Wintertuin:Leven in de tuin
Leven in de wintertuin geeft vrolijkheid in donkerdere dagen
In de toch wat saaier wordende tuin in de winter. Geeft elke vorm van leven een stukje vrolijkheid met zich mee. Als er een eekhoorn door je tuin heen schiet blijf je verbaast, ook al gebeurt het veel vaker.
Het roordborstje dat elke dag komt kijken blijft een bezienswaardigheid. Als hij met zijn kleine rode borstje naar voren. Bij jou naar binnen kijkt. Zelfs de muisjes die door de tuin heen schieten zijn in de winter aangenaam om te zien. Het zien van leven in de tuin, geeft een psychisch goed gevoel. Het leid je heel even af, van je dagelijkse beslommeringen. Het maakt dat je ongemerkt een heel klein stukje beter voelt. Stel je maar eens voor, dat je uit het raam. Alleen doodse materialen zou zien. Waarin geen beweging te bekennen is. Daar zou je depressief van worden als dat een langdurig iets zou zijn.
Leven in de tuin, doet meer met je, dan je denkt.
Hoe krijg je leven in de wintertuin
Om leven in de tuin te krijgen. Is het in de zomer niet nodig om daar moeite voor te doen. De krioelende insecten komen vanzelf. De vogels die deze weer graag opeten komen vanzelf. Maar in de winter, als de insecten bijna niet voorradig zijn. Kun je de vogels uiteraard voeren. Zeker in koudere winters, komen daar koolmeesjes, roodborstjes en musjes op af.
Maar verstandig is het ook, om bij de inplant van de tuin hier ook vast bij na te denken. Plant je stuiken in, waar bessen in komen, die in de winter lang blijven hangen. Dan is het eerste leven in de tuin al gelokt. Zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen.
Ook is het verstandig om wat nestgelenheden en schuilgelenheden te bieden.
Het gebruik van groenblijvende heesters is hierin ook aan te raden. Omdat deze van nature al beschutting bieden tegen de koude winterwind. We zien hier regelmatig de kleinere vogeltjes wegduiken tussen het groen, dat altijd groen is.
Een hele makkeijke manier om wat schuilplaatsen te maken, is het op de kop zetten van stenen bloempotten. Met het liefste een stukje eruitgebroken, zodat de diertjes er makkelijk in en uit kunnen. Wat ook kan is een stapeltje stenen op een bult gooien. Er komen dan vanzelf wat ruimtes tussen, die allemaal benut kunnen worden.
Wil je leven in de tuin. Dan moet je dus wel van het hele strakke en het hele nette af. Want als je al het blad weghaalt. En alles goed aanveegt. Waar moeten de kleine muisjes zich dan thuis voelen. Beter is het om hiervoor zelfs een bultje takken in een hoek neer te leggen. De eventuele insecten die zich erin gaan verschuilen, weten de vogels ook wel te vinden.
Het is dus de keuze die je maakt, of je veel of weinig leven in de tuin gaat krijgen.
Maar je kunt uiteraard ook gewoon volstaan, met het bijvoeren van de vogels. Maar dan moet je er wel de hele winter zelf op letten. Anders zijn ze alweer naar de buren.
Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde