Gooi die berenklauw uit de tuin!
Een bereklauw hoort niet thuis in een veilige tuin
Sommige planten zijn zo gevaarlijk in de tuin dat je ze beter kwijt dan rijk bent. Berenklauw is er zo een! Elk jaar opnieuw vallen er slachtoffers met deze planten, zowel met de gewone als met de reuzeberenklauwplanten. Het sap is zelfs zo agressief dat het blindheid kan veroorzaken. Waarom zou je zo’n boosdoener in je tuin toelaten?
Iedereen kent de berenklauw toch wel…
Je kunt er niet naast kijken in het voorjaar: deze metershoge planten met grote, witte bloemen en enorme behaarde bladeren. Eigenlijk is deze reuzeparaplu familie van de peterselie en selder. De vruchten lijken op de afdruk van een berenklauw in de sneeuw, vandaar de naam.
Elke zomer wordt ervoor gewaarschuwd
Vooral bij droog en zonnig weer is deze plant uiterst gevaarlijk! Als je de blaren of stengels aanraakt, geeft de plant een kleurloos sap af. Contact met dit sap is overigens pijnloos. In combinatie met zonlicht kun je je verwachten aan ernstige brandwonden. Niet meteen na de aanraking maar wel een paar uur nadien. Daarom beseffen de verbrande patiënten meestal niet dat die berenklauw de oorzaak is! Bij regen of geen zon is de plant veel minder gevaarlijk. Het kan zelfs tot 24 uur duren vooraleer de eerste symptomen opduiken! Er duiken dan brandende, rode vlekken op. Na enkele uren gaan deze vlekken ontsteken en ontstaan er zeer pijnlijke blaren.
Hoe voorkomen?
- Vermijd alle contact met berenklauw: draag kledij die hals, armen en benen beschermen als je berenklauw in je tuin of omgeving wilt aanpakken. Het sap dringt immers dwars door je kleding heen en zo geraak je in de problemen.
- Draag bij voorkeur een veiligheidsbril!.
De behandeling?
- De voornaamste behandeling is onmiddellijk afwassen met veel water en zeep.
- Vermijd ook zonlicht gedurende minstens 1 week!
- Bij berenklauwsap in de ogen onmiddellijk lang spoelen met water.
- In het begin kan men zolang er geen blaarvorming is een steroïdencrème aanbrengen.
- Eenmaal blaarvorming moeten de letsels behandeld worden als brandwonden met afdekkende verbanden en brandwondenzalf.
Waarschuw kinderen!
Kinderen kennen geen gevaar. Laat ze kennis maken met deze gevaarlijke plant: leg ze de gevaren ervan uit. Maak ze attent op die gevaarlijke bloemenweelde die ze onderweg naar school tegenkomen! Check als ouder zelf of er geen berenklauw groeit rond kinderspeelplaatsen! Is dat zo verwittig dan de gemeente of haal ze zelf weg!