De tuin klaarmaken
De tuin
De eerste lentestralen zullen ons weer de zin geven om de tuin klaar te maken voor de komende tijd, we zullen eerst moeten beginnen met alle dode en afgestorven materiaal te verwijderen. Pas dan kunnen we beginnen denken aan het gazon en de plantjes die we gaan aanplanten. In dit artikel een woordje uitleg over:
- Voorjaarssnoeien
- Snoeihout
- Aanleggen en onderhouden van gazon
- Mulchen
- Tot slot: Ontmossen
Het voorjaarssnoeien
Elke tuinier zal af en toe de snoeischaar eens moeten hanteren in het voorjaar, het spreekt voor zichzelf dat snoeiwerk niet zomaar wat takjes af knippen is en dat er ook heel wat snoeiafval zal zijn. Belangrijk hier is dat je zich goed informeert over het hoe en wat met snoeien. Men moet heel goed weten welk effect het snoeien heeft op planten, struiken en bomen. Misschien is het beter om ervoor te zorgen dat alles wijd genoeg uit elkaar geplant staat zodat ze vrijuit kunnen groeien. Voor de rest van het jaar is snoeiwerk meer gericht op het onderhouden van, maar het voorjaarssnoeiwerk is eigenlijk een precisiewerkje dat toch wel enige kennis vereist, nu geven we vorm en modelleren we als het ware.
Tip
- Snoei zoveel mogelijk met een snoeischaar.
- De takkenschaar gebruikt men voor takken dikker dan 2 centimeter.
- De handzaag gebruikt men voor takken van 10 centimeter dikte.
Het snoeihout
Aangezien snoeihout nogal stevig is kan men dit niet zomaar in de composthoop gooien. Dus gaan we ervoor zorgen het snoeihout te verhakselen, het verkleinen dus. Als we het snoeihout verhakselen is het bruikbaar als structuurmateriaal voor tussen de struiken, hierdoor bouwen we de vruchtbaarheid van de grond mee op. Een beetje vindingrijke tuiniers gebruiken dit materiaal zelfs om het te verwerken tot originele constructies en afsluitingen.
Het aanleggen en onderhouden van het gazon
Zorg als je een gazon aanlegt voor een bodem die voorzien is van organische stoffen, eens alles gezaaid is kan men immers geen bodemverbeteringen meer uitvoeren. Dus belangrijk hier is de bodem te voorzien van een hoge dosis compost in de grond. Gebruik je hier groencompost voor dan heb je 35 à 45 liter per vierkante meter nodig. Wanneer je het gras maait hou er rekening mee dat je telkens maar 1/3 van de lengte afmaait, maai ook het gras nooit korter dan 4 centimeter. Een laagje compost aanbrengen op de bodem wordt aangeraden in het najaar, dit om het gazon gezond te houden, topdressing noemt men dit.
Mulchen
Een mulchmaaimachine is een machine die als het ware het gemaaide gras gaat versnipperen en deze opnieuw op het gazon blaast. Door deze techniek krijgt het gazon hier een compostlaagje, het laagje verteert en de voedingsstoffen worden teruggegeven aan de bodem. Een heel groot voordeel hier is dat men geen maaiafval meer heeft en dus ook niet meer het maaiafval hoeft weg te brengen naar een recyclagepark. Belangrijk is dat men het mulchen niet gaat doen wanneer het gras nat is. Ook éénmaal per week het gras afrijden is een pluspunt, het gras afrijden gaat veel sneller, je moet het niet composteren of wegbrengen, tijdwinst, geld gespaard en een mooi gazon.
Tot slot: Ontmossen
Ontmossen of vercuteren doen we jaarlijks als het echt nodig is natuurlijk. In de meeste gevallen kan men dit jaren overslaan. Maar als je het efficiënt wil doen, doe het dan in de herfst dan kan de bodem beter herstellen doordat er geen grote warmte op komt. Wanneer de bodem opgewarmt wordt zoals in de lente of zomer dan is de kans groot dat de bodem uitdroogt. Is het nu zo dat je veel mosplekken hebt dan kan je misschien kiezen voor het gazon te vervangen door struiken of bodembedekkers. Het zal je vele uren aan werk besparen en het voorkomt ook nog eens kilo's aan mos.