Hoe zorgen voor harmonie tussen tuinhout en woning

Inleiding

Met het langer worden van de dagen en de mildere temperaturen, komt de grote schoonmaak steeds korterbij. Onze tuin ontsnapt daar niet aan. Sinds enkele jaren is ook hier een belangrijke evolutie merkbaar. Onze tuin wordt steeds kleurrijker. De saaie, houten tuinafsluitingen, het troosteloze berghok en de onopvallende carport, liggen gelukkig al een tijdje achter ons. Weg met het kleurloze gedoe in onze tuin. Maar wat zijn nu de jongste tuintrends op dit vlak? Hoe geven we, dankzij een aangepast kleurtje, onze tuin een origineel en persoonlijk tintje, en hoe brengen we harmonie tussen onze houten tuinafsluiting en onze woning?

Verlengstuk van onze woning

Uit de resultaten van een recent onderzoek blijk dat we onze tuin steeds meer als een verlangstuk van onze woon- en leefruimte beschouwen. Deze opvallende evolutie weerspiegelt zich duidelijk in andere vormen en normen wat zowel tuinaanleg als inrichting en onderhoud betreft. Het troosteloze tuinhout van weleer ontsnapt zéker niet aan deze jongste trend.

Frivole kleuren taboe

Nog niet zo héél lang geleden kreeg ons tuinhout uitsluitend een naturel, wit of in in 'extreme' gevallen, een donker groen kleurtje. Eerder frivole en vrolijke tinten waren taboe. Dat is nu wel even anders. Even goed als in het interieur van onze woning, wordt er nu ook in onze tuin naar hartelust en eigen inspiratie gespeeld en geëxperimenteerd met kleuren en kleurcombinaties. Op deze manier willen we onze tuin een persoonlijk karakter meegeven.

Aangepast aan stijl woning

Het tuinhout van vandaag sluit op het vlak van stijl, vormgeving en design meer en meer aan bij de stijl van onze woning. Een oersaaie en anonieme garagepoort kan nu niet meer. Dat is niet verwonderlijk, want onze garagepoort is toch de grootste toegang tot onze woning, en bepaald dan ook in belangrijke mate het uitzicht ervan? Dezelfde kleur voor ons tuinhout als onze buren kan vandaag al evenmin. Originaliteit haalt het eindelijk ook hier op de banale inspiratieloosheid die tot voor enkele jaren schering en inslag was.

Rekening houden met kleur en stijl

Bij de keuze van de kleur voor ons tuinhout, moeten we ongetwijfeld met heel wat zaken rekening houden willen we ontgoochelingen vermijden. Om de meest gepaste kleur en kleurcombinatie te vinden, houden we in de eerste plaats rekening met de stijl van onze woning én zelfs met de kleuren van de tuinbeplanting in alle seizoenen. Wanneer het te schilderen houten tuinelement in de onmiddellijke omgeving van onze woning staat, houden we zéker ook rekening met onze bouwstijl. Bij onze definitieve kleurkeuze houden we er zeker rekening mee dat eerder donkere tinten minder opvallen, en felle kleuren meer en meer in het oog springen. Tuinhout in felle kleuren, lijkt ook dichterbij dan in werkelijkheid het geval is.

Kleurentest onontbeerlijk

Om bij de kleurkeuze voor ons tuinhout zoveel mogelijk teleurstellingen te vermijden, doen we er goed aan de gekozen kleuren eerst in de tuin zélf uit te testen in plaats van onmiddellijk kleur te bekennen in de decoratiewinkel zélf.

Levensduur van ons tuinhout

Ons tuinhout moet zeker niet uitsluitend vanuit esthetisch oogpunt geverfd worden. Het verven van tuinhout is uiteraard ook bedoeld om het tegen alle weersomstandigheden te beschermen, en het zo een langere levensduur te bezorgen. We hebben hierbij de keuze tussen probleemloos dekkende houtbeits en allerlei lakverven. We dienen ons bij deze keuze ook af te vragen welk resultaat we met het verven van ons tuinhout willen bereiken. Willen we ons tuinhout niet alleen een mooi tintje meegeven, maar ook de houtstructuur ervan ten volle tot zijn recht laten komen, dan kiezen we voluit voor houtbeits. Voor een egaal én dekkend resultaat, is dan weer lakverf onze beste keuze. Bij dit laatste heeft men nog eens de keuze tussen watergedragen laksoorten of solventgedragen lakverven.

Lakken en beitsen

Willen we de houtstructuur van ons tuinhout extra benadrukken, dan kiezen we voor beitsen. Beits dringt ook veel dieper in ons hout door, terwijl lakken meer op het hout blijven liggen. Beitsen is ook vochtregulerend. Vocht dat nog in ons hout aanwezig is, kan door de beitslaag nog naar buiten. Lakken zijn volledig afsluitend en laten dus geen vochtregularisatie mogelijk. Voor het beitsen is het aanbrengen van een grondlaag noodzakelijk, bij lakken is dat niet het geval. De werkwijze bij het aanbrengen van een lak- of een beitslaag, is uiteindelijk hetzelfde.

Voorbereiding erg belangrijk

Voor het beste resultaat, werken we bij voorkeur met droog hout. Voor we met het verven van ons tuinhout van start gaan, ontvetten we dit eerst met een synthetische thinner. Daarna maken we het tuinhout stofvrij met een fijn schuurpapier. Pas daarna kunnen we met succes onze eerste laag houtbeits of lak aanbrengen. Tussen het aanbrengen van twee verflagen, maken we het hout zacht met een tweede schuurbeurt.

Conclusie

Het oordeelkundig schilderen van ons tuinhout is geen karwei die in een handomdraai is geklaard. Eens ons tuinhout definitief kleur heeft bekend, kunnen we echter met volle teugen genieten van het buitenleven in onze tuin.