte voeten krijgt bij een klein buitje. Hierbij is ook het kitten belangrijk. Het dichtkitten van openingen en randen zorgt ervoor dat water niet de kans krijgt zich in de opening te verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de materialen langer meegaan en verkleint de kans op lekkage.