Geen zin om te maaien Kunstgras

Alles over kunstgras in je tuin

De periode dat uw gazon wekelijkse aandacht vraagt, komt er weer aan. De ene doet het graag, de andere heeft er een gruwelijke hekel aan. Kunstgras is dan een optie hoewel het nog steeds niet echt populair is. Geen gedoe met verticuteren, bemesten, gazon opruimen of sproeien. Zelfs het WK voetbal wordt in twee stadions gespeeld op kunstgras.

Voetbal en kunstgras

Tijdens het WK 2010 in Zuid Afrika werd er in het stadion van Nelspruit en Polokwane op kunstgras gespeeld. In voetballand Engeland is kunstgras al lang ingeburgerd: Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur en Manchester City beschikken over juweeltjes van groene tapijten. In Nederland had AZ Alkmaar de primeur.

Ook sporten als rugby en American Football schakelen geleidelijk over.

Twee systemen

In de wereld van de grassprieten bestaan 2 systemen: 100% kunstgras of een combinatie van écht gras en kunstgras. Wereldwijd zijn er eigenlijk maar 2 firma’s die de markt bepalen: Ten Cate en Desso Sports Systems.

1. Combinatie nep en echt

► Het van oorsprong Belgische bedrijf Desso heeft zich, via de tapijtweverij, gespecialiseerd in de aanleg van combinatiegrasvelden. De merknaam van deze velden is GrassMaster. Voor dit systeem worden er ca. 20 miljoen natuurlijke grassprietjes en nepvezels machinaal geplant in een speciale onderlaag (diepte ca. 20 cm). Desso heeft daar speciale machines (zelf) voor ontwikkeld. De natuurgraswortels groeien rondom de kunstgrasvezels en verankeren zo het veld tot een stabiele en egale grasmat.

Nadeel van het Desso systeem: onderhoud is nog steeds noodzakelijk. Er moet dus nog steeds gemaaid, bemest, geverticuteerd en gesproeid worden. In die zin zijn ‘Desso velden’ toch nog arbeidsintensief en kostelijk. Naast de kosten van aanleg blijven er dus onderhoudskosten.

Waarom sommige clubs dan toch voor dit systeem kiezen? Omdat het een klassieke, natuurlijke grasmat het best benadert. Dit is voor de spelers van groot belang. Het balgevoel en de kans op blessures (bvb. bij slidings) is uitvoerig getest. De clubs mogen dan over bakken geld beschikken, vooraleer ze een dergelijke investering doen (kosten ca. 1,5 miljoen euro) gaan ze niet over één nacht ijs.

2. Kunstgras

► Het Nederlandse bedrijf Ten Cate is de eerste wereldspeler op gebied van kunstgras maar dan 100% nepgras. Ook zij zijn vertegenwoordigd in het voetbal en American Football maar ook in het hockey (HC Bloemendaal en MHC Ede), tennis, golf en omnisportvelden. Onder andere alle ‘Cruyff Courts’ in ons land zijn voorzien van kunstgras van Ten Cate.

Zij sponsorden ook het kunstgras voor het Nederlandse paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling 2010 in Sjanghai.

De eisen die aan kunstgras worden gesteld voor topsport: lage wrijving onder zowel droge als natte omstandigheden. Voor hockey zijn maar liefst 1 miljoen kunstgrasvezels per vierkante meter nodig.

Vermeldenswaardig is nog dat ze dit kunstgras kunnen leveren in elke gewenste kleur!

En uw tuin?

♦ Deze investering doet u niet elk jaar: voor een jarenlang genot van uw nepgazon is het belangrijk dat u goed advies krijgt. Van het grootste belang is hierbij: hoe lang krijgt u garantie op de kleurechtheid? Er zijn bedrijven die tot 15 jaar UV-garantie gaan…

♦ Een tweede belangrijk kenmerk: waarvan is het kunstgras gemaakt?

Hoe leg je het aan?

  1. Nadat je het oude gras hebt opgeruimd tot op de zwarte laag, ga je egaliseren.
  2. Daarop breng je een laag van 5 cm dik aan bestaande uit stratenmakers- of bestratingzand. Dit zandbed vervolgens goed onder water zetten, aantrillen of walsen en egaliseren zodat je een vlakke ondergrond krijgt. Dit is uiteraard van belang om nadien een mooi, vlak grasveld te hebben.
  3. Dan het kunstgras uitrollen, de plooien eruit halen en zo nodig bijsnijden met een stanleymes.
  4. De maximale breedte van kunstgras is (meestal) 4 meter. Dit kan betekenen dat stukken aan elkaar moeten worden gelast. Daarvoor is speciale band en kunstgraslijm in de handel verkrijgbaar.

Sommige kunstgrassen moeten worden ingestrooid met zand, andere niet (goed bevragen bij aankoop).

Prijs

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren: de poolhoogte (= de lengte van de sprieten), de kleur en uiteraard de samenstelling waaruit de sprietjes zijn vervaardigd (de kwaliteit dus). 

  1. Poolhoogte: varieert van 4 mm tot 2,4 cm,
  2. Kleuren: wit, blauw, antraciet, pink, cream, lila, groenvarianten, oranje, zwart en zilver. Waarom zo veel kleuren? Omdat dit kunstgras niet alleen wordt gebruikt voor de tuin maar ook op balkons, bij sportmanifestaties, winkelingangen, als vervanging van de klassieke ‘rode loper’, onder speeltoestellen enz…
  3. Samenstelling: polyamidevezels (de beste kwaliteit!), polyethyleen of polypropyleen.

Prijzen: van € 8,95 (koopje) tot € 47,95 per m2 (gedegen kwaliteit).

Update 2012

Uniek concept in de Benelux: de grootste kunstgras-showtuin van Nederland