Zelf tuinontwerpen of toch laten doen
Hoe begin je
Voor de meeste mensen is het een hele klus om een nieuwe tuin te ontwerpen en aan te leggen. Hoe moet ik beginnen, waar en bij wie moet ik zijn en waar moet ik rekening mee houden. Je kunt bestaande delen in je tuin vernieuwen. Een nieuwe border of een ornement plaatsen of het gazon vernieuwen, maar waar stop je en maak je de juiste keuze.
Een goed begin is het halve werk
Je kunt er ook voor kiezen om helemaal opnieuw te beginnen wat uiteindelijk vaak bet beste resultaat geeft. Maar wat als je de kennis niet in huis hebt om een tuin te ontwerpen. Er zijn diverse computerprogramma’s te koop waarmee je tuinen kunt ontwerpen. Maar er komt meer bij kijken dan alleen een stuk grond beplanten en bestraten. Om tot een goed resultaat te komen moet je ook rekening houden met de woning en wat er naast of omheen licht en staat.
Laten ontwerpen
Heb al eens gedacht om een professionele tuinontwerper in de arm te nemen en dit met hem/haar te bekijken. Vraag voor de aardigheid eens een prijs aan voor een ontwerp wat echt bij je huis past. De ontwerper houd rekening met de ligging van de woning de grote van de tuin ten opzichte van de woning en wat jou wensen zijn. Als er in een kleine tuin te grote en te veel beplanting staat zal de oppervlakte van je tuin kleiner ogen dan met kleine en beperkte beplanting. Als een voortuin langer dan breed is kan er b.v. met diagonale lijnen gewerkt worden waardoor de tuin breder lijkt dan hij daadwerkelijk is. Heb je bij een voortuin ook al eens naar de voordeur gekeken. Deze kan een ontwerper er uit laten springen als een echte entree die niet ergens achter struiken verscholen licht. Het ontwerp wordt op tekening gezet zodat je kunt zien hoe het er uit komt te zien als je tuin klaar is. Er kan afgesproken worden om twee ontwerpen te maken die geheel verschillend zijn. Na de keuze van een ontwerk bespreek je wat je wel of niet leuk vindt in de tuin of wat je graag anders zou willen zien. De tekening wordt hierop aangepast zodat het ook wordt zoals jij zou willen.
De aankleding
Beplantingsplan De ontwerper bepaald/overlegd ook het beplantingsplan zodat er een juiste keuze wordt gemaakt wat betreft de beplanting. Er moet in een tuin het hele jaar door variatie te zien zijn. Verandering van bladkleur en bloeiende planten, maar steeds om beurten en niet alleen in de zomer.
Details Een ontwerper heeft oog voor detail zoals b.v. een ornement op een goed gekozen plek. En wat te denken van verlichting. Als je een boom, ornement of bepaalde plekken uitlicht kan dit een verrassend effect geven. Met led verlichting en tijd- of dim schakelaars die de verlichting automatisch aan of uit schakelen is het stroomverbruik te beperken.
Beregening Als je een nieuwe tuin aanlegt zou ook eens aan beregening kunnen denken. Je hebt toch alles open liggen en je tuin staat op een tekening waardoor er precies bepaald kan worden waar je berging aan kunt leggen. Je kunt gebruik maken van een sproei installatie die zelf de dagen en tijden regelt wanneer er besproeid moet worden. Ook als je niet thuis bent zoals vakanties.
Kosten besparen
Je kunt alles aan laten leggen door een hovenier maar als je kosten wilt besparen zou je ook in overleg met de hovenier bepaalde zaken zelf kunnen doen. Vraag van te voren een gespecificeerde offerte aan bij diverse hoveniers aan de hand van het ontwerp, hier staat namelijk alles in beschreven zoals namen van de beplanting met aantallen en de soort bestrating. Omdat de tekening op schaal is getekend kan een hovenier makkelijk bepalen wat de kosten zijn.
Tot slot
Vergelijk de kosten van het laten ontwerpen eens met de kosten van de totale aanleg. Let wel, als je een nieuwe tuin aanlegt moet je evengoed het benodigde materiaal aanschaffen of je de tuin nu zelf ontwerpt of dit laat doen, de materialen kunnen maar beter op de juiste plaats liggen of staan voor het beste resultaat.
Tip:
Let op bij het graven met een graafmachine voor kabels die in je tuin liggen. Als je niet weet waar er kabels liggen kun je dit opvragen door middel van een Klic-melding. Een KLIC-melding zorgt ervoor dat leidingbeheerders een melding krijgen van de geplande werkzaamheden in de ondergrond. Leidingbeheerders sturen tekeningen naar de aanvrager. De tekeningen worden gebruikt om na te gaan of kabels en leidingen aanwezig zijn op de werklocatie. Deze melding is wettelijkverplicht (ook in uw achtertuin). Boetes, schades,en aansprakelijkheid stellingen kunnen oplopen tot tienduizenden euros. Een KLIC-melding is maximaal 20 dagen geldig. Voorkomen is beter dan genezen.